graanverbranders

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij graanverbranders moeten jullie opletten een kachel te kopen met een beweegbare bodem dat tevens lucht in het brandend produkt blaast. De beweegbare bodem zorft ervoor dat de kachel van binnen schoon blijft in tegenstelling tot de meeste kachels die dagelijks schoon gemaakt moeten worden. Deze kachels (REKA te vinden op http://www.jh.nl/) dienen slechts 1 keer in de week geschoond en gevuld te worden. Tevens te gebruiken voor o.a. pellets. Ze zijn wel vrij prijzig maar voorkomt een hoop ellende. Deze systemen worden al jaren in de skandinavische landen gebruikt. Daar branden duizenden van dit soort kachels.
Graan zal overigens weer duurder worden komend jaar aangezien er een groot deel van het overschot in de wereld is weggewerkt en in de toekomst een groot areaal als non-food tarwe wordt geteeld.

Reacties

Toch wel jammer dat men "non-food" graan gaat verbouwen en als brandstof zal gebruiken.

Wellicht is dit best ecologisch als men redeneert in functie van het vermijden van het gebruik van fossiele brandstoffen, echter door het wereldwijd inzetten van deze "biobrandstoffen" verkrijgt men een pervers effect.
De beschikbare landbouwgronden kunnen dus worden gebruikt voor de produktie van brandstof voor de rijke westerse landen, die hiervoor de prijs best willen betalen. De reden dat dit mogelijk wordt is omdat de fossiele brandstoffen zo duur zijn geworden dat het rendeert om brandstof via landbouw te produceren.
Mijn mening is dat landbouw dient om mensen te voeden.

Het grootschalig gebruik van biobrandstoffen op middellange termijn resulteert in een vermindering van de produktie van voeding. De slachtoffers zijn de derde wereld landen die nu reeds onder hongersnood lijden.

Daarom vind ik dat er deze biobrandstoffen de mens zeker niet ten goede komen. Afvalhout (ik bedoel hiermee zuiver zagemeel) in de vorm van pellets is een goed voorbeeld van biobrandstof, maar door het kweken van koolzaad om diesel mee te produceren reserveer je een deel landbouwgrond die anders dient om voedsel te produceren.

Stef,
volledig accoord met jouw stelling.
Om het iets minder genuanceerd te zeggen, landbouwgrond opofferen aan biobrandstof terwijl 2/3 van de wereld honger lijd vindt ik gewoon misdadig!

Komt daar nog bij dat het mensdom zo ongelofelijk dom is om die biobrandstof te gaan gebruiken om o.a. ons graan van pakweg 1000km verder naar hier te gaan transporteren.

Over organisatietalent gesproken...

Stef en Markie

Honger in Afrika heeft niks te maken met of we hier nu food of non food telen, maar met vele andere factoren waarvan de 2 belangrijkste zijn currupte locale leiders en goedbedoelde maar marktonwrichtende ontwikkelingshulp.

Misschien ben je wel eens in roemenie of hongarije of elders in oost europa geweest, daar ligt 75% van het landbouwareaal braak te liggen omdat er geen boeren genoeg zijn ofwel men er niet genoeg mee kan verdienen omdat er toch al een wereldwijd overschot is. Hier nu non-food te telen is een perfecte (en geen perverse oplossing voor die landen. Eens was hongarije de graanschuur van europa, als hongarije voor afrika zou telen zou heel afrika voldoende te eten hebben en nog over! (Andersom trouwens ook, heel europa zou kunnen eten van wat een gemiddeld middelgroot afrikaans land zou kunnen voortbrengen als bijv. de engelse boeren niet weggestuurd zouden zijn...)

Arnold

Da's nog ni het meest perverse.

Als tuinbouwerszoon heb ik situaties geweten waarbij mijn vader augurken en tomaten naar de veiling deed die daar rechtstreeks in de container werden gesmeten voor vernietiging en waarvoor hij dan nog moest betalen ook. Allemaal omdat onze markt overspoeld werd door goedkope augurken uit Polen en tomaten uit de zuiderse landen (Spanje, Italië). Dat dat allemaal 1000km of meer vervoerd moest worden bleek geen probleem. Ook dat ze (toen nog) veel vrijer met pesticiden en dergelijke konden omgaan in die landen leek ook ni te deren. Terwijl onze tuin- en landbouwers de ene na de andere beperking opgelegd kregen.

Hoe denkt ge trouwens dat varkenspest en dergelijke hier geraken? Ons vee leeft immers in de best mogelijke omstandigheden. Maar door het (onnodig) heen en weer vervoeren van vee van de ene streek naar de andere, honderden km's ver van mekaar vormt in ne mum van tijd de veestapel van een heel land al gauw een mogelijk doelwit van een epidemie.

Als ge eens moest weten hoeveel land- en tuinbouwers hier door zulke gang van zaken de boeken hebben neergelegd, ge zou verschieten. En nu vraagt men zich stilaan af of ons land nog wel in z'n eigen voedselvoorziening kan voldoen...

Bij mij in de buurt hebben ze populieren geveld. Ik vroeg aan de boswachter wat er met het dor hout en het takhout gebeurde. Dat bleef gewoon liggen zei hij, alleen de stammen gaan weg. Als je het kan gebruiken voor je houtkachel kom maar halen zei hij. Ik dacht direkt dat is de ecologische MAX : afvalhout, CO² neutraal, transport miniem (300 m). Tot ik hem vroeg wat er met de stammen gebeurde : "Die gaan naar China, de Chinezen maken daar eetstokjes uit"
(populierenhout is langdradig van vezel, werd vroeger gebruikt voor lucifers, maar is blijkbaar ook zeer geschikt voor Chinese eetstokjes)
Ze kunnen daar aan uit omdat het schip anders met lege containers terug moet naar China.

vr gr

Pluto

Pluto

Nou en?

Als die container toch leeg terug gaat?

Ik snap de cliu van je verhaal niet, ga je die takken nu laten verrotten (C02) omdat de stammen naar china gaan???

Arnold

Neen Arnold,

Ik dacht eigenlijk van het takhout op maat van een eetstokje te zagen en ook met een container op te sturen naar China (in plaats van het zelf op te stoken)

vr gr

Pluto