afvoer condensatieketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is het mogelijk om de waterafvoer van een condensatieketel af te voeren naar een regenwaterput of naar een septische put, of moet dit water naar de riolering ?

Bedankt voor jullie antwoorden,
Vic

Reacties

Ik heb altijd gehoord dat het condensaat vrij zuur is (waarschijnlijk door de aanwezigheid van opgelost NOx / SO2).

Daarom zou 'k zeggen: de riolering in ermee.

Werner

Het condenswater is inderdaad niet bepaald drinkbaar water. Net zomin als de waterdamp en waterdruppels die uit de uitlaat van een wagen komen.

Condens uit een ketel is zeer agressief.
(Ofschoon de verkopers van condenserende ketels het in het begin opdronken om te laten zien dat het geen kwaad kon)

Als ik het goed heb mag het in Duitsland niet eens int riool zonder behandeling!

Dus gewoon afvoeren naar t riool.

in belgie mag het ook niet gewoon in de riolering (uitzondering voor woningen)

Stefan

En wat als je geen riolering hebt ?
Wij hebben een waterzuiveringsstation geïnstalleerd en zullen nu ook een condensatieketel plaatsen...
Zijn er oplossingen om dit zuur te neutraliseren ?

Geert,

Ik weet niet of het de moeite is om het te neutraliseren. Alles hangt af van de hoeveelheden die per dag geproduceerd worden en daar heb ik geen zicht op wegens zelf (nog) geen condenserende ketel.

Als je het wil neutraliseren zou dat kunnen door de juiste hoeveelheid base toe te voegen maar dat wordt gepruts en onvermijdelijk blijf je dan zitten met een zoutoplossing.

Als je het toch wil proberen: maak een geconcentreerde oplossig van natriumcarbonaat en laat je condensaat daarin lopen. Het zuur zal dan reageren en CO2-gas vrijstellen.

Enig probleem: uiteindelijk blijf je zitten met een waterige oplossing van sulfaten, nitraten/nitrieten en god weet hoeveel andere verbrandingsproducten. Afhankelijk van de concentratie kan je dat ongestraft uitkappen in je tuin....of niet.

Werner

Sorry, zo ver strekt mijn kennis niet.

Hier in NL gaat gewoon alles het riool in, ook van grotere ketels.

Mag het condenswater afgevoerd worden door een PVC buis?

dus als ik het goed heb mag dit afvoerwater enkel naar het riool. Nu is de dichtstbijzijnde aansluiting waar we onze ketel zouden zetten een grèsbuis, zou dit aan te raden zijn om hierop aan te sluiten, of trekken we best een nieuwe (pvc) buis ?

Bedankt,
Vic

gres is veel beter dan PVC (zeker voor zuren en basen) gres kan enkel niet tegen een slag van een scherp voorwerp

stefan

Wat is een grèsbuis?
Als dat een soort cementbuis is, wel die wordt al na een jaar gewoon doorgesneden door de afvoer van een condensatieketel. Zelf gezien. Ook door emai snijd het gewoon door. In de hoofdriool zal dat minder problemen geven omdat het daar behoorlijk verdund wordt (veronderstel ik maar)

Ik weet niet wat grès exact is maar indien het een gesteente of een cementaggregaat is zou ik het beslist NIET nemen om het zure condenswater af te voeren. Zoals Markie zegt: dat ding zal snel weggevreten worden.

PVC lijkt me een veel veiliger alternatief.

Werner

Uittreksel uit vlarem, conform werkblad ATV_DVWK_251 zijn volgende materialen geschikt bevonden voor afvoer condenswater:
-gresbuizen
-harde pvc buizen
-pvc buizen
PE_HD_buizen
-PP-buizen
ABS/ASA-buizen
roestvast stalen buizen
-boorsilicaatbuizen
geen verzinkt of kopzerhoudend materiaal

lucien

jaja, maar wat zijn nu "gresbuizen" ?

OK, gevonden.

"Gresbuizen zijn gemaakt op basis van gebakken, geglazuurd aardewerk; de verbindingen zijn van rubber."

Of de glazuur wordt aangetast weet ik niet, 'k heb er toch m'n tweifels over...

Voer een condensafvoer van een ketel nooit naar een regenwaterput. Vanwege het zure karakter steeds naar een riolering die liefst vanwege het zuur uit kunststof moet bestaan. Men moet nu ook verder niet overdrijven - het zure karakter is niet van die mate dat we het nu moeten opvangen en we het naar het containerpark moeten brengen. Het water afkomstig uit bijvoorbeeld onze wasmachines zijn véél schadelijker dan hetgeen uit zo'n ketel loopt. Bovendien is hetgeen wat uit een wasmachine komt meer basisch - zuur en base vormen terug water met een neutrale pH.

Gresbuizen zijn perfect geschikt voor afvoer van zuren en basen, dus ook voor het afvoeren van het (lichtjes) zure condenswater van condensatieketels. Werden vroeger veelvuldig gebruikt voor afvoer van beerputten in woningbouw en boerderijen. Zien er na jaren nog perfect uit.Zijn wel gevoelig voor wortelgroei van bomen.

Waarom zou je die eigenlijk gebruiken? Erg handig zijn ze niet. Neem zoiets als polypropyleen of PVC.

Willy
Als het zo simpel moest zijn: Een beetje base- bij wat zuur water en we hebben neutraal water!

Gresbuizen zijn perfect geschikt voor afvoer van zuren en basen, dus ook voor het afvoeren van het (lichtjes) zure condenswater van condensatieketels. Werden vroeger veelvuldig gebruikt voor afvoer van beerputten in woningbouw en boerderijen. Zien er na jaren nog perfect uit.Zijn wel gevoelig voor wortelgroei van bomen.

Waarom zou je die eigenlijk gebruiken? Erg handig zijn ze niet. Neem zoiets als polypropyleen of PVC.

Willy
Als het zo simpel moest zijn: Een beetje base- bij wat zuur water en we hebben neutraal water!

Ik dacht dat het condensaat van een condensatieketel ongeveer dezelfde PH-waarde heeft als regenwater.