Wakker liggen van windturbines

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Artikel op de site van rijksuniversisteit groningen:
http://www.rug.nl/Corporate/nieuws/archief/archief2006/persberichten/047_06

Reacties

Ik geloof dat hierover gisteren op Nederland een uitzending was.

aan een vliegveld wonen valt ook wel mee als men er maar niet woont,met die windmolen zal het er ook aan liggen vanwaar de wind komt,tjernobil was ook geen probleem,maar armand pien mocht niet vertellen wat er echt aan de hand was
en het ligt er ook veel aan wat voor een slaper men is,ik zelf wordt van alles wakker,en dan de venster open,hoor ik toch veel dat van veraf komt

je kan ook je afvragen hoe het met de geluidsdichtheid van die woningen gesteld is.

of zijn het de mensen die met hun raam open slapen die er het meeste last van hebben???

het is natuurlijk beter de molens in de buurt van autostradens te plaatsen zodat het geluid van de molens wordt overstelpt door die van de auto's

overal zijn er mensen die door zo wat alles gestoord worden behalve als de overlast van hun zelf komt

vegamobiel

Wat mij betreft is het heel eenvoudig: er zijn geluidsnormen en daar moet iedereen zich aan houden, of het nu een discotheek is of een windmolenpark.

vegamobiel:

Sorry, maar aankomen met een argument als de geluidsdichtheid van die woningen vind ik maar héél zwakjes. Het is niet omdat windturbines ecologisch zijn dat iedereen zomaar alle mogelijke overlast moet accepteren, vooral niet als er een objectief meetbare overschrijding (wordt trouwens buiten gemeten, niet in een woning) van de norm is.

Werner

Ik heb de reportage gezien, was wel verrast. Geluid zou tot 2 km goed hoorbaar zijn.

Het vervelende is dat het 's nachts meer lawaai maakt dan overdag. Reden: op de hoogte van de wieken is er 's nachts meer wind dan overdag, al is het lager bij de grond minder wind.

Die boer die op landelijk gebied woonde vertelde 's nachts dat het lawaai was zoals een op een industrieterein....

Gtx, Pierre

Ai!

Als dit klopt ziet het er voor ons niet goed uit:

wij wonen op 400 meter van de dichtsbijzijnde molen van "Nike". De hoogste molens van België, momenteel nog in aanbouw. Begin volgende maand zouden deze opgestart worden.

We zijn benieuwd.

Uiteraard maken windturbines geluid. Zoals alles wat buiten in de wind staat: een boom, een huis, een dakgoot, ...
Windturbines zullen vanaf binnenkort (nieuwe omzendbrief) de geluidsnormen volgens Vlarem moeten volgen. Nu is er eigenlijk alleen een afstandsrichtlijn.
Onze eigen ervaring in dit drukke en lawaaierige landje is dat omwonenden eerder last hebben van slagschaduw dan van lawaai. Je hoort een windturbine vooral als er boven wat wind is, maar beneden weinig. Eens er behoorlijk wind is, maakt alles rond je woning zo veel lawaai dat je de windturbine niet meer hoort.
Ik denk dat het in landbouwgebieden waar het ('s nachts) stil is problematisch zal zijn om de Vlarem normen te halen en een windturbine te plaatsen.

Persoonlijk woon ik in Rotselaar onder de landingsroute van Zaventem en daar geldt Vlarem niet voor, denk ik. Anders vloog er geen enkel vliegtuig.

Dirk Vansintjan
Ecopower cvba

Dirk,

Het fenomeen dat de UG omschrijft is wel nèt iets anders.

Op het ogenblik dat het op "leefhoogte" niet (meer) waait kan het op een hoogte van pakweg 112m (de hoogte van de masten bij Nike) wèl nog waaien. Doordat de omgevingsgeluiden op "leefhoogte" (door het ontbreken van wind) veel minder zijn ervaart men het geluid van de molens wel als storend.

Ik kan alleen maar hopen dat het niet zo dramatisch zal zijn...

ik denk niet dat ik iets anders zei.

Dirk

Klopt Dirk, mijn excuses... even verkeerd gelezen

Overigens... de autosnelweg loopt er nog tussendoor. Hebben we ook weinig last van (we hebben gebouwd met silikaatsteen) dus het zal hopelijk wel meevallen.

Allen,

geluid is relatief, je zal die windmolens inderdaad niet horen als er vlakbij een autostrade is. In rustig landelijk gebied dan weer wel.

In ons vorige (huur)huis -enkel glas en landelijk gelegen- ben ik de eerste nacht buiten gaan kijken wie of wat er zo'n lawaai maakte: bleek een koppel ransuilen te zijn in een bosje vlak over de deur. Hierdoor gecharmeerd heb ik daar nooit meer van wakker gelegen.

In onze LEW -met geluidswerend glas en gelegen vlakbij de stad en langs een autostrade en een spoorweg- merken we dan weer (zo goed als) niets van de geluiden buiten; zelfs in die mate dat mijn toen 3-jarig zoontje steevast aan de parlofoon ging luisteren naar "de vogeltjes buiten"

Wat die argumenten van geluidsisolatie betreft; die zijn nog niet zo vergezocht. In Nederland bestaat er zelfs een regeling (derde stap) dat er van de wet kan afgeweken worden als er wordt aangetoond dat alle mogelijke maatregelen aan de bron werden toegepast (stap één), dat ook dan niet aan de norm kan voldaan worden (stap twee) en dat deze overschrijding van de ene norm ruimschoots wordt goedgemaakt door een kwaliteitsverbetering op ander vlak.

Bvb. in een historische havenomgeving konden toch appartementen gebouwd worden ondanks dat zelfs met geluidsreductie van de motoren van de vissersboten (stap 1) de geluidsnorm (buiten) aan de gevel werd overschreden (stap 2); men had immers door aangepaste, geluidswerende beglazing en een doordachte inrichting van de appartementen (slaapkamers aan de achterkant) een beter binnen(geluids)klimaat weten te bekomen (stap 3)

N.B. de kwaliteitsverbetering ziet men liefst in hetzelfde milieusegment als dat waar de norm wordt overschreden. M.a.w. meer geurhinder wordt bij voorkeur niet gecompenseerd met minder lichthinder e.d.

groeten,

Björn

Björn,

En indien het mocht gaan om bestaande woningen (van vóór de bon van de overlast), wie draait in Nl dan op voor de kost van de geluidsisolatie? De eigenaar van de woning of de overheid/veroorzaker van de overlast?

Het is uiteraard geen eenvoudig debat en een oplossing kan er enkel komen via een wettelijke regeling (cfr de lijensweg van het zaventemdossier).

Persoonlijk zou ik eerder een aanpassing van de norm zien zitten dan ht invoeren/blijven voortbestaan (zaventem) van een situatie waarbij er een norm is waar omwille van moeilijk te objectiveren maar makkelijk aan te vechten opportuniteitsredenen kan van afgeweken worden of in
praktijk van afgeweken wordt. Zoiets creëert alleen onzekerheid en is op termijn negatief voor alle betrokkenen.

Voor alle duidelijkheid, ik heb niets tegen windturbines. Ben aandeelhouder van ecopower en als 't aan mij lag mochten ze er morgen nog een stuk of 20 bijbouwen, liefst modellen met een masthoogte van 115 meter, (akkoord Dirk?).

Maar principieel vind ik wel dat als er een norm bestaat, deze ofwel dient te worden afgedwongen voor iedereen, ofwel
aangepast. Doe je dat niet dan krijg je eeuwigdurend gedonder en het soort rechtsonzekerheid waar we in België een patent op hebben.

Werner

Dirk, ik zou niet weten waarom Vlarem (rubriek 57 vooral) niet van toepassing zou zijn op de luchthaven van Zaventem.
Het is natuurlijk mogelijk dat zij afwijkingen hebben aangevraagd en bekomen voor wat betreft de sectorale voorwaarden. Beroepen kunnen natuurlijk ook heel wat aangepast hebben aan de voorwaarden.
Luchthaven zou moeten voldoen aan art.5.57.1.2. wat betreft het aantal gehinderden.
Tevens staat onder art.5.57.2.1.§2 ook het evenredigheidsbeginsel vermeld.

40 ook goed?

Wij richten ons vooral op industriegebieden, havengebieden, zone langs een autosnelweg, ... en houden uiteraard rekening met de geldende regels. We kiezen ook voor de minst lawaaierige machines.

Dirk

Roel,

zo veel weet ik er niet van af, maar ik wordt elke morgen wakker gemaakt door het eerste overvliegende vliegtuig. Mijn buurvrouw heeft eens een meting laten doen, maar ik weet niet meer hoeveel dB dat waren. Wij zitten dan nog op ongeveer 25 km van Zaventem. We krijgen bij ZW wind elk landend vliegtuig pal boven ons. soms zie ik er 12 tegelijk. Ik hoor ze 's nachts ook landen. Meer lawaai maakt het water van de Dijle dat over de stuw aan de molen stroomt, maar dat stoort niemand. Geluid is inderdaad een moeilijk objectiveerbare zaak.
Het waterwiel van de Dijlemolens maakte toen het nog draaide 65 dB, dat was 5 dB minder dan het water gewoon door de molens laten stromen zonder op te stuwen. Toch stoorde enkele bewoners het mindere, maar ritmischer geluid van het draaiende wiel meer dan het vrij stromende water. 70 dB is niet weinig. Een windturbine op 250 m afstand zit onder de 40 dB, dacht ik.

Dirk

Dirk