Nieuwbouw zonder cv ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Momenteel ben ik aan het bouwen met 10cm rotswol in de muren, 20cm in het dak en 8cm in de vloer. De keuze van verwarmingssysteem vind ik aartsmoeilijk omdat we geen aardgas in de straat hebben. Maar waarom zo hoge kosten maken om een huis te verwarmen dat zo weinig verwarming nodig heeft ? Die kilometers vv buizen, de mzout of pellet brander met opslagtank, collectoren, mengkranen enz kosten stukken van mensen !

Daarom deze denkpiste...

Voor het nog te bouwen deel schroef ik de isolatie nog wat op naar 15cm rotswol in de muur, 26cm in het dak, 12cm in de vloer en misschien zelfs K0,7 glas. In de woonruimte plaats ik een inbouwcassette op hout of pellets waaraan 2 luchtkanalen worden verbonden. Deze kanalen gaan naar boven voor de badkamer en naar de bureau. Dankzij balansventilatie en de spleten onder de deuren zal deze warme lucht langzaamaan verspreid worden over het gehele gebouw.

De zonneboiler van 500L neemt in de zomer het warm water voor zijn rekening welke 's nachts tot de minimum temperatuur kan worden bijverwarmd. Eventueel kan ik ipv een gewone inbouwcassette, een cv-haard voorzien dat warm water genereerd waarmee de boiler wordt bijverwarmd tot een hoge temperatuur zodat deze de volgende dag niet electrisch moet worden verwarmd.

Een goed geïsoleerde nieuwbouw welke goed luchtdicht is gebouwd koelt immers nauwelijks af dus zelfs in de koudste dagen, als de avond ervoor tot 22° is gestookt zou dit de volgende dag tegen de middag toch nog steeds meer dan 20° kunnen zijn, niet ?

In welke mate zou dit haalbaar zijn zonder grote spijt achteraf ?

Reacties

Tiele,

Vroeger leefden de mensen in niet-geïsoleerde huizen (massieve muren, enkel glas, veel kieren, ...) en stond er alleen een Leuvense stoof in de keuken. Ik heb nog niemand horen klagen dat ze toen geleden hebben van de koude. Ze waren het gewoon.
Jouw woning is vrij goed geïsoleerd, luchtdicht (voorzie wel voldoende ventilatie!) en je hebt een inbouwcassette in de woonruimte. Indien je een warm luchtkanaal naar de badkamer en bureau legt (onder andere bij Flam toestellen is dat mogelijk) zou ik het erop durven wagen geen centrale verwarming toe te voegen. Hoe compacter jouw woning, hoe minder koude ruimtes je zal overhouden.
Je zal wel heel wat kubieke meters goed gedroogd brandhout nodig hebben per winter. Als je centen genoeg hebt, ga voor het 0,7 glas. Dat bespaart weer wat brandhout en verbetert het warmtecomfort.
Een hout-cv is een heel ander verhaal. Dat kost evenveel als een klassieke cv.

Wim

Als ik de verwarmingsketel zou laten vallen met de dure mengkranen en de kilometers vloer & wandverwarmingsbuizen zal ga ik dit geld zeker gebruiken om nog verder te isoleren.

Maar als mijn woning '12kW nodig heeft' zoals men dit zegt.. wat betekend dit concreet ? Het lijkt me dat je in een goed geisoleerde woning hoe groot dan ook, deze woning uiteindelijk wel kán warm krijgen met bvb een electrisch vuurtje van 2000 watt.. of zie ik dit verkeerd ?

Zoals vroeger.. de woningen helemaal niet geisoleerd en vol kieren met dan nog een open haard waardoor de meerderheid van de warmte via de schouw ging.. toen had men waarschijnlijk +20kW nodig om zo slechts 1 kamer te verwarmen.. maar dit lukt toch ook met slechts 1 open haard ?

wat ik nu ga doen is muggenziften, maar ik vind het belangrijk dat men termen juist gebruikt.

Je geeft als titel weer: woning zonder CV, maar als ik dan je uitleg lees blijk je nog altijd over een CV te beschikken: je creëert namelijk de warmte op 1 centrale plek.

hoe dat je de warmte verspreid heeft allemaal geen belang wanner het gaat over de term CV.

Hm.. zo had ik het eigenlijk nog niet bezien. Terecht gemuggenzift

Tiele

Gaat het over een houtskelet of traditioneel gemetste muren?

Tiele

Gaat het over een houtskelet of traditioneel gemetste muren?

"Maar als mijn woning '12kW nodig heeft' zoals men dit zegt.. wat betekend dit concreet ? Het lijkt me dat je in een goed geisoleerde woning hoe groot dan ook, deze woning uiteindelijk wel kán warm krijgen met bvb een electrisch vuurtje van 2000 watt.. of zie ik dit verkeerd ?"

Dat zie je verkeerd:

De 12 kW slaat op het totale warmteverlies bij een gegeven temperatuurverschil binnen/buiten. Meestal berekent men een buitentemperatuur van -10°C en een binnentemperatuur van 20°C. Om je woning onder die omstandigheden op temperatuur te houden dien je een vermogen van 12 kW aan energie te "dumpen" in je beschermde schil. Indien je 12 kW nodig hebt om de temperatuur op peil te houden onder die omstandigheden zal je trouwens best iets meer voorzien om niet met een enorm lange opwarmtijd te zitten (dat argument vervalt als je een zeer goed geïsoleerde woning hebt waar je de temperatuur dag en nacht constant kan houden).

Die 12 kW ga je uiteraard slechts enkele dagen per jaar nodig hebben, in de tussenseizoenen zal je véél minder volstaan.

Enfin, ik zou zeker niet zomaar beslissen om enkel met een haard te werken,toch niet zonder EXACT te weten hoe het zit met mijn energieverliezen. Alles hangt af van de isolatie en ventilatie maar volgens mij riskeer je ofwél in de kou te zitten ofwel véél te warm te hebben in de tussenseizoenen.

Voor de nostaligici: vraag eens aan alle leuvense-stoof aanhangers hoeveel er terug zouden willen naar de tijd dat ze in de winter mochten opstaan terwijl het vroor binnen om
vervolgens de stoof aan te steken en een uurtje al klappertandend te wachten tot alles op temperatuur was!

Werner

Disclaimer: al het advies dat je krijgt is waard wat je ervoor betaald hebt!

Traditioneel... zoals velen beginnen bouwen vóór we er ons in verdiepten. Het bouwwerk is echter in 2 delen, momenteel staat de bureau met 2 slaapkamers (/zolder de eerste jaren) erboven met 10cm rotswol in de muur en een celit3d onderdak er. We zitten bvb wel met een carport in de woning maar deze heb ik deftig afgewerkt met 20cm isolatie in het plafond en eronder nog celit3d. Het reeds geplaatste deel is ook goed winddicht met een folie in de spouw dat ononderbroken doorloopt van de eerste steen tot onder het onderdak.

Zonneboiler, balansventilatie en inbouwcassette op hout (met lucht van buiten uiteraard) staan al langer op m'n must-have lijstje.

Voor het nieuwe deel ben ik al beter geinformeerd en zal de eerste steen een ingepakte ytong zijn met dan ook 15cm rotswol in de muren en nog meer aandacht besteden aan de mogelijke koudebruggen. Na lang overwegen wou ik een mazoutbrander plaatsen met overal vloer en wandverwarming. De installatiekost voor zoiets is echter niet van de poes en met de stijgende olieprijs zou ik liever een alternatief hebben.

Werner, wat je daar zegt over vroeger is terecht.. maar ik verwacht niet, zelfs niet in de koudste dagen dat als ik 's avonds op 20° heb gestookt dat het 's ochtends minder dan 19° zal zijn.

In elk geval al bedankt voor de uitleg van het warmteverlies. Eigenlijk zou je met 8kW inbouwcasette meestal wel toekomen om je kot helemaal op te warmen.. op de koudste dagen zou je dan in nood kunnen bijverwarmen met bvb electrische straalpanelen (schiet me niet af want dat zou een bewezen cop van 4 hebben !)

Ik ga morgen eens luisteren naar systemen van tegelkachels... eens benieuwd.

WernerVdC

Voor de nostaligici: vraag eens aan alle leuvense-stoof aanhangers hoeveel er terug zouden willen naar de tijd dat ze in de winter mochten opstaan terwijl het vroor binnen om
vervolgens de stoof aan te steken en een uurtje al klappertandend te wachten tot alles op temperatuur was!

ja daar wil ik onmiddellijk naar terug op voorwaarde dat alle randverschijnselen er ook bij zijn ttz samen lang en gezellig keuvelen op de bank onder een oude eikenboom,geen razende auto's in de straat, elkaar groetende buren en zo kan ik nog wel even doorgaan. By the way bij ons was het de gewoonte de eerste op leuvense stoof aansteken ,laatste ontbeten tafel opruimen. Ik bleef nogal lang slapen

lucien

Tiele,

Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect voor de inspanningen die je doet op gebied van isolatie van je woning.

En misschien KAN je het voldoende warm krijgen met een kachel. Alleen, om dat met enige mate van zekerheid te kunnen stellen moet een gedetailleerde warmteverliesberekening uitgevoerd worden, zeker als je een woning hebt waarvan één deel zeer goed en een ander slechts matig geïsoleerd is....je kent wel het verhaal van de ketting en de zwakste schakel....

Ik weet dat het niet eenvoudig is en, eerlijk gezegd, indien ik geen aardgas mocht hebben in m'n straat zou ik ook eens goed vloeken en onderzoeken of er geen andere oplossing bestaat, zeker gelet op de huidige prijzen.

Maar ik breek een lans voor die verliesberekening; het kost je misschien een paar honderd euro maar het kan véél miserie en onnodige kosten besparen.

Werner

Groot gelijk en die berekening zal ik ook laten uitvoeren... maar pas als de ruwbouw er staat. We bouwen alles zelf en tijdens de werken word nog veel beslist om zus of zo te verandere om beter te isoleren.

Maar 1 ding snap ik niet altijd goed aan die berekeningen... Een woning met 6 à 7cm pur platen in de spouw met kieren van enkele cm's, een spleet onder de voordeur vanjewelste en aangegoten balken boven de vensters bekomt toch bijna dezelfde waarde als een woning met 10cm rotswol in de muur met een folie ertussen om deze winddicht af te schermen van buitenaf, een voordeur met een kader en betonbalkjes waar de isolatie tot binnen doorloopt ?

'k Bedoel maar... de mensen dat deze berekeningen doen hebben toch enkel de theoretische waarden ? Voor welke woning klopt deze berekening dan ?

Tiele

Als je echt niet teveel fouten gemaakt hebt, duurt het 12 uur voor je gebouw 1 graad s afgekoeld, zo is het toch bij ons. Alleen vind ik dat warmeluchtkanaal geen goed idee. Je creert daarmee een luchtstroom (tocht) door je huis.
Ook een open haard of inbouwcassette e.d. zou ik vermijden, er zijn betere alternatieven zoals hout- of pelletskachels of echte inbouwhaarden, met waterwarmtewisselaar, zo kan je ook nog je boiler opwarmen, en eventueel in bepaalde ruimte's muurverwarming toepassen. Kost niet veel en is zeer aangenaam.
Zekerheid krijg je met een goede warmteverliesberekening, maar meestal wordt er geen rekening gehouden met interne warmtebronnen en de warmtewinsten. In een goed geisoleerde, luchtdichte , geventileerde woning heb je meestal ruim voldoende aan de helft van het vermogen.
" op de koudste dagen zou je dan in nood kunnen bijverwarmen met bvb electrische straalpanelen (schiet me niet af want dat zou een bewezen cop van 4 hebben !) "
' t Zijn allemaal genieën! Volgens mij kan je met 4 kW stroom exact 4 kW stralingswarmte maken. Maar 4 kW stralingswarmte geeft een veel warmer gevoel dan 4 kW convectiewarmte.
Tegelkachels, moeilijk bruikbaar in zo'n goed geisoleerde woning, want de warmteafgifte is meestal veel te groot. Tenzij je ze kunt "koelen" met een WW voor bv de boiler.
Berekening nadat de bouw er staat? Als je dan tekortkomingen vaststeld, is het te laat om er nog iets aan te doen. Je gaat toch ook niet zomaar bouwen, en als de woning er staat kijken of je geld genoeg hebt??
Wat de berekeningen betreft, die zijn correct, als er correct gebouwd wordt, want daar staat en valt alles mee. En in een warmteverliesberekening moeten bv koudebruggen in rekening gebracht worden. Maar dat wordt inderdaad meestal verwaarloost. Maar op de manier dat er in Belgie meestal gerekend (geschat) wordt is dat geen probleem.

Hans

Hoi Hans,

Tiele zijn denkpiste is ook ongeveer dezelfde als die van mij..

Ik dacht dat een tegelkachel z'n warmte langzaam afgeeft aan de ruimte. Ik heb ongeveer 1.8kw nodig (bij -10) voor living en keuken. (hele huis = +- 5kw). Zo zou ik bv de tegelkachel 1x per dag opstoken, en de hele dag van stralingswarmte genieten..

Een Brunner haard (met of zonder auto. pelletsvoeding) met of zonder tegelkachel gedeelte, en een standaar in- of opgebouwde warmtewisselaar die de buffer opwarmt, van waaruit de rest van het huis via vv en wv kan opwarmen.

bv HDK 4.1 met Sk techniek
Totale warmtebehoefte van het huis < 9kw.
30% vast voor de rechtstreekse kachelstraling.
30% vast voor de buffer
40% optioneel te kiezen voor keramisch gedeelte of buffer.

Door dit te koppelen aan vv of wv wordt het wel een heel stuk duurder, tov enkel een tegelhaard (=speksteenkachel?), met een paar luchkanalen.

Is het bv ook mogelijk, als de tegelkachel centraal staat, het keramisch gedeelte "door" meerdere kamers (waar je normaal je warmte nodig hebt) te laten lopen?

Greetz
Davy

wim ik denk dat u er niets van af weet van een leuvense stoof en dat de mensen niet klaagde
kent u de periode van de leuvense kachel, veel oude huizen geen isolatie vol tocht gaten
men zat rond de stoof goed aangekleerd dikke sokken aan,2meter van die stoof was het al veel minder warm
kachel ging savonds uit,smogens vroeg uit bed om kachel aan te maken duurde een uur voor het warm was
op de zoldering van onze slaapkamer stonden bevroren sterretjes in de winter van de vorst
en natuurlijk kloegen wij of onze ouders niet we wisten niet beter
leg nu maar eens kindere te slapen in die toesteand u zal wat horen
en men zette toen de ganse dag nog de venster open om zogezegt te verluchten
ik weet wel beter,heb er ook nooit over geklaagt in tegendeel vond het een mooie tijd

Davy

Als tegenargument voor tegel-, speksteen- e.a. kachels zou ik vooral de grote traagheid aanhalen. Een goedgeisoleerde woning warmt bij het minste beetje zon onmiddelijk op, en je zit met een systeem dat z'n warmte over 24 uur afgeeft. De enige 'regeling' die je hebt is het openen en sluiten van deuren en ramen, niet echt comfortabel. Of anders gezegd, ik heb er mijn twijfels over.
Als je de directe warmteafgifte kan beperken tot 10 of 20% en de restwarmte in een buffer kan opslaan, kan je alles wel onder controle houden, maar hoe verwarm je de andere ruimte's?
In zo'n geval zou ik toch vloer-of muurverwarming in een aantal ruimte's plaatsen. Maar dan wordt het weer erg duur.
Als je de woning rond de kachel kan bouwen vallen een aantal van de nadelen weg, maar je blijft met een heel traag systeem zitten dat je niet kan stoppen.

" Is het bv ook mogelijk, als de tegelkachel centraal staat, het keramisch gedeelte "door" meerdere kamers (waar je normaal je warmte nodig hebt) te laten lopen? "
Hangt van de opstelling af, het keramisch gedeelte is beperkt in omvang, vanwege de weerstand. Een kamer naast of boven de haard moet kunnen.

Luchtkanalen? Niet echt aangenaam, als je stralingswarmte gewoon bent, is convectiewarmte extra onaangenaam, ik moet er niks van.

Hans

Marcel, Wim

De mens heeft 1 formidabele eigenschap, nl. het verdringen van slechte herinneringen. En zo blijft alleen het leuke van de leuvense stoof over, gezellig rond het haardvuur met z'n allen, praten met elkaar, koken op de stoof met de lekkere geuren, enz. Dat tegelijkertijd ons gat bevroor, zijn we al lang vergeten.

Hans

Wij wonen in een als monument beschermd gebouw. Zo'n 15 jaar geleden werd het gerenoveerd. In het dak kwam 10 cm isolatie, 4 cm in de vloer, in de ramen en deuren gewoon dubbel glas. CV op aardgas.
Na 15 jaar wilden we onze woning beter isoleren en ook een verwarming op hout toevoegen. Aan onze watermolen op de Dijle komt immers massaal veel hout toe met de rivier. Genoeg om zeker 2 woningen te verwarmen. Bovendien beginnen we van onze 60 knotwilgen stilaan veel opbrengst te krijgen.
Concreet verwarmen we enkel de keuken/eetplaats beneden en de woonkamer/bureau/badkamer boven, samen ongeveer ongeveer 120 m2 groot, maar wel ongeveer 600 m3 (hoog plafond beneden, onder de nok boven). Toch een pak gas elk jaar, steeds duurder, steeds schaarser.
Omdat we niet langs buiten mogen isoleren (monument) doen we dit langs binnen met 8 cm pavatex houtwolplaten. Alle koudebruggen aan deuren en ramen heb ik zorgvuldig weggewerkt. De radiatoren vervangen we door in de geïsoleerde muren muurverwarming aan te leggen (materiaal van IZEN): dat vooral omdat mijn vrouw last heeft van stofallergie (transport van stof met de warme luchtconvectie). We laten afwerken met 3 à 4 cm leempleister. Volgend jaar wil ik het glas ook vervangen door beter. Het dak pakken we wellicht ook nog aan. Ook omwille van de vele vliegtuigen van Zaventem boven ons hoofd.
Hele inleiding om te komen tot de vraag voor het forum: graag jullie advies over de tegelkachel die wij willen laten inbouwen.
Wij willen een tegelkachel op hout die zowel de ruimte beneden (kleinste) als die erboven verwarmt. Als we niet stoken neemt de CV muurverwarming op gas over. Wie kan me helpen bij de dimensionering van de tegelkachel. Ik heb de indruk dat de plaatsers van tegelkachels niet echt dimensioneren. Ik heb nog geen enkele berekening gezien. Zelf kan ik dat als germanist niet meteen. Ik vind het vreemd dat het precies niet uitmaakt of de 8cm isolatie in de muren zit of niet. Ik vrees dat er een te grote/zware tegelkachel ingebouwd zal worden en dat we inderdaad ramen en deuren zullen moeten openzetten. Tevens zeer zwaar in de portemonnee.

Groeten,

Dirk

Als ge toch een inbouwcassette neemt dan een kachel of inbouwhaard op cv.dat kan zowel op hout,kolen als gas stoken daarmee kan je zowel warmwater als cv gebruiken,ik heb daaral veel woningen van gezien en ze hebben een stralingswarmte en verder wordt uw woning verder verwarmt en zeker als uw woning heel goed isoleerd.Als ge wilt zal ik die fabrikant eens opzoeken inmijn doc.
DDB.