Schatting toekomist brandstofverbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi Allemaal,

Hoop dat ik nog eens kan beroep doen op jullie ervaring..

M'n toekomstig huis, isolate 12(Rotswol)/10(PUR)/26(Rotswol)en met 0.6 glas/1.4 kader kom ik aan een K20 uit (incl perinsul en nodige aandacht aan andere koudebruggen/winddichting.

Geschat verbruik (met 3500 graaddagen, 18.5 als basis) van 543l mazout voor verwarming en sanitair water.
-> Incl. voordeel van Zonneboiler 15m2 voor sanitair en verwarmingondersteuning.

Berekening:
3500 (graaddagen)
24 (uren)
0.24 (ks van K berekening)
1 (volume)
-->
20.1 KW/m2/jaar -> x +-230 (verwarmd opp -> extra marge genomen)
4641 kw/jaar (transmissie)
*1.2 (ventilatieverlies met WTW)
-> 5802 kw/jaar
+ 700kw/jaar (3500kw*0.2) voor sanitair water, voor 80% gedaan door zonneboiler
-> 6502KW
-> -20% verwarmingsondersteuning (alleen nog op het verwarmingsdeel natuurlijk)

GEEFT -> 5431 KW/jaar

Kan dit kloppen?

Greetz & Merci
Davy

Reacties

btw,

Balansventilatie voorzien. (Heb m'n ventilatieverliezen geschat -> 20% van transmissieverliezen.
(Wat overeen komt met de waarde op Bjorn z'n rekenblad voor het berekenen van het max. benodigde vermogen van ketel)

Davy

Het dertig jarig gemiddelde in Belgie is 2088 (of 2099, naargelang de bron) graaddagen 15° of 2312 graaddagen 16,5°
Die 18.5 dateert volgens mij nog uit de periode toen ze er geen flauw idee van hadden wat isolatie is, en waartoe het dient.
Dat komt je resultaat ten goede. Het ventilatieverlies is moeilijk in te schatten, maar voor de zonneboiler ben je dan weer heel optimistisch, 80% met de zon? Ik zou met 65% al heel blij zijn.

Hans

Hans,

80% is voor het warmwater, 20% voor verwarmingondersteuning. (15m2 zonneboiler.) Denk je dat dit realistisch is?

Voor warm water heb ik 3500kw geteld x 0.2.

Ventilatie verlies -> 25% van de transmissieverliezen afgeleid uit de warmteverliesberekening bij -10°.

Ik heb beide gedaan, 16.5 als 18.5 graden om nog een extra marge te nemen.

Alvast bedankt voor de feedback..

Davy

Je bedoeld dat van de opbrengst van de zonnepanelen 80% naar warmwater en 20% naar verwarmingondersteuning gaat?
Ik denk dat die 20% in onze kontreien echt wel het maximum is, alles hangt natuurlijk af je systeem, uitrichting, opslagsysteem, sturing, watert°, etc. Bij mijn weten zijn er in Belgie nooit uitgebreide metingen gedaan op zulke systemen. Meestal worden er cijfers gebruikt die uit Oostenrijk of Zuid Duitsland komen, maar daar hebben ze merkelijk meer zon en sneeuw, waardoor het ginds een heel stuk rendabeler wordt.

" Voor warm water heb ik 3500kw geteld x 0.2."
Vanwaar die 0.2? Blijf jij er vanuit gaan dat je 80% met de zo maakt??

" Ventilatie verlies -> 25% van de transmissieverliezen afgeleid uit de warmteverliesberekening bij -10°. "
Ventilatieverliezen kunnen in goed geisoleerde woningen even groot (of groter) zijn als de transmissieverliezen. De recuperatie hangt dan weer af van het type WW en de luchtdichtheid. In een goed luchtdichte woning zou ik gokken op max. 75% recuperatie indien je een goed toestel met tegenstroom WW hebt.

Ik weet niet waar jij woont, maar in het grootste deel van Vlaanderen gebruik je -8°C als referentietemperatuur. Als je met supplementen wil werken (wat geen zin heeft) doe je dat op het einde van je berekening, en geen twee of drie keer tijdens tussentijdse berekeningen, je neemt 2K extra in de warmteverliesberekening, en dan nog eens 50% toeslag op je graaddagen. Zo rekenen chauffagisten meestal ook

Hans

Hoi Hans,

Zonnepanelen zorgen; dacht ik; voor 80% van mijn warm water en daarbij nog een 20% verwarmingsondersteuning. Ik heb het voor het warm water naar 60% gebracht.
Vaak wordt er voor verwarmingsondersteuning van 35% gesproken, daarom dat ik dit al naar 20% bracht.

M'n opzet is een zonnepaneel van 15m2, Ratiofresh, 1000l boiler (allemaal Wagner componenten)

Ik voor zie een Paul (Thermo 300DC Max) of Orcon (HRC 4BP). Beide toestellen hebben een goede WTW, die van Paul uiteraard wel nog iets beter. Luchtdichtheid zal moeten blijken. Proberen overal zo goed mogelijk op te letten, en hopen zo dat het aantal 'fouten' dat hier of daar moet worden weggewerkt laag zal zijn. (blowertest).

Ik heb nu -8° als ref temperatuur gerekend. Ik vond m'n warmteverliezen zo laag dat ik dat bijna niet kan geloven. Ik kom "theoretisch" op 13.32kwh uit wat in de PH norm valt? of haal ik hier waarden door mekaar. Ik ben helemaal gene proffesional ofzo, maar doe gewoon m'n best en probeer zo goed mogelijk te isoleren. Architect komt ook bij een 0.24ks uit.

Perinsul is voorzien. Alleen luchtdichting van buitendeur, kelder, garage is nog een probleem, maar die zijn er om opgelost te worden nietwaar?

Ik heb m'n excell blad ernog maar eens bij aangehangen..

Alvast bedankt voor alle moeite.. & geduld..

Groeten
Davy

Hoi..

Bedoelde buitendeur, kelderdeur, garagedeur.

Groeten
Davy

Davy

" Zonnepanelen zorgen; dacht ik; voor 80% van mijn warm water en daarbij nog een 20% verwarmingsondersteuning. Ik heb het voor het warm water naar 60% gebracht. "
Zelfs met 25m² lukt dat niet, 60% is realistischer. Je moet niet alles geloven wat bepaalde Wagnerverkopers (J.B.?)vertellen, sommigen stellen het wat rooskleuriger voor dan het is.

" Vaak wordt er voor verwarmingsondersteuning van 35% gesproken, daarom dat ik dit al naar 20% bracht. "
Is dat dezelfde persoon die je dat van die 80% verteld heeft?

" M'n opzet is een zonnepaneel van 15m2, Ratiofresh, 1000l boiler (allemaal Wagner componenten) "
Ratiofresh vind ik niet de ideale keuze, de retourt° kan aan de hoge kant liggen (tot bij de 30°C), en dat is nadelig voor de zon, de buffer blijft onderaan te warm.

" Ik voor zie een Paul (Thermo 300DC Max) of Orcon (HRC 4BP). Beide toestellen hebben een goede WTW, die van Paul uiteraard wel nog iets beter. "
Als je voor Paul kiest, waarom dan een 300? Die is voor een doorsneewoning toch te groot. Een extreem goed WW, de electrische efficientie kon beter. Wat het andere merk betreft, lees de vraagstaart over balansventilatie maar eens door, er zijn ondertussen toch wat twijfels bij dat merk.

" Ik heb nu -8° als ref temperatuur gerekend. Ik vond m'n warmteverliezen zo laag dat ik dat bijna niet kan geloven. Ik kom "theoretisch" op 13.32kwh uit wat in de PH norm valt? of haal ik hier waarden door mekaar. Ik ben helemaal gene proffesional ofzo, maar doe gewoon m'n best en probeer zo goed mogelijk te isoleren. Architect komt ook bij een 0.24ks uit. "
Voor PH is de norm 15 kWh/m².a, dat is dus de benodigde energie voor verwarming. Maar dan moet je wel volgens het PHPP pakket rekenen. In een warmte verliesberekening bereken je wat je op de koudste moment van het jaar aan warmteverliezen hebt, dus het maximaal benodigde vermogen (kW).
Ik heb snel even naar je rekenblad gekeken, en sommige waarden zijn niet erg realistisch:
1. ramen U = 0,80 W/m²K, dat is een passiefhuisraam, dat haal je nooit met kaders 1.4. En het glas, heeft dat thermische afstandhouders, en welke waarde hebben die?
2. cementchape heeft een lambdawaarde van 0,52 W/mK
3. garagepoort U = 0,45, Onmogelijk, je moet niet enkel het deurvlak rekenen, aan de zijkanten heb je kolossale koudebruggen, en ook tussen de panelen. Ik ken geen realistische waarde, zou je aan een poortenfabrikant moeten vragen.
4. gespoten PUR had een lambdawaarde die een stuk hoger ligt meen ik te weten, er staat mij iets van 0,033 voor. En voor het glvl heb je 25cm genomen, klopt dat?
5. minerale wol 0,034 W/mK, dat kan voor de rockfit, maar ga je die ook in je dak gebruiken? Erg kostelijk, cellulose gaat goedkoper zijn, en je een pak meer comfort bieden.

Ik heb allicht nog wel een paar zaken over het hoofd gezien.

Luchtdichting van buitendeur, kelder, garage is op te lossen door deuren met drempels te gebruiken.

Hans

Hoi Hans,

Allereerst.. merci om eens naar m'n excell-blad te zien.

Zijn 60% en 20% dan wel realistische waarden? Ben niet opzoek naar exacte wetenschap, maar wel een getal waar ik me kan oriënteren.

Getallen had ik van 2-3 verschillende partijen, daarmee dat ik ze ook gebruikt heb.

Paul Thermo 300Dc omdat een installateur had uitgeteld dat ik 275m3/u nodig had (max. stand). Zou de Thermo 200 DC dan volstaan?

Ivm Orcon heb ik ook m'n reservaties, alhoewel er toch ook een heel deel goed werkende installaties bestaan. De HRC zit bij 275m2 ook wel bijna aan z'n max?

Kan je een realistische waarde geven voor een 1.4 W/mk kader en 0.6-0.7 glas, rekening houdend met afstandhouders,...? ( 1.0 W/mk?)

Cementchape heb ik aangepast.

Garage heb ik eigenlijk minder "schrik" voor, omdat ik deze voornamelijk als buffer zie. De muren, plafond, vloer worden extra geïsoleerd. Binnendeuren wel niet Bestaan er geïsoleerde binnendeuren? of zou een lokale schrijnwerker zoiets kunnen maken?

Luchtdichting? Bedoel je een deur uitvoeren als een raamkader, of met bv een opkant bij de deurdorpel? (heb je eventueel schetsen, foto's, etc?

PUR; Ik voorzie 2.5 x 0.04 meter pur -> 10cm.
De pur leveranciers spreken over 0.022 W/km, M'n architect rekent met 0.0027. Rotswol is 0.034-0.036, en PUR isoleert toch wel wat beter als rotswol. Wel niet m'n meest ecologische keuze..

Voor m'n dak zou ik isoover willen gebruiken. Heeft 0.036 W/mk. Heb de dikte in het excel blad aangepast met 2cm om te compenseren -> van 0.13 -> 0.14
Is cellulose mogelijk met een deltamax onderdak? Het dak wordt integraal gedaan door een aannemer (offerte is al rond), en ik vermoed dan celit3d toch een niet te onderschatten meerprijs (materiaal en werkuren) gaat zijn.

Ivm de brandstofberekening. Eigenlijk staat die lost van m'n warmteverliesberekening, behalve de ks waarde dan. Dit is nu gestegen (met ventilatieverliezen -> schatting) tot 18.45kwh/m.a met een ks van 0.26.

Ivm de zonnecollectoren, sanitaire boiler en bijhorende warmwater opwekking sta ik altijd open voor andere systemen.. Onbekend is echter onbemind..
Heb wel een Buffer nodig omdat ik waarschijnlijk met een houtvergasketel wil werken, eventueel in combi met mazout.

Alvast heel erg bedankt. alle beetjes, correcties helpen om aan een beter en te verwachten eindresultaat te geraken.

Heb een geupdate versie van m'n rekenblad bijgevoegd.

Groeten
Davy

Davy

60% en 20% zijn realistische waarden en aan de veilige kant. Voor warm water geraak je misschien wel aan 70%, maar dat is toch wel de bovengrens als ik er de literatuur op nalees.

275m3/u nodig, met hoeveel mensen gaan jullie daarin wonen? Het probleem zit hem in het feit dat hij waarschijnlijk met de huidige normen heeft gerekend, en deze zijn gebaseert op natuurlijke ventilatie, en de onvolmaaktheden daaraan eigen.

Ik heb een heel deel goed werkende Orcons staan, maar 1 op 4 met problemen is mij toch wel wat teveel. Vooral het geluid is problematisch bij een aantal toestellen. Volgens mij heeft dat vooral te maken met de kwaliteit van de componenten die erg wisselvallig zijn. Ik heb klanten die heel tevreden zijn met hun installatie en waar het geluidsniveau aanvaardbaar is, maar helaas is dat een minderheid.
Als het een afstandshouder is zoals Thermix of Swissspacer zou ik een U-waarde 1.0 aanhouden, bij zulke ramen is de invloed van de glasrand, ook met Thermix, niet te onderschatten.

Er bestaan luchtdichte binnendeuren, maar niet echt goedkoop natuurlijk. Maar een beetje goeie schrijnwerker moet zoiets kunnen maken. Maar wel met een opkant onderaan, net als bij een PH buitendeur. Als ik wat foto's of zo vind, mail ik je ze wel even.

PUR-platen, afhankelijk van de leverancier, kunnen een lambda-d waarde van 0.022 W/m hebben. Maar gespoten PUR is blijkbaar te vergelijken met polystyreen.
Inderdaad niet m'n meest ecologische keuze, maar ook technisch heb ik er problemen mee, ik vind het een knoeiboel als je daar vloerverwarming moet op leggen. Ik stel in elk geval mijn veto, op gespoten PUR plaatsen wij geen vloerverwarming...

Minerale wol in een dak heeft twee belangrijke nadelen, het verzakt met de tijd, en het geeft absoluut geen zomercomfort, zeker niet in combinatie met folieonderdaken.
Cellulose is misschien mogelijk, maar niet evident. En een gewone aannemer kan dat in elk geval niet plaatsen. Een houtvezelonderdak is een stuk duurder, maar eigenlijk niet te vergelijken met een folieonderdak. Onderdaken in isolerende houtvezelplaat isoleren tegen wind, koude, warmte en geluid. Het is dus meer dan een laagje dat het vocht buitenhoudt, en dus ook niet te vergelijken. Prijzen van de plaat 7 a 8 euro/m². (celit3d is niet echt geschikt voor daken, wel voor vertikale wanden).

18.45kwh/m.a is zeer goed, maar onbetrouwbaar op de manier dat jij ze berekent hebt, hiervoor heb je een uitgebreid softwarepakket nodig dat met ale factoren rekening houdt. Ik denk dat je in realiteit eerder tussen de 25 en 30 kWh/m².a zit, wat nog altijd uitzonderlijk goed is voor een LEW.

Hans

Goedenmorgen Hans..

We plannen met 4-5 te zijn. M'n 'balans':
(Als iemand opmerkingen wil geven.. Graag)

Aanvoer (275)
3x30 slaapkamers elk
1x ouderlijke slaapkamer 55
1x30 bureel
1x salon 100

Afvoer (275)
1x keuken 75
2x badkamer 50 elk
2x toilet 25 elk
1x wasplaats 50

Het type afstandhouders van glas moet ik dit even met de aannemer van het buitenschrijnwerk bekijken. Schrijnwerker is al gekozen, maar het glas kunnen we natuurlijk nog wel aanpassen.

Ken je eventueel merken van luchtdichte binnendeuren? Foto's, schetsten, en dergelijke worden zeer geapprecieerd.. Zullen hier op het forum nog wel mensen naar opzoek zijn..

Ik dacht dat gespoten PUR (afgetopt, of gelijkgeschuurd->vlakker dan aftoppen), en vloerverwarming een goede combinatie was. Technische problemen, zoals? Niet dat ik niet denk dat het zou kunnen, maar ge hebt m'n interesse nu wel geprikkeld.
Probleem is wel dat de kelder er al staat. Initieel was er 4cm pur voorzien en bij 10cm komt m'n vloerpas al 6 cm hoger dan eerst voorzien.
Als ik bv EPS wil nemen, dan ga ik ook nog m'n uitvullaag verliezen en 10cm hoger komen dan eerst voorzien.
We gaan binnenkort beginnen aan de binnenmuren, en dan moeten we dit wel weten (ivm deuren/ramen), maar de vloerpas tov buiten gaat dan wel een stuk hoger dan voorzien liggen.

Ivm het dak. Welke platen zijn dit dan? Celit4d of? Dit zou ik op korte termijn wel willen/moeten bekijken (zijn nu de dakwerkers aan't afgaan) maar bij een opp van 250m2 gaat dit toch een "leuke" meerkost (4000 euro -> 8€ materiaal prijs, 8euro plaatsen?) zijn.
Je krijgt wel meer waar/comfort tov een folie.

Ik zou graag een combiketel plaatsen -> Hout/mazout.
Gas ligt in de straat maar bij een klein verbruik gaat het vast recht toch doorwegen.
Hout heb ik zelf regelmatig voorhanden (elk jaar 1-2m3).

Is er iemand die een ketel hiervoor kan aanraden?

Ipv de ratiofresh, is er een ander systeem dat je kan voorstellen? merken? totaal oplossigen?

Bufferboiler met cv water zou ik graag willen behouden -> ivm houtketel.

Ok, Merci.. heb ik toch een richting van m'n brandstofverbruik.. nu zorgen dat al de kleine details ivm luchtdichting, koudebruggen goed opgelost worden.

Groeten
Davy

Davy,
die "leuke" meerkost van 4000 euro is echt wel de moeite waard. Eens je van dichtbij kennis hebt gemaakt met een onderdak in houtvezelplaat kan je nog moeilijk begrijpen waarom er zoveel rommel verkocht en gelegd wordt. En het werkt nog prettig ook. Maar ja, onbekend is onbemind...

Hans,

wat bedoel je dat de elektrische efficientie van een Paul iets beter kan. Over hoeveel kWh per jaar spreek je dan?

Groeten

Peter