energiewinst door plaatsen balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

ondertussen ben ik overtuigd van het feit dat een balansventilatie in goed geïsoleerde woning (

Reacties

ik heb dit hier al eens ergens gepost maar vind het niet meer terug waar... dus hier de nieuwe post (hoooog tijd voor structuur in dit forum! dan wordt zoeken gemakkelijker)

Bij een goede isolatie en goede luchtdichting kan ook hier een forse besparing op de verwarmingsfactuur worden gerealiseerd:
- een zuinig ventilatietoestel binnen dit gamma vraagt 70W gemiddeld, maal 24h maal 365 dagen = 613 kWh per jaar = 91,95 euro elektriciteitskost per jaar
- ventilatie met raamroosters of met open ramen: 350 à 500 m3 x 0,5 ventilatievoud x 0,34 Wh/m³K x 84 kKh (graaduren x 1000) per jaar = 4998 à 7140 kWh of 500 à 714 L mazout of m³ gas verlies bij een normaal huis
- goede warmterecuperatie (met een toestel met meer dan 90% rendement) kan dit reduceren tot 25%, dus tot 1250 à 1785 kWh per jaar
- deze winst van 3750 à 5355 kWh per jaar minder verbruik = 225 à 320 euro minder mazout per jaar
- besparing: 225 à 320 – 91.95 = 133,05 à 228,05 euro/jaar met een gezonder binnenklimaat kado!

Belangrijke eisen om dit te kunnen toepassen:
- luchtdichte woning (zodat de koude lucht van buiten niet wordt binnengezogen)
- goede isolatie, zodat de niet-verwarmde ruimtes waaruit lucht wordt gerecycleerd een aanvaardbare temperatuur behouden
- mogelijkheid tot plaatsing kanalen van 12,5 en 16 cm diameter om alle kamers te verluchten: afzuig in badkamer, toilet en keuken; inblaas in leefruimtes en slaapkamers.
Eventuele optie voor een beter zomercomfort: aardwarmtewisselaar

Door gecontroleerde ventilatie hou je ook vocht uit de woning waardoor risico op condens kleiner wordt.

groeten,
christophe

Bedankt voor de technische info (ik hou immers van cijfers die iets kunnen staven ipv holle woorden).

Rekening houdende met de kostprijs van +- 4000€ is dat dan terugverdiend na 20jaar (wel met een beter comfort ondertussen).

groeten

en de grootste besparing is dat je geen droogkast nodig hebt!! reken dat maar eens uit! deze winter hebben wij alle was gewoon aan een rekje gehangen, en een halve dag later droog in de kast gelegd (of gestreken natuurlijk).

voorlopig zijn wij wel maar met 2 personen. gezinnen met veel kinderen moeten dan misschien wel meer dan 2 wasrekjes kopen... dat is misschien al minder praktisch.

én en plus heb je veeeel minder kans op condens en vochtproblemen, dus dat is veel gezonder voor je woning!

groeten,
christophe

PS: als je gaat vergelijken met een "enkele flux" ventilatie zoals vele bouwfirmas voorstellen dan heb je slechts een meerkost van 2000 euro én wel de volle besparing, want die enkele flux verbruikt vaak bijna evenveel dan de betere balansventilatie!

@christophe

wat bedoelt u met een "enkele flux" ventilatie?

thanks

"enkele flux" is alleen een motortje om af te zuigen (in badkamer en toilet en keuken bijvoorbeeld) en de luchttoevoer gebeurd dan door roosters boven de ramen.
die motor en leidingen en roosters kosten allemaal geld, en recupereren GEEN warmte, dus je betaald geld en elektriciteitsverbruik voor verse koude lucht.

EN

minder stof in huis...

geen pollen....

geen uitlaatgassen...

altijd verluchting...

geen lijfgeur... (én dit is geen grap)

JB

NB Bezoekers die uit een niet-geventileerde nieuwbouw komen "stinken"

Zozzie

De besparing zal nog een stuk groter zijn, maar daar cijfers op plakken, dat is een andere zaak. In een woning met een degelijke balansventilatie zal de lucht droger zijn, en heb je dus minder energie nodig om die op te warmen. Maar vooral het gewin aan comfort en de voordelen voor de gezondheid primeren voor mij, beiden mogen van mij wat kosten.
Verder neem je de minst gunstige cijfers, de afschrijftermijn kan dus nog een stuk korter zijn.

Hans

Christophe,

waar droog jij je was?
Indien je verder geen plaats hebt en de wasruimte eigenlijk de garage is, kan je dan ook de was drogen in de garage? Moet je dan je garage mee aansluiten op het ventilatiesysteem....en een afzuigmond voorzien?
Kan dat?

Peter

Peter,

niet doen, je zou moeten aansluiten op afzuig en dan ga je daar massa's koude lucht uit garage mengen met warme lucht uit keuken en badkamer, zo breng je alles in de war.

was drogen : op een rekje in berging, slaapkamer, living, ...

Stefan

Kan men een overdekt zwembad ook aansluiten op een balansventilatie om de vochtigheid uit het gebouw te krijgen en zodanig minder kans te hebben op schimmel- of roestvorming?
Levert dat ook besparingen op of niet?
Jan

Jan,
ja, dat kan, maar dan spreken we wel niet meer over een toestel voor huishoudelijk gebruik.

Besparing? tegenover een klasieke luchtdroger toch wel zo'n 20x zuiniger denk ik.

markie,

Is dan de volledige installatie groter of moet men dan 2 installaties hebben (zwembad tegenaan het huis gezet), één voor het huis en één voor het zwembad?
Kan je mij enkele goeie installaties doorgeven?
Bedankt

Jan

Combineren met je woning zou ik niet doen, om 2 redenen:
1) om de vochthuishouding in je zwembadruimte wat onder controle te houden moet je de luchttemperatuur enkele graden hoger houden dan de watertemp., (ik hoop maar dat je goed geisoleerd hebt) waardoor de inblaastemp in je woning ook hoger wordt, niet zo interesant dus, zeker niet in de zomer en op de slaapkamers.
2)In de zomer kan je gebruik maken van nachtkoeling (bypas v/d WW) wat in je zwembadruimte zeker niet de bedoeling is.

Met installateurs heb ik geen ervaring, 't gaat maar over de theorie.

-Luchtdroger: gaat lucht aanzuigen, afkoelen (=veel energie) om het vocht te laten condenseren, daarna weer opwarmen (= weer veel energie) en dan weer inblazen.

-Balansventilatie: gaat vochtige lucht gewoon vervangen door drogere buitenlucht met een minimum aan warmteverlies, enkel energie nodig voor de ventilators. Bonus: steeds verse (chloorvrije) lucht.

Het debiet zal je moeten laten berekenen, bij het privezwembat op m'n werk staat een installatie die tot 6000m³ kan gaan, maar dat is wel een combinatie met luchtverwarming. Enkel als droger voel je hem amper blazen.

Ik heb voor een klant eens de berekening annex simulatie van de terugverdientijd. In jullie berekening vind ik nergens een aftrek voor het niet installeren van raamroosters (+/- 50 euro per strekkende meter).
Tevens heb je ook nog een onderhoudskost voor de warmterecuperatie groep (filter = +/- 25 €/jaar).
De jaarlijkse winst in verwarming was 7500 kWh (27300 MJ).
De terugverdientijd was +/- 14 jaar, maar ik vermoed dat die lager komt te liggen aangezien ik niet te veel had gerekend voor de kanalen en afvoeren van de natuurlijke ventilatie (systeem A).
T.o.v. systeem C was de terugverdientijd 8 jaar

groeten