boiler voor warm water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Geachte,

Ik heb een vraagje.

Vier jaar geleden hebben we een nieuwe HR + ketel op gas voor de centrale verwarming van het merk De Dietrich aangeschaft. We beschikken voor de productie van warm water over een boiler van 150 liter op elektriciteit vooral op nachttarief.

De hoeveelheid warm water is een beetje aan de lage kant en het opwarmen tijdens de dag aan dagtarief is te duur.

Ik denk dat het goedkoper is om op gas over te schakelen. Heeft iemand een idee hoe snel een dergelijke investering is terugverdiend. Ik denk dat we momenteel ongeveer 2500 kwh aan nacht- en 500 kwh aan dagtarief verbruiken. Dus kostprijs ongeveer 250 -300 EURO per jaar.

Wat is het meest aangewezen, een volledig aparte boiler op gas of geïntegreerd in de bestaande cv? Wat met de prijzen? Hoe groot moet het voorraadvat zijn (dat er tussen twee afnames van warm water 5 of 10 min ligt is geen probleem).

Dank bij voorbaat

Jan

Reacties

Jan,

neem eens terug contact op met je installateur van de CV ketel. Deze is vermoedelijk instaat om de ketel ook water voor sanitair water te laten leveren. Als je eisen naar warm water niet te hoog zijn moet dit kunnen met een boiler van ongeveer 75a100 liter.
De kost voor het produceren van warm water zal ongeveer halveren. De investeringskost kan ik moeilijk inschatten. Met geluk is het enkel de kostprijs van een boiler/warmtewisselaar en wat werkuren (een 500 euro?).

Walter

Om 10 liter water per minuut (600/uur) van 10 op 50 graden te verwarmen heb je een vermogen nodig van ca 32 kW; 8 liter is dan ca 26 kW vermogen al genoeg; dat kan je HR+ ketel waarschijnlijk zo in doorstroom al leveren;

Je hoeft dus inderdaad alleen in een warmtewisselaar te investeren en wat regeling; dat mag niet al teveel kosten.

3000 kWh stroom tegen gemiddeld 12 cent kost € 360 /jaar

330 m3 gas a € 0,50 (?) kost ca 165 euro/jr

je moet dus wel een kleine 200 euro per jaar kunnen gaan besparen.

Daarnaast zal je comfort dus omhoog gaan omdat je overdag nooit zonder warmwater komt

Mvg Arnold

Bedadnkt allen voor het antwoord.

Arnold hoet groot moet opslagvat van de boiler dan minimaal zijn?

mvgr

Jan

Jan,

Je moet ARNOLD zijn antwoord volledig lezen. Je hebt nl bij deze opstelling geen voorraadvat nodig omdat je water dat je verbruikt dadelijk wordt opgewarmt. Dit is eigenlijk de goedkoopste oplossing. Wel zal je ketel een vermogen moeten hebben van 26 KW.

Geeft dit een probleem, stuur dan het water door uw boiler en deze moet dan enkel nog bijwarmen.

Hans V.

Bedankt Hans.

Ik denk dat mijn ketel een groter vermogen heeft van +- 35 KW.

Maar stel je wil het bad vullen met 150 l water op 40 ° dan heb je 75 liter warm water nodig op 50° te vermengen met 75 liter op 10 °. Met andere woorden toch 10 minuten tijd nodig.

Zou een oplossing er dan niet in bestaan om een boiler van 50 liter te installeren?

mvgr
Jan

Met 35 kW kun je 8 liter per minuut van 10 op 70 graden krijgen ofwel 16 liter water per minuut op 40 graden tappen!

Zonder boiler

Is dat je niet snel genoeg?? Dan weet ik het ook niet meer

Mvg Arnold

Arnold

Dat is beslist genoeg, maar telkens als je ook maar een beetje water aftapt, moet je ketel voluitgaan, en dat is noch ecologisch, noch economisch interessant.

Hans

Hoi,

Ik zie dat er blijkbaar geen echte consensus is tussen de experten.

Ik heb intussen nagekeken mijn ketel heeft een vermogen van 45 KW.

In tussenseizoen zet ik de watertemperatuur wat lager (=- 40°), kwestie dat de radiatoren niet te veel convectie veroorzaken.

ALs ik warm water wil producren aan 60 °kan dit niet meer neem ik aan.

Misschien toch aangewezen kleine boiler vb van 30 tot 50 liter te plaatsen. Heeft er iemand een idee hoeveel dit afkoelt op vb 24 uur tijd?

MVGR
jan

hoi,
heb hier een gaswandketel staan van het principe doorstromer zonder boiler , deze is 28kw sterk en dit is hier ruimschoots genoeg voor sanitair en verwarming .
deze twee toepassingen zijn beide apart instelbaar door middel van 2 temperatuurregelingen op het toestel.
gaan nu nog wel een zonneboiler bijplaatsen zodat we in de zomer bijna niet meer op de ketel moeten rekenen. kan het water van de zonneboiler eigenlijk naverwarmd worden door de ketel indien nodig of gebeurd dit steeds in de boiler zelf?

groeten steve

Jan

" In tussenseizoen zet ik de watertemperatuur wat lager (=- 40°), kwestie dat de radiatoren niet te veel convectie veroorzaken. ALs ik warm water wil producren aan 60 °kan dit niet meer neem ik aan. "
Dat hangt van je regeling af. Ketels met een war hebben daar geebn probleem mee.

" Misschien toch aangewezen kleine boiler vb van 30 tot 50 liter te plaatsen. Heeft er iemand een idee hoeveel dit afkoelt op vb 24 uur tijd? "
Hangt van de isolatiegraad af, de fabrikant moet dat opgeven.

Steve

" kan het water van de zonneboiler eigenlijk naverwarmd worden door de ketel indien nodig of gebeurd dit steeds in de boiler zelf? "
Hangt er ook weer vanaf, de vraag is of je doorstromer met warm aanvoerwater kan werken, bij vele doorstromers geeft dat problemen en kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren (stoomvorming).

Hans

hans,

het betreft hier een junkers eurostar en in de documentatie vind ik niks terug hierover.

iemand enig idee?

groeten van steve.

Steve

Ik heb geen dokumentatie van dat toestel, maar ik vermoed dat het een probleem kan zijn, er zijn er maar een paar die daar mee omkunnen. Best eens bellen met hun technische dienst.

Hans

Onze installateur is een selected dealer voor Atag, toch probeert hij ons een boiler te verkopen van ACV.

Moeten wij kiezen voor de ACV-boiler of toch beter vragen naar de Atag-boiler??

groeten

Davy

Davy

Ik weet niet zeker wat voor kwaliteit de Atag boiler te bieden heeft, maar de ACV-boilers die ik ken zijn maar zuinigjes geisoleerd. Dus zeker geen goede keuze.

Hans

Davodin,

"Onze installateur is een selected dealer voor Atag, toch probeert hij ons een boiler te verkopen van ACV.

Moeten wij kiezen voor de ACV-boiler of toch beter vragen naar de Atag-boiler??"

hangt ervan af om welke acv boiler het gaat eco of smart

eco matig tot slecht geissoleerd
smart: verlies 0.4 graad per uur bij boilertelteratuur van
80 graden

lucien

Stop aub zo vlug mogelijk met die elektriciteit boiler - elektriciteit is goed voor kleine boilers en voor plaatsen waar je af en toe warm water nodig hebt. Laat je een boiler installeren met voorrang op het warm water op je ketel. Inhoud van een 80 liter tot 120 liter is ruim voldoende. Zorg ervoor dat je installateur een regeling plaatst die door de constructeur van de ketel wordt geleverd, een boilerladerpomp die juist afslaat indien de temperatuur in de boiler wordt bereikt. In feite heb je maximaal een 45°C nodig voor huishoudelijke taken. En indien je echt wil besparen - zorg ervoor dat tevens de boilerladerpomp niet draait indien je echt geen warm water nodig hebt. Ook al zijn de meeste alleenstaande boilers goed geïsoleerd, ze geven nog altijd warmte af. En zoals sommige noteren - indien je echt wil investeren, is zonne-energie een goed keuze.

Geachte,

Mijn oorspronkelijk probleem

"

Vier jaar geleden hebben we een nieuwe HR + ketel op gas voor de centrale verwarming van het merk De Dietrich aangeschaft. We beschikken voor de productie van warm water over een boiler van 150 liter op elektriciteit vooral op nachttarief.

De hoeveelheid warm water is een beetje aan de lage kant en het opwarmen tijdens de dag aan dagtarief is te duur.

Ik denk dat het goedkoper is om op gas over te schakelen. Heeft iemand een idee hoe snel een dergelijke investering is terugverdiend. Ik denk dat we momenteel ongeveer 2500 kwh aan nacht- en 500 kwh aan dagtarief verbruiken. Dus kostprijs ongeveer 250 -300 EURO per jaar.

Wat is het meest aangewezen, een volledig aparte boiler op gas of geïntegreerd in de bestaande cv? Wat met de prijzen? Hoe groot moet het voorraadvat zijn (dat er tussen twee afnames van warm water 5 of 10 min ligt is geen probleem).

Dank bij voorbaat

Jan

"

Intussen heb ik een aantal offertes opgevraagd

(1) boiler de dietrich 130 l : 2.230 EURO +6 %BTW;

(2) aparte boiler op gas (150l, Vaillant VGH 130 Z) bij andere installateur ongeveer 900 EURO (alles inbegrepen)

(3) krachtig doorstroomtoestel op gas type Junkers Hydropwer R440 KG ook ongeveer 900 EURO;

optie (1) is voor mij te duur: de investering haal ik er nooit uit!

optie 2 of 3 zijn te overwegen, maar misschien is gewoon beter om te wachten tot toestel op elektr 'kosten' veroorzaakt om dan te vervangen.

Wat denken jullie?

MVGR
Jan

optie 1 , is de enige goeie
en nog niet te duur , op voorwaarde dat het een degelijke kwaliteit van boiler is.
Bij bv. Viessmann zal je het niet voor die prijs hebben , toch geen inox boiler !

Optie 2 en 3
domme oplossingen !
doorstromer = beperkt comfort
gasboiler = goedkoop in aankoop = duur in verbruik
opgelet=moeilijker in correcte installatie=verluchting en schouw !
ook opletten met gasdebiet , je hebt bestaande ketel 30kw ofzo en dan nog eens die doorstromer +/- 24kw erbij
of een gasboiler van 10kw ?

Thomas

Jan

Jou oorspronkelijk probleem is dat je 4 jaar geleden twee maal de verkeerde keuze hebt gemaakt, een HR+ ketel, en een electrische boiler.
't Zal wel cru klinken, maar gooi die hele handel er uit, en plaats een fatsoenlijke gascondensatieketel met een CV-boiler. Wanneer je dat er uithaalt? Wie zal het zeggen, maar je gaat in elk geval een flink pak op gas en electriciteit sparen, en energie wordt er niet goedkoper op.

Maar ik neem aan dat je dat niet ziet zitten, zorg dan voor een goede oplossing op termijn, en dat is een cv boiler, ook als is ie wat duurder.
De goedkopere oplossingen zijn goedkoper op korte termijn, je gaat wel veel meer gas verbruiken met nr 2, met nr 3 zal dat wel niet veel hoger liggen. Maar beide systemen zijn veel korter in levensduur en merkelijk meer storingsgevoelig, een cv- boiler heeft daar geen last van.
En is bij de nrs 2 en 3 de schouw mee ingerekend?
Vermoedelijk heeft jou huidige ketel geen ingebouwde regeling voor de boiler, dat verklaart misschien de meerprijs, of is het een RVS-boiler?

Hans

Hans, Thomas,

Bedankt voor feedback.

De door mij geschetste situatie is 'historisch' gegroeid.

Toen we ons huis kochtten een viertal jaar geleden was er een doorstroomtoestel (voor ene badkamer + wastafel en afwas); een elektrische boiler (150l) voor andere weinig gebruikte badkamer en een mazout cv ketel aanwezig (30 jaar oud). We hebben dan onmiddelijk beslist om deze laatste te vervangen door een nieuwe cv ketel op gas. Na een paar dagen bleek de doorstromer onveilig te zijn opgesteld en hebben we deze verwijderd. Maar toen was de nieuwe cv ketel reeds geïnstalleerd. De installatuer stelde dan maar voor om al het warm water op elektr boiler aan te sluiten.

Rekening houden met deze historisch inefficiente situatie vind ik de door jullie voorgestelde optie 1 niet logisch.
Door over te gaan op gas besparen we maximaal 100 tot 150 euro per jaar. Zelfs als we geen rekening houden met de kapitaalskost is de terugverdientijd meer dan 20 jaar. Vandaar lijkt mij de meest logisch oplossing te wachten tot de elektr boiler kapot is of als er significante kosten aan zijn (toestel is nu ongeveer 8 jaaroud) en dan beslissen om alles te vervangen door een condensatie HR gas ketel.

De tweede meest efficiente oplossing is dan een aparte boiler installeren op gas (waarom is dit dan zo inefficient tov een geintegreerde oplossing ?). Aparte schoorsteen is reeds aanwezig.

MVGR
Jan

Jan

Je hebt ons gevraagd wat we er van dachten, en dat is wat ik gedaan heb.

" Rekening houden met deze historisch inefficiente situatie vind ik de door jullie voorgestelde optie 1 niet logisch. "
De oude ketel vervangen door een nieuwe ketel met een overjaarse technologie, dat was niet logisch. Als je nu blijft voortborduren op die foute beslissing, kom je natuurlijk nooit tot iets goed.

" Door over te gaan op gas besparen we maximaal 100 tot 150 euro per jaar. Zelfs als we geen rekening houden met de kapitaalskost is de terugverdientijd meer dan 20 jaar. "
Hoe kom je tot die cijfers? Want zo'n losse bewering kan ik niet weerleggen, daarvoor heb ik meer gegevens nodig.

" De tweede meest efficiente oplossing is dan een aparte boiler installeren op gas (waarom is dit dan zo inefficient tov een geintegreerde oplossing ?). Aparte schoorsteen is reeds aanwezig. "
Hier spreek je jezelf tegen. Ook dit soort boilers is weer verouderde technologie, lees atmosferisch. De schouw loopt midden door de boiler, daar stroomt dus continu lucht door. En dus koelt de boiler ook continu af.

Koop nu een gasboiler, en binnen 10 jaar moet je de ketel vervangen. Dan sta je weer voor hetzelfde dilemma!

Hans

Hans,

Nogmaals bedankt voor uw feedback.

De besparing door overschakelen is inderdaad moeilijk te berekenen. Ik heb reeds aangegeven dat momenteel we ongeveer 2500 kwh aan nacht- en 500 kwh aan dagtarief verbruiken. Dus kostprijs ongeveer 250 -300 EURO per jaar.

Nu als we onderstellen dat het rendement hetzelfde is ( elektr boiler is volgens installateur van goede kwaliteit en goed geïsoleerd) van beide oplossingen (is natuurlijk een benadering) en dat 1 KWH via gas opgewekt 40% goedkoper is dan opgewekt door elektr. (grove benadering) komt dit neer op een besparing van ongeveer op 100-120 EURO per jaat. Dus niet zoveel....

Wat is rendementsverschil van een condensatieketel in vgl met de ketel de we nu hebben (HR + DE DIETRICH)? Zijn daar speciale vereisten aan schouw (installateur zie dat het mogelijk vochtproblemen zou geven).

Zijn er andere alternatieven dan deze die we tot nog toe hebben besproken.

MVGR
Jan

Jan

Gas t.o.v. dagtarief is een factor 4 goedkoper, tegenover nachttarief ongeveer de helft, uitgaande van een gascondensatieketel.
T.o.v. een HR+ zal een goede HR TOP (met WAR) zeker nog eens 20 a 30% besparen.

" Zijn daar speciale vereisten aan schouw (installateur zie dat het mogelijk vochtproblemen zou geven). "
Weer een idioot van een installateur. Een condensatieketel heeft z'n eigen schouw, en die is waterdicht, dus geen probleem. En geeft alleen vochtproblemen als er een oen mee bezig is geweest. In plaats van de bouwheer in de goede richting te sturen (energiezuinig), geven de meesten bij voorkeur blijk van hun onkunde als het op energiezuinig verwarmen op aankomt.

" Zijn er andere alternatieven dan deze die we tot nog toe hebben besproken. "
Ja, douchen met koud water
Natuurlijk, maar die andere oplossingen zullen waarschijnlijk ook duurder zijn.

Hans