Duurzaam vernissen van Eik & MDF, kan dat ook eco?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeft er iemand onder jullie ervaring met het vernissen van eik en/of MDF?

Mijn partner heeft zelf een mooi kastje in elkaar geknutseld met MDF en eik, hiermee wordt onze ingebouwde WC afgewerkt. Ik zou dit graag op een zo ecologsich mogelijke wijze behandelen maar ik zou zijn kast ook niet om zeep willen helpen. We zijn dus op zoek naar een duurzame vernis: deze moet het hout een donkerder tintje geven (wat niet vervaagd onder invloed van UV), beschermen tegen vuil en water, afwasbaar maken, en dit voor vele jaren (>=20?) en als het kan een leven lang (zonder opnieuw op te schuren en te vernissen, of zonder regelmatige boen/olie-beurten).

Ik heb ondertussen al enkele ecologische experimenten achter de rug maar die waren niet zo schitterend:

- een beits (waterbasis) lijkt niet echt te drogen, ziet eruit als een kleverige laag choco, verbergt de houtstructuur en beschadigt deze blijkbaar ook (volgens de verkoper in de eco-winkel ligt dit aan het zuigend karakter van ons hout);

- harsolie (basis van citrussolvent) dringt goed in het hout en geeft een prachtig resultaat maar dan moeten we de kast om de x aantal tijd opnieuw met olie behandelen (te veel onderhoud), ook vinden we het vreemd dat er een vettig laagje achterblijft zelfs na het polieren (is volgens de verkoper geen probleem maar zou niet mogen volgens de fabrikant, misschien hard dat uit na 10 dagen??);

- over deze harsolie een vernis zetten ('harsolsiegel' -> op basis van citrussolvent) zou het onderhoud moeten verbeteren: het vettige laagje (zie hoger) is ook volgens de vernis-fabrikant een probleem, die raadt aan om vet en harsresten grondig te verwijderen en op te schuren vooraleer de vernis aan te brengen: als we dat doen zijn we de mooie kleur van de harsolie kwijt en blijven er in het hout restjes van mijn schuursponsje hangen (heb zowel scotch brite als staalwol geprobeerd). Als we dat niet doen is het resultaat ook niet zo fantastisch: er blijft nogal wat stof aan de vernislaag kleven en ze ziet er niet uit alsof ze alles netjes dekt zoals een vernis dat zou moeten doen (misschien omdat deze in spaarzame laagjes moet aangebracht worden -> te dunne lagen?).

Moet ik toch op zoek naar een betere eco-vernis (liefst ook iets eenvoudigers wat meteen kleur geeft en beschermd tegelijkertijd) of kan ik maar best in een doe-het-zelf-zaak naar een niet al te schadelijke niet-eco-vernis op zoek gaan? Mijn vader beweert dat boot-vernis oerdegelijk is, maar ik twijfel een beetje aan de samenstelling (dat is tweecomponentenvernis, niet op waterbasis denk ik dus ook niet zo gezond). Mijn schoonvader gebruikte vroeger lini-top van levis (is ook op basis van schadelijke solventen). Ik zou dan het liefst voor een vernis op waterbasis gaan maar weet ook niet of we dan de garantie hebben dat deze heel duurzaam is. Heeft er iemand tips?

Alvast bedankt!
Wendy

Reacties

een eco kastje uit MDF ??
hoe kan je die twee aan een koppelen
MDF bevat 40% lijm
je zou beter volhout gebruiken of multiplex die maar 4% lijm nodig heeft

en wat is het probleem van die harsolie
dat je op een tijdspanne van 20 jaar deze twee keer zal moeten een ondehoudbeurt geven?

met wat zijn we bezig??

Wat voor een reactie is dit nu weer? Iemand vraagt informatie over ecologische olie of vernis, en wordt meteen afgezeikt omdat MDF gebruikt werd...

Misschien nog een aantal suggesties voor vegamobiel:
In de thread over 'welke brandstof voor een auto': verketter iedereen die durft in een auto rondrijden, zo vervuilend!
In elke thread over nieuwbouw: hoe durven ze, nieuwbouw zetten terwijl er huizen leegstaan!
Vragen over PUR: schandalig dat men het woord in de mond durft te nemen!
...

Ik volg het forum al een hele tijd en erger mij steendood aan dit soort toestanden, waarbij de ecologische inquisitie klaarstaat om mensen die van goede wil zijn maar minder op de hoogte zijn neer of minder overtuigd zijn neer te sabelen.

Het valt mij op dat op het forum van bouwinfo soms serieuze discussies gevoerd worden, maar in het algemeen iedereen van goede wil is en elkaar probeert te helpen, terwijl mensen hier voortdurend op meestal weinig constructieve wijze bekritiseerd worden op hun voorstellen.

Ik kan me goed voorstellen dat de mensen die hier tien twintig keer hetzelfde antwoord moeten geven dat beu worden op den duur, maar het is toch duidelijk dat dat een probleem is dat vooral te maken heeft met de structuur van dit forum (onoverzichtelijk, heel slechte zoekfunctie, ontbreken van een algemene inleiding op ecologisch bouwen en leven,...). Op dit moment denk ik dat iemand die hier nieuw is vooral overtuigd raakt dat ecologie iets is voor groene betweters met een onbeperkt budget, die het bovendien nooit eens kunnen worden...

Kan het dus iets positiever?

Jos

ps en hiermee is de vraag ivm het duurzaam vernissen natuurlijk niet vooruitgeholpen, maar ik moest hier toch even mijn gal spuwen...

Beste vegamobiel,
MDF is inderdaad niet zo gezond omwille van de formaldehyde-uitstoot. Vermits we de kast in een plaats zetten die goed geventileerd wordt èn waar de temperatuur en vochtigheid niet zo sterk schommelen (waar we bovendien ook niet slapen of veel tijd doorbrengen) zou dit geen al te groot probleem mogen zijn. Er bestaat trouwens ook MDF zonder formaldehyde, spijtig genoeg bestond de kast al toen ik dat te weten kwam en een kast opnieuw maken om die reden lijkt mij ook niet zo ecologisch, dat is verspilling. Voor MDF hoeft men trouwens zo veel bomen niet te kappen: er wordt gebruik gemaakt van resthout wat eigenlijk wel ecologisch verantwoord is...
Maar dat was mijn vraag niet: wat betreft die harsolie heeft men ons gezegd dat dit minder afwasbaar is dan vernis en dat dit regelmatiger onderhoud vraagt, wij dachten dat dit toch wel zeker jaarlijks nodig zou zijn (telkens als de glanslaag verdwijnt), heb jij daar andere ervaringen mee?
Groetjes,
Wendy

normaal als je een meubel volledig hebt behandeld met harsolie kan je dat gemakkelijk onderhouden door deze af en toe(6 à 12 maand) met een doek en wat onderhoudolie in te smeren
gebruik liever geen vernis omdat die te veel afsluit en dat de kast dan geen damp meer kan opnemen en terug afgeven.

voor de rest gewoon met een lichtvochtige doek properhouden
geen zeep of dedergenten.

en ivm MDF gaat het mij om de lijm niet dat het ongezond zou zijn door uitstoot van formaldihyden maar gewoon dat er veel beter alternatieven bestaan waar geen of bijna geen lijm in wordt gebruikt
je maakt een niet ecologische kast niet ecologisch door ze met harsolie te behandelen. snap je?

Het is niet de bedoeling om een niet-eco kast om te toveren in een eco kast, het is de bedoeling om ze niet nog minder eco te maken.
Daarstraks sprak je van 2 onderhoudsbeurten op 20 jaar en nu van 1 à 2 per jaar, dat is wel een heel verschil! Ik denk dat je toch wel even zoet bent als je alle kasten & deuren in huis 2 keer per jaar op een deftige manier wil voorzien van een nieuwe laag olie, die tijd besteed ik liever in onze tuin (die wel ecologisch is sinds wij hem onderhouden)...

Heb voor mijn plankenvloer universele harde olie van BIOFA
gebruikt. Geeft hetzelfde resultaat als eender welke synthetische vernis. Hebt dit ook gebruikt voor speelgoed voor kinderen. Stinkt wel flink in het begin.

Mathieu,

Bedankt voor de tip, maar kan je mij ook zeggen hoe lang die plankenvloer er ligt en hoe jij die onderhoudt? Moet die niet af en toe van extra olie voorzien worden of is die harde olie even onderhoudsvriendelijk als vernis?

Groetjes,
Wendy

Beste,

Opteer zeker voor olie wat de eik betreft, enkele merken leinos en volvox. Moet het uv bestendig zijn, wc is binnen veronderstel ik. Olie kan je desgewenst pigmenteren voor een donkerder resultaat. Je eik zal zowieso met een transparante olie al donkerder kleuren, tijd verdonkert ook meestal. De MDF (die in europa meestal formaldehyde arm is) is iets delicater, uit ervaring heb ik al ondervonden dat mdf soms ongelijk verkleurt met olie. (zeer gevoelig voor vet van de handen na schuren) HIer kan je eventueel een beits of lazuur verkiezen. Qua onderhoud om de vijf jaar is een goede richtlijn, wel nooit poetsen met chemicalieen en daar maken soms velen fouten. De gekende chemische poetsmiddelen zijn te agressief voor de olie en verkleurt deze waardoor velen na een jaar al terug moeten olieen. Water eventueel met onderhoudsmelk ruimschoots voldoende.
MVG

Die vloer ligt er nu 1,5 jaar. Gewoon stofzuigen en af en toe met natte dweil. Om een planke,nvloer mooi te houden zonder veel onderhoud is er maar één optie: niet met schoenen erover lopen. Heb ook al planken met parketvernis behandeld (verglaasd), maar was na enkele jaren versleten. Denk dat olie toch langer gaat megaan omdat die meer in het hout zit. En de nabehandeling zal minder inspanning vergen, omdat er minder geschuurd moet worden.

Mathieu

eco met mdf is volgens mij ideaal, het formaldehydegehalte valt best mee en de toegevoegde lijm is heus niet hoger dan 1 % de laatste 10 jaar.

Olie lijkt leuk maar altijd vettig en niet onderhoudsvriendelijk of het gaat na enkele jaren schimmelen in je hout.

Wat er mis in met een tweecomponent watergedragen parketlak of vernis weet ik niet maar de eco-mensen zouden dat wel eens mogen beginnen aanzien als de minst giftigge en ondehoudsvriendelijke vernis.

In plaats van de vele firma's die deze acryl - producten dan maar olie gaan noemen om dan meer verkoop te halen ???

 

Trea lyx, Bassin, en andere zoals Lignal Hesse, Sigma ........ ze hebben allemaal een ademende watervernis.

De gebruiker, onderhoud en het milieu zijn er goed mee, waarom met die andere ecospullen werken ??

In deze vernissen kan je eveneens de meeste pigmenten mengen zodat je een kleurvernis en dus een beits/afwerkproduckt krijgt.

Hoppelijk je hier mee van dienst te zijn geweest.

Groet ik jullie allen

kikof