Nieuwe ketel op eenpijpssysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo allemaal.

Enkele weken geleden heb ik de sleutel gekregen van mijn appartement en ben van plan mijn moederhaard en geiser te vervangen door een nieuwe combi-ketel. Het verwarmingssysteem zoals het er nu ligt is een eenpijpssysteem waarop een zestal radiatoren zijn aangesloten. De aan- en afvoerleiding loopt rondom door het appartement en bij de radiatoren is er een aftakking gemaakt voor een apparte aan- en afvoerleiding per radiator, tevens zijn ze voorzien van een thermostaatkraan.

Nu is mijn vraag, kan ik zonder problemen mijn moederhaard vervangen door een HR-ketel? Levert zo'n ketel voldoende vermogen om het water rond te pompen? Is een HR-ketel wel rendabel of beter een VR-ketel? Loop ik het risico dat ik het in de woonkamer niet warm krijg (de vierde radiator in de lijn).

In afwachting van jullie reactie en alvast bedankt!

MvG Dirk-Jan

Reacties

Dirk-Jan

" De aan- en afvoerleiding loopt rondom door het appartement en bij de radiatoren is er een aftakking gemaakt voor een apparte aan- en afvoerleiding per radiator, "
Je hebt dus een tweepijpssysteem, tenminste als je uitleg klopt.

Mijn vraag, wat is een moederhaard??

" vervangen door een HR-ketel? "
Nee, toch zeker een HR-TOP ketel!

" Levert zo'n ketel voldoende vermogen om het water rond te pompen? "
Ik begrijp niet wat het vermogen van de ketel te maken heeft met rondpompen van het cv-water?

Hans

Ik denk dat Dirk-Jan bedoeld dat die "apparte aan- en afvoerleiding per radiator" op dezelfde buis komen.
Noemen ze ook wel ringgieting.
Die moederhaard is een therm die wel eens gebruikt werd voor een soort gashaard met 2 of 3 branders, 1 voor rechtstreekse verwarming van de ruimte, en 1 of 2 voor het watercirquit van de radiatoren. Mijn ouders hebben zo'n systeem gehad van Sourdiac (of zoiets). Mijn vader was daar voorstander van omdat je dan geen stookruimte nodig had, waar een deel van de warmte in verloren ging. In 1968 waren de ketels nog niet zo geisoleerd als nu.
Je hebt hier idd. wel een wat overmaatse pomp nodig, anders krijg je de laatste radiator niet warm genoeg.
Als mijn veronderstelling juist is, zal je alles opnieuw moeten leggen. Je kunt niet zomaar je moederhaard vervangen door een radiator en ergens anders een ketel tussen het cirquit zetten.

Markie

Lang, lang geleden legden wij onze installatie's ook zo, en wij lieten de pompen altijd op hun laagste toerental lopen, zonder problemen. Alles hangt er vanaf hoe de installatie gedimensioneerd is. En daar heb ik van hieruit natuurlijk geen zicht op.

" apparte aan- en afvoerleiding per radiator" op dezelfde buis ", dan is het wel een éénpijpssysteem.

" Als mijn veronderstelling juist is, zal je alles opnieuw moeten leggen. Je kunt niet zomaar je moederhaard vervangen door een radiator en ergens anders een ketel tussen het cirquit zetten. "
Nee, maar je kan wel de haard door een ketel vervangen, als het nu warm wordt, zal het met een nieuwe ketel ook wel warm worden.

Hans

Hans,
ik ken dat systeem enkel maar van bij m'n ouders, daar moest de pomp op de hoogste stand om de laatste radiator warm te krijgen. En dan nog was er een groot verschil tussen de eerste en de laatste. (9 radiators)
Die moederhaard staat wel in de woonkamer, en geeft met z'n voorbrander toch zo'n 11Kw rechtstreekse warmte af, dus er zal een ferme radiator in de plaats moeten komen. (afhankelijk van het isolatiepeil natuurlijk)
Als je aan en afvoer v/d nieuwe ketel op dezelfde plaats als de oude kan maken, zal dat wel werken, maar ergens willekeurig in het cirquit waar het toevallig door een berging loopt, daar heb ik zo m'n twijfels bij.

Ik heb zowiezo m'n bedenkingen bij dat eenpijpssysteem, als je een radiator dicht zet wordt de volgende warmer en omgekeerd. Een voordeel is dan weer de lage teruglooptemperatuur, meer condensatie.

'k Ben ook nooit zo gelukkig geweest met dat "moederhaard" systeem, je verbruikt zuurstof uit je woonkamer om heel je woning op te warmen, kieren en spleten dichtplakken zou ik in zo'n geval toch maar niet aanraden...

Groetjes, Mark.