Verwarmen met alternatieve energie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hola !

Had graag wat hulp gehad met het volgende FICTIEVE voorbeeld.

Stel ik heb een sanitair verbruik van 250liter op een temperatuur van 45°C en een Totaal warmteverlies dat 12kW bedraagt. Nu is het de bedoeling dat ik ga verwarmen door het gebruik van alternatieve energie (warmtepomp, zonneboiler,wkk, ...)

Als ik het goed heb is het totale te leveren vermogen door warmtepomp, zonneboiler, wkk of combinaties hiervan gelijk aan men totaal wartmeverlies van 12kw + het vermogen nodig om men sanitair water te maken ?

Maar hoe wordt het vermogen voor het sanitair water nu juist berekent ? Is dit gewoon Q = massadebiet water * soortelijke warmte water * Temperatuursverschil (35K) ?

Wanneer het vermogen voor verwarming + vermogen voor sanitair gevonden heb waar vind ik dan meer info i.v.m installatie die ik dan zal gaan plaatsen ... ?

Groeten, Jochem

Reacties

Je hoeft alleen he vermogen nodig voor je verwarming te installeren

Je warmwater kan gemaakt worden in de periode per dag dat niet het maximale vermogen voor verwarming gevraagd wordt (bijv. overdag als het iets warmer is of s avonds als de verwarming afschakelt)

12 kw is dus ruim voldoende in je geval

Mvg Arnold

als je dan toch wil weten hoeveel vermogen er zal nodig zijn voor het sanitair water alleen hoe bereken je dit dan ?

Enkele goede links van fabricanten van dergelijke installaties ?

Alvast bedankt !

250 liter water x 35 graden x 1.16 = 10000wh ofwel 10 kWh
wil je dit in 3 uur tijd opwarmen dan heb je dus ca 3.5 kW vermogen nodig; mag het over 10 uur verspreid dan is 1 kW genoeg

Wat voor installaties zoek je? wkk? pellets? warmtepomp?

Om te beginnen zou ik eens kijken of dir 12 kW oof naar 8 kW kan met relatief weinig investering in extra isolatie, glas, betere orientatie van je glas, balansventilatie? Dan kun je met een goedkopere installatie af en bespaar je maandelijks kosten. Ikzelf heb een oekofen pelletoven 8 kW en draait een paar uurtjes per dag in de winter.

Mvg Arnold

Het aantal Kw maakt hier niet echt zo veel uit omdat het niet gaat over een installatie die ook werkelijk moet geplaatst worden maar is enkel om eens te kijken naar milieuvriendelijke energie (schoolvoorbeeld) Had gedacht aan een combinatie van zonneboiler en warmtepomp of een combinatie van nog anderen ? Nu zou ik nog specifieke info moeten vinden over deze systemen zodat ze aan mijn eisen voldoen. Heb al even op het net rondgekeken maar heb nog niet echt de juiste pleksjes gevonden.

lees het forum warmtepomp is niet milieuvriendelijk!!!!

Bekijk de primaire energie die een warmtepomp nodig heeft.

Meer isolatie verminderd je basisenergie nood
Zonneboiler kan, maar in een zeer goede isoleerde boiler heb je enkel energie nodig voor je waterverbruik van warm water, inhoud van boiler is niet belangrijk.

Verminderd bvb je gebruik van warm water door een DWWW (zie forum)

GTx, Pierre

Jochem,

Het antwoord naar een milieuvriendelijke verwarming zou eigenlijk moeten zijn, dat er geen milieuvriendelijk antwoord is: er immers te weinig geissoleerd. Voor milieuvriendelijk te zijn zou je heden ten dage toch een eind onder de 10KW moeten kunnen uitkomen door het gebruik van correcte isolatiediktes.
Je zoekt eigenlijk de minst milieuvervuilende. En dan zijn alle soorten verwarming toch min of meer aan elkaar gewaagd.

Walter

Ja uiteraard is alles milieubelastend maar wilde de minst belastende even op een rijtje zetten, die 12Kw is gewoon een fictief getal dat ik neem, doet niet echt ter zake hoeveel het bedraagt. Het is gewoon maar om een waarde te nemen.

Een warmteverlies van 12 kW is het vermogen die je nodig hebt bij een buitentemperatuur van -8°C. Deze temperatuur is slechts één dag per jaar gemiddeld genomen over een periode van 60 jaar voorkomend. Dus je ketel is steeds overgedimensioneerd op voorhand. Bovendien ga je de boiler gaan opwarmen op momenten dat je die pas nodig hebt én wordt je verwarming tijdelijk uitgeschakeld.
De som van warmteverliezen én warm water gaat men alleen toepassen in bijvoorbeeld openbare zwembaden omdat men tegelijkertijd in warmte moet voorzien voor de douches én warmte voor het zwembad zelf.
Dus maak je geen zorgen - in feite is het zo dat - als je zuinig stookt die 12 kW zelfs te groot is. Een berekening maakt men steeds (meestal) met alle lokalen op hun gewenste temperatuur. Maar wie gaat zijn slaapkamer die berekend is p 20°C ook op die temperatuur gaan verwarmen bijvoorbeeld?
Zeker als het -8°C buiten is?