houten tuinhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo, we willen een tuinhuisje in de tuin zetten van ong. 3 bij 3,5 à 4 meter. De bedoeling om er geen hout voor te gebruiken waar evt. schadelijke stoffen in/op zitten. Ik heb hier twee vragen over:
- in de handel (bv MAKRO) zijn onbehandelde tuinhuizen te koop. Weet iemand of deze sterk genoeg zijn, en hoe we dat hout zouden kunnen behandelen om het te versterken op een milieuvriendelijke manier (evt ook zelf verven om het op te fleuren)
- we willen evt ook wel zelf het huisje bouwen en zijn op zoek naar planken van ong. 35mm dik, tand en groef. Welke houtsoorten zijn het best geschikt (en moeten die ook behandeld worden)en komt dit duurder/goedkoper uit dan eentje kant en klaar kopen?
Wie heeft tips?
alvast bedankt!
Marianne

Reacties

hebben zo juist bij mijn zoon eentje gezet blank klik hout
wij hebben dat intussen reeds driemaal behandelt met lijn olie
moet nog een vierde maal gebeuren en wordt dan geverft en dat moet dan zeker 20 a 25 jar meegaan,schilders en in de verfwinkel lachte mij zowat uit
maar heb het zelf gezien bij mijn ouderlijk huis,vader kreeg die tip van een timmer man

welke houtsoort heb je gebruikt? stond er zo'n duurzaamheidsfactor op?
bedankt voor je reactie!

weet het niet zeker maar denk dat het grene is ,zoon is met verlof

de panelen die u gebruikt heeft, waren dat specifieke voor blokhut/tuinhuis, of iets anders?

wij hebben net bij een houthandel gekeken naar blokhutprofielen. Ze verkochten er van 4 cm dik, in onbehandelde den, voor €1,98 (excl BTW) per m. Dit leek ons niet zo duur, maar ik vroeg me af of dit lang zou meegaan. ( maar bij navraag merk ik dat veel tuinhuizen in den gemaakt zijn, dus zoveel mogelijkheden zijn er blijkbaar niet)
Heeft u een idee of ik daar dan ook een aantal keer lijnolie op kan doen en het dan verven om het te verstevigen?

alvast bedankt voor alle mogelijke info!
Marianne

Hallo,

grenen of den is goed genoeg voor een tuinhuis, ramen bij mijn ouders zijn ook van den en zitten er reeds 35jaar in (nu gelukkig met dubbel glas)en mits onderhoud zijn ze nog steeds in goede staat.

groeten

gewoon doen, maar u moet dan wel zien dat u verf op basis van olie gebruik natuurlijk,
en als u gaat schilderen best de verf opwarmen dan krijgt u een gladder oppervlak

wij hebben er ook één uit de makro en behandeld met producten van leinos, op basis van zonnebloemolie, voordeel voor ons : niet schadelijk en produkt is blank, dus geen donker hout na behandeling

éénmaal ingestreken voor montagen zodat ook alle hout is ingewreven en daarna nog eens

Stefan

Mensen, laat uw creativiteit toch eens de vrije loop!  Koop wat planken, kepers, balken, panlatten en pannen en steek zelf iets in mekaar!  Al die kant-en-klare dingen zijn steevast van de goedkoopste houtsoorten gemaakt en in elke straat staan er minstens 5 identieke!