kostprijs balansventilatie en warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

beste,

momenteel zijn we bezig met het maken van het voorontwerp voor onze halfopen bebouwing. De woning zal traditioneel gemetst worden met 10cm isolatie in de spouw en 20cm onder het (plat) dak. Vloerisolatie minimaal 6 tot 8 cm.

Nu zit ik met een aantal vragen:
* met die waarden van isolatie (en glas van 1,1) moet ik toch wel komen aan een woning van K40? of niet?
* is het voor een woning met zulk een isolatiepeil verantwoord om een balansventilatie te voorzien met warmterecuperatie of moet ik daarvoor nog beter isoleren?
* is de investering in een warmtepomp te verantwoorden of plaats ik beter een goede gas condensatieketel
* is vloerverwarming de beste optie?

Verder vraag ik me ook af wat het prijsverschil is tussen de volgende opties:
* gas condensatieketel - radiatoren - natuurlijke ventilatie
* gas condensatieketel - radiatoren - balansventilatie
* gas condensatieketel - vloer vw - balansventilatie
* warmtepomp - vloer vm - balansventilatie

ik weet dat de laatste optie op het vlak van duurzaam bouwen het hoogste zal scoren en deze optie draagt ook mijn voorkeur weg, maar het moet betaalbaar blijven.

Nog een info: de woning is HOB en met een bewoonbare opp. van +- 175m2.

merci voor de info,

tom

Reacties

Tom,

met die isolatiewaardes zal je vermoedelijk met een HO bebouwing K40 halen, vermoedelijk wegens een HO zelfs nog iets minder. Maar dat zal wat afhangen van de hoeveelheid glas.
Maar als je naar de meest duurzame oplossing zoekt, is de beste verwarming, de verwarming die je niet nodig hebt. Dus voor duurzaamheid moet je toch nog beter isoleren. En moet je streven naar 10cm in de vloer, 15cm in de muur. Zodoende kan je voor je HOB ergens rond de K30 eindigen.
De balansventilatie is in iedere wonng zinvol. Het is eigenlijk de enige manier om correct te verluchten zonder energieverlies.
Voor kostprijzen; balansventilatie, tss 4000a5000 euro, al vermoed ik dat het voor de opp die jij geeft eerder tegen de 4000 Euro zal zijn.
Kijk eens op Livios, als je richtprijzen zoekt voor verwarming.
Een warmtepomp installatie kan vanaf een 7000 Euro (zonder de vloerverwarming).
Maar als je het extra geld van je WP in isolatie steekt, zal je er veel meer plezier aan beleven.

Walter

Euhm, ik weet ondertussen dat ge wreed zot zijt van balansventilatie met WTW Walter en 't is mede door uw geijver dat ik er ook een ga laten steken. Maar ik wil er toch wel ff op duiden dat een voorwaarde voor zoiets een toch vrij goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning is. Anders zou het ne zinloze kost zijn... is mij verteld door iemand die zulke systemen verkoopt.

Digital, idd je moet je prioriteiten juist stellen. En balansventilatie komt maar naar een correcte isolatie en zeker na een goede luchtdichtheid. Maar dat neemt niet weg dat een systeem juiste ventilatie debieten garandeerd in ieder huis een plaatsje verdient.
Nu ik heb ook al verkopers horen zeggen dat hun systemen werken in niet luchtdichte huizen. Wat natuurlijk ook zo is. Hun systeem heeft daar geen last van, maar je rendement door aanvoer van koude lucht door kieren en spleten zal serieus dalen of zelfs helemaal te niet gedaan worden.
Correctie aanvaard

Walter

Tom, je schreef:
"* warmtepomp - vloer vm - balansventilatie

ik weet dat de laatste optie op het vlak van duurzaam bouwen het hoogste zal scoren en deze optie draagt ook mijn voorkeur weg, maar het moet betaalbaar blijven."

Met een warmtepomp? Wie zegt dat? Bij Masser geweest?
Als je toch de de mogelijkheid voor gas hebt is een warmtepomp geld en energieverkwisting.
Condensatieketel - VV - BV zou beter zijn.

Verder lijkt het wel of je het goedkoopste systeem zoekt voor iets dat jaren lang garant moet staan voor je woonconfort...