lucht koelen door koude muur

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Naar analogie met een muur waarin in buizen warm water stroomt zou ik graarg een muur maken die mijn leefruimte koelt. Ik zou een open systeem gebruiken dat water oppompt en gewoon terugstort in mijn steenput(10°C)

ik had al een gedacht en heb dit(heel rudimentair) uitgetekend in bijlage.

toch had ik nog enkele vragen.

1 Hoeveel meter buis zou ik moeten leggen? ik zou een buis van buis in buis gebruiken zonder de flexibel. Is gemakkelijk te koppelen en in alu (geleid goed en geen ionisering).

2 Ik voorzie dat er op de wand condes gaat neerslaan. Dit zou ik opvangen op een plaat eternit(zonder asbes) en laten aflopen in een minigootje naar planten. Ook had ik gedacht om dit eventueel te vervangen door een gyprocwand met waterdichte verf .

3 Eventueel zou ik kunnen de ruimte tussen de buizen op te vullen met leem. Dit zou hele grote verschillen van droogte en vochtigheid kunnen opvangen(is dit zo?)

4 De muur aan de andere kalnt van de leefruimte, gaat daar ook condens neerslaan? Hoe kan ik dit opvangen?

5 Ik heb nog enkele krachtigecentilatoren. Kan ik daarmee water verdampen die op de muur slaat?

6 Zal mijn oude circulatiepomp die in goede staat is water van mijn put(3m tot 6m diepte) kunnen oppompen? Zoniet, welke pomp moet ik voorzienb?

Kunnen jullie me eventuuel helpen denken?
Heeft er al iemand zoiets geprobeert?
Of heb ik ergens iets over het hoofd gezien?

alvast bedankt

christopher

Reacties

Heeft er echt niemand een beetje advies over een alternatief voor airco?

Of is het echt te zot om rond te lopen?

Mvg Christopher

Even een kleine opmerking.

Je zal geen water kunnen oppompen met een circulatiepomp. een circulatiepomp is in princiepe geschikt voor het rondpompen van water in een gesloten systeem ( zoals bv uw CV installatie).

Je mag zeker geen water van 10 graden door de muur laten stromen, je moet een warmtewisselaar gebruiken en de twee circuits van elkaar schijden ( koud water vanuit de put , en water door de muur )

de volgende opstelling lijkt me dus aangewezen :

1. bv oude boiler (of andere warmtewisselaar).
2. je sluit reservoir van de boiler aan op de put (bv telkens 200 liter koud water ter beschikking)
3. Met het andere circuit maak je een gesloten systeem waarop je de muurkoeling aansluit. Dit water kan je laten circuleren dmv circulatiepomp.

Nu moet je middels enkele thermostaatjes een regeling bouwen om ervoor te zorgen dat je enerzijds periodiek nieuw koud water in de boiler pompt, wanneer dit bv boven een bepaalde temperatuur is gestegen. En anderzijds beste en modulerende pomp die je met een andere regeling aansluit zodat de snelheid van deze pomp geregeld wordt zodanig dat het water dat naar de muur gaat een voorafgestelde temperatuur bereikt. ( bv 20 graden ).

Beknopte uitleg, maar mijn middagpauze is intussen voorbij dus ik moet terug aan't werk.

Beste,

Zelfs te zot om voor te gaan zitten, wordt helemaal niks.

Lees eerst eens wat meer door op dit forum, en je zou kunnen begrijpen dat dit ecologisch en economisch nooit wat gaat worden.

groet, Cp

Hallo Stef en Cp,

allebei alvast bedankt voor jullie reactie.

Het idee om de temperatuur iets hoger te maken door een warmtewisselaar lijkt me zeer bruikbaar.
Ik ga wel eerst eens moeten een tekening maken van de thermostaatjes om altijd maar een verschil van 5 à 6 graden te hebben met de omgeving.

Aan Cp wou ik vragen met welke zoektermen ik gelijkaardige onderwerpen moet vinden. Ik had er al enkele uitgeprobeerd maar kwam bij onderwerpen als muurisolatie uit.
Kan je me nog een beetje vooruit helpen?

dank je,

christopher

Gooogle eens naar "vloerverwarming" en "koelen" gecombineerd. Het gebruik van de vloerverwarmingsbuizen om te koelen wordt in de praktijk geregeld toegepast, het principe is hetzelfde voor jouw muurkoeling.

Bij vloerverwarming is dit meestal bij systemen met een warmtepomp zodat men de werking van het systeem gewoon omdraait. In de winter pompt men de aanwezige aardwarmte van de tuin over naar de woning, in de zomer pompt men de overtollige warmte uit de woning terug naar de tuin. Zoals dus gezegd blijft het systeem van "koud" water in buizen te gebruiken om de constructie van je huis een beetje te koelen hetzelde.

Je moet er enkel voor zorgen dat het water een bepaalde temperatuur heeft, zeker niet te koud, dit om condensatie tegen te gaan.

christopher

" Ik voorzie dat er op de wand condens gaat neerslaan. Dit zou ik opvangen op een plaat eternit(zonder asbes) en laten aflopen in een minigootje naar planten. Ook had ik gedacht om dit eventueel te vervangen door een gyprocwand met waterdichte verf. "
beide voorstellen zijn niks waard. Hezt eventuele vocht zal in je wanden trekken. En dat water is zo zuur dat je planten het boinnen de kortste keren zullen opgeven.

" Eventueel zou ik kunnen de ruimte tussen de buizen op te vullen met leem. Dit zou hele grote verschillen van droogte en vochtigheid kunnen opvangen(is dit zo?) "
Dat is absoluut zo, maar het zal toch niet lukken met zo'n koud water, ik zou werken met een watert° niet lager dan 18°. Anders ga je staan rillen van de kou en kan je het condenswater niet baas..

" De muur aan de andere kant van de leefruimte, gaat daar ook condens neerslaan? "
Met water van 10° zou dat best kunnen, hangt van de RV af.

" Ik heb nog enkele krachtigecentilatoren. Kan ik daarmee water verdampen dat op de muur slaat? "
Sinds wanneer verdampen ventilatoren water??? Enkel als de aangevoerde lucht erg droog is kan dat helpen, blaas je warme vochtige lucht op de koude muur, ga je het effect alleen maar versterken!

" Zal mijn oude circulatiepomp die in goede staat is water van mijn put(3m tot 6m diepte) kunnen oppompen? "
Een circulatiepomp is eigenlijk geen pomp en kan geen water oppompen, enkel laten circuleren in een gesloten circuit. Maar dat is een betere oplossing, hang een deel buis in de waterput en laat het water circuleren.

" Heeft er echt niemand een beetje advies over een alternatief voor airco? "
Ja, verstandig bouwen!

" Aan Cp wou ik vragen met welke zoektermen ik gelijkaardige onderwerpen moet vinden. "
Ik weet niet of dat veel uithaald, CP is gespecialiseerd van commentaar te geven of iemands woorden te ontleden, maar niet in het effectief vooruithelpen van de vraagsteller, dat is ook weer eens duidelijk in z'n reactie op jou vraag.

Zoek ook eens onder vloer- of muurkoeling.

Hans

Als je perse naar een koelere kamer wilt, maar dan zonder
dauwpuntsproblemen, maar je wilt geen energieslurpende airco, kan je een
oxycom systeem overwegen. Dat is eigenlijk een gebalanceerde ventilatie met
wtw (in sommige uitvoeringen althans) maar in de zomer wordt een deel van de
aangezogen lucht direct weer afgevoerd. Daarmee wordt water verdampt,
waardoor de overige lucht afkoelt. Doordat het verdampte vocht naar buiten
wordt afgevoerd, voer je de luchtvochtigheid binnenshuis niet op.
Er zit dus geen compressor in en de energiebehoefte is een fractie van een
conventionele airco. Alleen verbruikt het een paar liter water per dag.
De techniek staat beschreven in <http://www.mep.tno.nl/wie_we_zijn/
organisatie/expertisegebieden/koudetechniek_warmtep/
Verdampingskoeling.pdf>
, het commerciele product staat hier <http://www.oxy-com.com/Engels/
OXYCELL/
oxycell.htm>. Ik heb geen banden met deze organisatie en firma.