balansventilatie: schakelaar zomer/winterunit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Zijn er merken van balansventilatiesystemen die types hebben met warmteterugwinning + bypass en die je in de zomer, wanneer de temperatuur buiten hoger is dan binnen, kan uitzetten of in stand-by kan zetten, zodat het toestel toch nog kan opspringen, als het vocht detecteert, en tegelijk geen warme buitenlucht na binnen haalt. Anders heeft de by-pass, die het toestel 's nachts op volle toeren heeft laten werken, toch geen zin.

Bedankt !

Bjorn

Reacties

Bjorn

Beodel je dat je wanneer het buite te warm is niet gaat ventileren??? Wat is de zin van een ventilatietoestel dan?
Er is een oplossing, de AWW of BWW. Het oruml staat er vol over.
Als je dat absoluut wil kan je natuurlijk iets in elkaar knutselen, daarvoor heb je gewoon een thermostaat en een delta T regeling nodig, een een hygrostaat. Maar ik zou het bijzonder onverstandig vinden.
Overigens, ik denk dat, als je niet ventileert de RV zo snel zou stijgen, dat je systeem dan toch gaat draaien, dus wat is de zin ervan?

" Anders heeft de by-pass, die het toestel 's nachts op volle toeren heeft laten werken, toch geen zin. "
Waarom zou die dan geen zin hebben???

Hans

Bedankt voor de reactie !

Ik ken er helaas niet zoveel van, ik probeer logisch na te denken.

Het klopt toch dat de bypass tijdens de zomermaanden opspringt als 's avonds de buitentemp. lager is dan de binnentemp. ? Zo word je huis tijdens de nacht een beetje gekoeld. STel dat het 's nachts 17 graden is dan wordt je huis gekoeld met een temp van 17 graden.

Klopt het dat de ventilator tijdens de dag in de zomermaanden verse lucht naar binnen haalt zonder de warmtewisselaar te gebruiken? Ik dacht toch van wel.
Stel dat het overdag 30 graden is.
Dit wil dan toch zeggen dat je dan lucht met een temp. van 30 gr naar binnenhaalt. Als je op dat moment de aanvoerventilator, je toestel kan uitzetten of een timer kan instellen, dan blijft het toch veel langer koel in je huis. Of klopt mijn redenering niet ?

Ik heb ondertussen gelezen dat STork systemen heeft waarbij de aanvoer en afvoerventilatoren onafhankelijk te regelen zijn via een dysplay (WHR90/91) Maar of dit hetgeen is wat ik bedoel, weet ik nog niet.

De WTW11/12 heeft een zomer/winter unit om het toestel overdag te kunnen uitschakelen, maar dit type heeft maar een thermisch rendement van 60 %. Dus niet goed !!

Kent er nog iemand andere types van toestellen of als iemand mij kan verbeteren ?

Ja met een AWW, kan het huis waarschijnlijk tijdens de zomer ook overdag met koele lucht geventileerd worden, maar dit is wéér een extra kost !! Wat is de meerprijs voor een AWW ???

Bedankt

Bjorn

Bjorn,
juist op die warme dagen niet ventileren in de zomer is spelen met je gezondheid. Net bij die hogere temeraturen gaat al die moderne brol in onze woning zoals spaanplaat (meubelen), PVC, vinyl enz. de meeste schadelijke gassen vrijgeven.

Als je geen AWW hebt gebruik je overdag WEL de warmtewisselaar van je BV, het principe is hetzelfde als in de winter, maar dan omgekeerd. De ingeblazen lucht gaat hooguit een graatje warmer zijn dan de afgezogen binnenlucht. Maar uitzetten en niet verluchten? in geen geval!

overdag gaat je bypass terug uitschakelen en je koele lucht binnenhouden (17° binnen en 30° buiten maakt dat de koude van binnen gerecupereerd blijft en dus niet veel gaat stijgen door de ventilatie).
die bypass detecteerd continu (het is dus niet maar één keer voor de zomer en één keer voor de winter), dus het is snachts bypass open en koelen met buitelucht, en overdag bypass weer toe en koele lucht binnenhouden. er zit een redelijk intelligent systeem in.

groeten,
christophe