Radiatoren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hi,

Heb onlangs mbhv Björn's rekenblad de warmteverliezen berekend voor het gehele huis. Nu kan ik dus exact gaan bepalen welke radiatoren er moeten komen.
De radiatoren zullen echter in de laatste fase van de verbouwing geplaatst worden maar ik moet nu wel de buizen plaatsen. Heeft er iemand een idee hoever de buizen uit de vloer moeten steken en welke de onderlinge afstand dient te zijn?
Ik ga met het flexibele buis-in-buis systeem werken.

mvg
leo

Reacties

Beste

Bestaat er een voorkeur betreffende aansluiting voor radiatoren

Aanvoer bv linksboven en afvoer rechtsonder
Aanvoer bv rechtsboven en afvoer rechtsonder
Aanvoer bv linksonder en afvoer rechtsonder
Aanvoer midden midden

Mvg

Benny

Benny

Nee, speelt geen rol. Enkel bij zeer lange radiatoren is er een lichte voorkeur voor overhoeks aansluiten, al kan dat bij bv ventielradiatoren meestal niet.
Ik denk dat je er nog een paar v ergeten bent, zo kan je bv ook linksonder en rechtsonder aansluiten, is net zo goed.

Hans

Nog een vraagje

Stel een radiator type 11 afgitevermogen 1500W
Stel nu een zelfe radiator type 33 zelfde afgitevermogen maar kleinere afmetingen
Stel sierradiator zelfde afgiftevermogen maar dubbel zo groot als type 11.

Welke verdient de voorkeur ( als geld en plaats geen probleem is)

Mvg

Benny

Waar het kan, geef ik de voorkeur aan een type 11, betere warmtespreiding, wat meer straling en lekker plat tegen de muur. Bij een niet of slecht geisoleerde muur natuurlijk ook meer straling naar buiten...
(= natuurlijk maar mijn persoonlijke mening)

Je kan het best muuraalsluiting gebruiken, en zoals stefan al zegde gebruik gewoon dezelfde inbouwdozen zoals bij sanitair worden gebruikt. Je hebt dan een 1/2" aansluiting zitten. Je kan de leidingen al op voorhand plaatsen met de inbouwdozen comform als bij de sanitaire leidingen. Je laat daarna pleisteren en vloeren. Je hangt de radiatoren dan pas op en sluit ze aan. Voordeel geen slijpen , uitkappen meer in het pleisterwerk, je hoeft dan niet meer opnieuw af te werken. En van uitzicht veel mooier. Je ziet enkel een paar chromé buisjes lopen van de muur naar de radiator en wit afdekplaatje teggen de muur.

Voor type radiatoren kies je het beste zoals hans zegde voor ventiel radiatoren, aansluiting onderzijde radiator rechts of links ,5CM van elkaar.
Bij sierradiatoren voor middenaansluiting ook 5cm van elkaar.Je moet wel rekening houden dat de aansluiting zijn middenpunt enkele cm onder of naast de radiator is.

Je hoeft dan bij de plaatsing geen radiatoren al te hebben je bepaalt de maat, type en aan de hand daarvan plaats je de aansluitingen. Gegevens hoe de aansluitingen zich op de radiator bevinden vindt je bij iedere fabrikant van radiatoren wel terug.

Is het buis-in-buis systeem een goede oplossing? Ik overweeg namelijk om de radiatoren en leidingen zelf aan te leggen, maar de verwarmingsketel (condens.gas) te laten plaatsen (waag ik me niet aan).
De dikte van de buis-in-buis systemen die ik gezien had was 20mm. Is dit voldoende? Ik denk namelijk aan 4 radiatoren op de eerste verdieping en 4-5 tal op het gelijkvloers. Alle radiatoren moeten (denk ik toch) parallel geschakeld worden.
Bijkomende vraag: de koppeling van de buizen aan elkaar (ik denk dat dit collectoren heet), dient deze het best vlakj bij de ketel te gebeuren, of kan dit evenzeer op andere plaatsen gebeuren (lees 1 op elke verdieping en tot slot 1 aan ketel).

Wat zijn de ervaringen met de zelfbouw pakketten zoals B******x en S*******c? Aanrader of juist niet. Brico verkoop ook gewoon de buis-in-buis systemen.

Marc

Marc,
in m'n vorige woning had ik op elk verdiep een collector, die waren met koper van 28 (vertikaal) aan de ketel aangesloten.
Vanaf de collectoren met buis in buis van 16mm naar de radiatoren. Voor "normale" radiatoren is dit voldoende, bij grotere vermogens (> dan 4kw) of vrij grote afstanden ga je best dikker. Dus toch maar best laten berekenen.
Er is veel mogelijk, maar gebruik steeds meerlagenbuis, buis enkel in kunststof "zuigt".