damprem boven badkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

De plafondopbouw in onze badkamer is nu gyproc genageld tegen een houten roostering(kepers). Op die kepers liggen vezelplaten. Boven de vezelplaten is er een kleine ongebruikte kruipzolder (schuin pannendak dat niet geïsoleerd is). Nu ben ik van plan om de ruimte tussen de kepers op te vullen met isolatie. Volgens wat ik op het forum gelezen heb moet ik eerst een damprem (is beter dan een dampscherm heb ik gelezen) aanbrengen, voordat ik de isolatie aanbreng. Wat ik me afvraag: als ik een damprem aanbreng, moet die dus tussen de kepers en dan telkens over de keper enzoverder. Maar als ik daarna osb platen over het geheel leg (ipv vezelplaten) en die vastnagel, komt er toch steeds een gat in de damprem, of is dat geen probleem.

Een tweede ding dat ik me nog afvraag is hoe ik best rond inbouw halogeenspots werk die in het gyproc zijn ingewerkt.

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Vic

Reacties

Hallo Vic,

"als ik een damprem aanbreng, moet die dus tussen de kepers en dan telkens over de keper enzoverder. Maar als ik daarna osb platen over het geheel leg (ipv vezelplaten) en die vastnagel, komt er toch steeds een gat in de damprem, of is dat geen probleem."

Dat is geen probleem, het wordt een probleem als je de platen weer verwijderd en daarna weer plaatst. Bij daken gaan er ook nietjes door de damprem om ze aan de kepers te bevestigen samen met de latjes voor de verluchtingsspouw, ook daar geeft dat niet.

"Een tweede ding dat ik me nog afvraag is hoe ik best rond inbouw halogeenspots werk die in het gyproc zijn ingewerkt."

Best is geen halogeenspots gebruiken, als je er hangen hebt, zou ik er potjes of iets anders (brandbestendig) overzetten en ze plakken aan de gyproc. Zo kan je het dampscherm probleemloos luchtdicht plaatsen.

groeten,

Dominique

Vic

" Volgens wat ik op het forum gelezen heb moet ik eerst een damprem (is beter dan een dampscherm heb ik gelezen) aanbrengen, voordat ik de isolatie aanbreng. "
Hangt van de gebruikte isolatie af. Als deze vocht kan bufferen gebruik je een variabele damprem (bv Intello), anders een dampscherm (bv PE-folie).
Aan de bovenkant zou je beter een dampopen materiaal gebruiken, plankenvloer zou al veel beter zijn.

Voor de halogeenspotjes heeft Dominique je al een oplossing aangereikt.

Hans

"als ik een damprem aanbreng, moet die dus tussen de kepers en dan telkens over de keper enzoverder."
Kies voor die toepassing een voor die toepassing bestemd luchtscherm. Een folie op die manier geplaatst dient immers dampremmend te zijn op de plaatsen waar hij aan de warme zijde zit (onder de isolatie) en dampopen waar hij aan de koude zit zit (op de kepers).

Hoe goed wens je te isoleren? Het woord "kepers " wordt immers meestal gebruikt voor houten balkjes van ± 60 x 60 mm. 60 mm isolatie is toch wel ondermaats. Eventueel kan je eerst het luchtscherm aanbrengen en vervolgens de constructie op de een of andere wijze verhogen, bijvoorbeeld met balkjes die gekruist over de kepers lopen. In dat geval kan je ook een gewone damprem gebruiken.

Het is een misvatting te denken dat vochtgestuurde dampremmen enkel kunnen gebruikt worden in combinatie met isolatiematerialen die vocht kunnen bufferen: ook in combinatie met bijvoorbeeld minerale wol bieden vochtgestuurde dampremmen extra veiligheid t.o.v. andere folies.

Vriendelijke groeten,
Paul Eykens