graag info verwarming/sanitaire installatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,
Wij staan op het punt om met het plaatsen van verwarming en sanitaire installatie te beginnen in onze ruwbouw. We hebben tot nu toe alles zelf gedaan aan onze woning en willen deze tendens uiteraard verder zetten.
Om discussies te vermijden zal ik hier alvast niet vragen om de Sacksen en Selmatics van de wereld te vergelijken. Een punt is wel, dat ik daar ter vergelijking offertes wil aanvragen.
Mijn vraag is eigenlijk de volgende:
Onze woning is een verbouwd schuur en meet ongeveer 7mX17m, is grotendeels (=ca 50%) zonder plafonds tot in de nok open verbouwd.
We hebben uiteraard zo goed mogelijk geïsoleerd maar zitten met het "probleem" om de ruimtes beneden warm te houden zonder te veel verlies naar de nok toe.

-Eerste opties was verwarmen via warmtepomp en luchtverwarming. Na drie verschillende offertes toch maar wijselijk besloten om deze optie te laten vallen wegens te duur (tussen de 25000 en de 37000euro)en bijna niet te recupereren kost.

-Tweede optie is een gedeeltelijke vloerverwarming (badkamer, eetplaats, bureel)gecombineerd met radiatoren (en eventueel een bijverwarming in de zithoek in de vorm van "zo een moderne-vlammekes" gashaard).

-Derde optie zou zijn: wandverwarmingspanelen (systeem vloerverwarming) in combinatie met vloerradiatoren.

Persoonlijk kiezen we voor de tweede optie.

Omdat we zoals vernoemd alles zelf willen doen qua plaatsing, zijn we op zoek naar een competent iemand die ons kan adviseren in funcie van ons probleem.
Wat zijn de zaken die er voor zorgen dat bv: een offerte niet compleet is en waar achteraf nog bijkomende kosten moeten worden bijgeteld gezien de constructie van onze woning; én vooral, bestaat er zoiets als onderberekening waardoor we nooit onze woning op comfortabele temperatuur zouden krijgen?
Een bijkomend vraagje in de marge van dit verhaal; hoe kan ik er voor zorgen dat ik genoeg druk op mijn waterleidingen krijg (vnl douche en bad omdat we met een wedstrijd een groot bad en regendouche hebben gewonnen!)? Is een 1" leiding voldoende. In mijn vorige woning zat er een 1/2" leiding naar de eindpunten die waren aangesloten op de 1" leidingen die van de collectoren kwamen. Water dat naar het bovenste verdiep moest worden gestuwd had veelal geen druk genoeg...pomp bijplaatsen?

Graag een woordje uitleg, advies en commentaren van ervaringsdeskundigen aub.
Alvast bedankt,
@ndy (Vl.Brabant)

Reacties

Misschien best nog even vermelden dat we voorlopig zouden willen kiezen voor mazoutverwarming en een kleine gastank voor de bijverwarmingskachel...

Ik zou zeggen: kies sowieso voor vloerverwarming (let bij verbouwing wel op de opbouwhoogte). Alleen ga je het daarmee alleen mogelijks niet warm genoeg krijgen. (Hangt van de warmteverliesberekening af). Bijkomend kan je ook nog radiatoren plaatsen of wandverwarming. Misschien in uw geval beter wandverwarming want radiatoren zullen vrees ik eerder de nok van uw dak gaan verwarmen.

Ik ben verre van een expert maar volgens mij zal je in een grote (hoge) ruimte best werken met stralingsverwarming (vloer- en/of wandverwarming) en niet met radiatoren. Bij een radiator gaat natuurlijke convectie de warme lucht gewoon naar boven stuwen. Resultaat: boven te warm, beneden te koud.

In plaats van een klassieke haard zou'k ook eens kijken naar een speksteenkachel. Die geeft z'n opgeslagen energie
hoofdzakelijk af via straling (maar opgepast, er hangen ook nadelen aan vast).

Als je kiest voor radiatoren zou je er misschien kunnen in slagen om dmv een (balans)ventilatiesysteem met energierecuperatie de warme lucht van boven weg te pompen en voorverwarmde buitenlucht langs onder binnen te stuwen. Ik denk alleen dat je binnenklimaat dan misschien te droog zou kunnen worden.

Soit, ben benieuwd wat de experts zullen antwoorden maar ik zou gaan voor vloer/wandverwarming.

Werner

Dus toch wandverwarming nog niet afschrijven blijkbaar...Enige ervarigsdeskundigen betreffende dergelijke wanden?

@ndy,

wij hebben zelf enkele stukken wandverwarming geplaatst, dat is goed te doen. Op de muur bevestig je horizontaal drie stroken plastic profieltjes waarin je de buis kan vastklikken. De vloerverwarmingsbuis leg je dus vervolgens in serpentines op je muur. Dan alles inpleisteren, dat hebben we niet zelf gedaan (maar dat zou natuurlijk wel kunnen, zeker als je met leem zou werken). Pleisteren best in minstens twee stadia : eerst de buizen net onderpleisteren, dan een wapeningsgaas in de natte pleister drukken (tegen scheurtjes) en dan nog een laagje erop om af te werken.

Ervaring qua verwarming hebben we nog niet, verhuis is gepland voor augustus...

Wout

blijvend dilemma dus...

"Mijn vraag is eigenlijk de volgende:
Onze woning is een verbouwd schuur en meet ongeveer 7mX17m, is grotendeels (=ca 50%) zonder plafonds tot in de nok open verbouwd.
We hebben uiteraard zo goed mogelijk geïsoleerd maar zitten met het "probleem" om de ruimtes beneden warm te houden zonder te veel verlies naar de nok toe."

STralingswarmte dus... vloerverwarmin + eventueel wand-

"-Eerste opties was verwarmen via warmtepomp en luchtverwarming. Na drie verschillende offertes toch maar wijselijk besloten om deze optie te laten vallen wegens te duur (tussen de 25000 en de 37000euro)en bijna niet te recupereren kost."

MINST redndabele warmtepomp, dus heel wijselijk. Krijg je trouwens geen subsidie voor. (te lage COP)

"
-Tweede optie is een gedeeltelijke vloerverwarming (badkamer, eetplaats, bureel)gecombineerd met radiatoren (en eventueel een bijverwarming in de zithoek in de vorm van "zo een moderne-vlammekes" gashaard)."

Pelletkacheltje zonder CV van +-3000EUR leuk alternatief. Nadeel is wel dat een model zonder CV aansluiting tot in nok gaat warmstoken. Maar dat is idem dito voor uw gas vlammetjes.

"
Een bijkomend vraagje in de marge van dit verhaal; hoe kan ik er voor zorgen dat ik genoeg druk op mijn waterleidingen krijg (vnl douche en bad omdat we met een wedstrijd een groot bad en regendouche hebben gewonnen!)? Is een 1" leiding voldoende. In mijn vorige woning zat er een 1/2" leiding naar de eindpunten die waren aangesloten op de 1" leidingen die van de collectoren kwamen. Water dat naar het bovenste verdiep moest worden gestuwd had veelal geen druk genoeg...pomp bijplaatsen?

Dit soort berekeningen moet een groothandel kunnen doen, waar je je materiaal aankoopt. Hou er rekening mee dat, hoe dikker je leidingen, hoe langer het duurt alvorens er warm water uit je douche komt.

JB

Ik moet stilaan knopen beginnen doorhakken wat betreft de verwarming van onze LEW maar heb helaas nog een hele hoop vragen. Volgens de architect is de combinatie vloerverwarming / radiatoren te vermijden en dienen we te opteren voor een van beide systemen.

Wij dachten de leefruimte en de keuken van vloerverwarming te voorzien en het verdiep van radiatoren. Ten eerste natuurlijk om budgettaire redenen want vloerverwarming is nog steeds aanzienlijk duurder dan het gebruik van enkel radiatoren. Ten tweede omdat het verdiep pas later zal worden ingericht en we m.a.w. nog niet weten waar wat (kasten, meubels, dressing) komt te staan.

De belangrijkste meerprijs voor de combinatie vloerverwarming / radiatoren zit hem vooralsnog in de electrische regeling voor ketelsturing van de beide systemen. Als dit het enige nadeel is, dan kan ik daar zeker mee leven. Mijn belangrijkste zorg is natuurlijk hoe rendabel de combinatie is t.o.v. enkel vloerverwarming of enkel radiatoren.

Kunnen jullie een licht werpen op deze warme materie?

Ik hen mij laten vertellen dat de combinatie vloerverwarming/radiatoren niet aan te bevelen is omdat de energie-efficiëntie van de vv (lage temperatuur) teniet gedaan wordt door de hogere temperatuur die nodig is om de radiatoren genoeg warmte te laten produceren. Of heb ik het nu volledig mis?

Hans,

zeker in een LEW zijn de radiatoren met vloerverwarming de mindere goede oplossing. Als je kan, vermijd de radiatoren; de extra kostprijs zal niet overdreven zijn (vooral door een eenvoudigere sturing/regeling). En ook je beter rendement is meegenomen.

kijk eens op de link ivm vloerverwarming en radiatoren:
http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1143558850&first=&last=

Walter