Warmte pomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Wij gaan dit jaar beginnen met bouwen, ondertussen ben ik mij aan't informeren hoe ik het best onze woning kan verwarmen. Daar stookolie op dit moment zo duur is lijkt het mij verstandig om alle mogelijke manieren die er zijn om een huis te verwarmen te onderzoeken. Op dit moment sta ik stil bij een warmte pomp, is er iemand die er meer ervaring mee heeft,

Groetjes Imre.

Reacties

Ok,
Maar mijn vraag is als je goed isoleerd en dan gebruikt maakt van een warmtepomp. Is er iemand die daar ervaring mee heeft, verschillende seizoenen,

Ik ken er 2, de ene heeft het na 8 jaar uitgebroken en de andere stookt voornamelijk met een allesbrander.
Een warmtepomp (of gelijk welke eli-verwarming) is enkel te verantwoorden als het echt niet anders kan.
Doe je het toch, kies dan ten minste voor een systeem dat gewoon water door je vloer stuurt, dan kan je achteraf nog veranderen zonder je vloeren terug uit te breken.
Beter een kleine condensatieketel en met het uitgespaarde geld nog beter isoleren (vb 3-dbl glas)...

het verwarmen met een warmte pomp is zeer goed mogelijk vooral in combinatie met vloerverwarming of wand verwarming
het is ook nog eens stukken zuiniger als de zuinigste cv ketel
als het niet goed werkt dan is het gewoon niet goed gemonteerd of afgesteld
ook een voordeel is dat in de zomer gekoeld kan worden voor een fractie van de prijs van een airco
eenvoudigweg door het koele grondwater door de vloer en wand te sturen
dit alles is gebaseerd op eigen ervaring
wij monteren deze systemen namelijk zelf

j van roy

Roy,
dat soort verkopersgelul kunnen we missen als kiespijn. Als je hier iets wil bijdragen, kom dan af met harde cijfers.
Zuiniger? 1Kw electriciteit kost zoveel als 4 Kw aardgas, dus om zuiniger te zijn moet ge over heel het jaar een gemiddelde COP halen van 4, en in de praktijk natuurlijk. Want in theorie kan volgens jullie natuurlijk alles.

En met koelen via de vloer krijg je enkel maar koude voeten, en dat is absoluut geen confortgevoel. Dat doe je via het plafond, of met lucht.

in nederland kost electra incl energie belasting 16,1ct
en gas kost 56 ct incl energie belasting

uit 1 kuub gas komt +/- 10kw energie
dus 10x 16,1 =1,61 euro : 0,56 euro = 2,87
dus je zou maar een cop hoeven te hebben van 2.87

in de praktijk is met warmtepompen van een goede kwaliteit
en in combinatie met lage temperatuur verwarming makkelijk een cop van 4 te halen of meer
(er zijn genoeg warmte pompen met een cop van 5 en meer )
(we leven in 2006 hoor)

ook het koelen gaat goed want de koel temperatuur van de vloer is op de graad nauwkeurig te regelen
ook word in de verdiepings vloer vloerverwarming gelegd zodat op de beneden verdieping gekoeld word met de vloer en het plafon (slim he)
ook word eventueel het plafon van de slaapkamers gekoeld of verwarmd(of zelfs de wanden)
dus het werkt meer als beton kern actievering waarbij de gehele constructie word verwarmd of gekoeld
dan zijn hele hoge of lage temperaturen niet nodig en heb je een zeer goed rendement met een zeer hoog comfort gevoel
natuurlijk zijn de kosten hoger maar zeker terug te verdienen met de huidige energie prijzen (het gas is in nederland sinds 1999 met 50% gestegen en dit is nog lang het einde niet), alleen moet je niet binnen een paar jaar verhuizen

Een kleine bedenking bij al dat gegoochel met COPs:

Wat handige verkopers meestal vergeten is dat de circulatiepomp (van een brine/water systeem) of de pomp (van een open systeem) ook electriciteit gebruiken.

Ons voorbeeld: WP, elek. opnamevermogen: 3 kw, warmteafgifte vermogen 13.2 kW, COP = 4.4. Wanneer je de circulatiepomp voor het captatienet (500 W, die je overigens niet nodig hebt bij een aardgas- of mazoutbrander) echter mee in rekening brengt, krijg je een ander plaatje: COP = 13.2/(3+0.5) = 3.77. Da's toch al een pak minder dan 4.4.

Neemt niet weg dat dit nog altijd een mooi resultaat is, en we dus ook nog tevreden zijn met ons warmtepompje. Maar enkel en alleen omdat we nog het goedkoop nachttarief kunnen genieten. Als we op dagtarief zouden moeten draaien, zou het er helemaal anders uit zien.

Bedenk eveneens dat koelen in de zomer ook energie kost en dat dit dus bij een hoge energieprijs ook weer minder interessant zal worden. Onze oplossing: we laten af en toe in de zomer de ventilator van de haardcassette (50W??) koele lucht uit de kruipkelder in de living/keuken blazen, dit zorgt eventjes voor een welkome verfrissing...

Groetjes,

Guy

Roy???

Ik heb uitgerekend dat we met onze WP aan ongeveer iets meer dan de helft van de prijs van aardgas onze woning verwarmen en warm water maken.
Omdat we kunnen gebruik maken van exclusief nachttarief, ook overdag, prijs +/- 10cent (all in) per kWh.

(voor de berekeningen, zie elders op dit forum)

Het feit dat we nog geen Ecopower stroom hebben, wringt wel een beetje, maar zou voor ons een jaarlijkse meerprijs betekenen van een 400€... sorry, maar er zijn grenzen...

Guy

Men blijft verdeelt over warmtepompen - stookolie en gas. Duidelijk moet zijn dat gas het minst aan rompslomp geeft. Een condensatiegasketel, een boiler op die ketel, een regeling in funktie van de buitentemperatuur én thermostatische kranen op je radiatoren én mogelijk indien je een type bent die een regelmatig leven hebt in de woning - een vloerverwarmingssysteem voor mogelijk optimaal comfort. Warmtepompen zijn en blijven duur in aankoop en voor alle soorten energie doe je er best aan om te investeren in degelijke isolatie van de woning.