Zonnecollectoren met leegloop

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

Onlangs heb ik een presentatie bijgewoond bij Izen. Hun zonnecollectoren zijn van het vlakke-plaat type met spectraal gevoelige laag. Zij gebruiken water als medium waarbij de collector + leidingen leeglopen als de circulatiepomp stopt. Mijn interesse gaat uit naar een combisysteem, niet alleen naar een zonneboiler.

Vooraleer hierover te beslissen had ik graag jullie mening: voor- nadelen, prijs/kwaliteit...

(sorry indien dit reeds besproken werd: ik heb de zoekfunctie gebruikt maar zoeken op Izen levert ook woorden als huIzen, buIzen e.d. op...)

Dank voor julie reacties

Reacties

Ik was ook voorstander van een leegloopsysteem omdat de plaats waar ik woon nogal eens regelmatig geplaagd wordt met stroomuitval en dacht dat het hele zaakje dan zou gaan koken op stomen.

Als tweede voordeel daarbij vond ik dat het dan niet noodzakelijk is van glycol ('antivries') in de vloeistof te gebruiken omdat bij goede installatie van alle aan- en afvoerbuizen toch het hele zaakje 'zou' moeten leeglopen in het buffervat.

Op een voordracht over zelf bouwen van zonnepanelen georganiseerd door een KWB-afdeling van West-Vlaanderen stelde ik dezelfde vraag en kreeg als antwoorden:

1e) Hun ervaring was dat bij stroomuitval in een NIET-leegloopinstallatie in dat geval het systeem als een drukpan begint te werken. Zij ondervonden dat de druk opliep tot 4-5-6 bar maar het zaakje niet begint te koken (Mijn opmerking: Zij gebruiken wel circa 30-40% propyleenglycol in de panneelvloeistof en dat geeft ook nog wat kookpuntsverhoging).
2e) Zij beweerden dat net in een leegloopsysteem gevaar voor stoomvorming is omdat er altijd restvloeistof in het systeem achterblijft (Er geen wordt geen tegendruk opgebouwd vandaar dat de mogelijkheid zich gemakkelijker zal voordoen).
3e) Bij leegloopsysteem is het niet mogelijk om perfecte ontluchting van de vloeistof (microbellen) te bewerkstelligen wat bij een gesloten systeem wel perfect te verwezentlijken is (vermijden van slijtage aan de pomp en geruisloos werken van het systeem).

Ik ben geen specialist terzake maar wou de antwoorden die ik toen kreeg doorgeven.
Hopelijk heb je er wat aan,
Groeten,
Rudy

Typefoutje in het begin van de tekst:
'koken op stomen' moet zijn: 'koken OF stomen'
Sorry
Rudy

Patrick,

wij hebben al vijf jaar een leegloopsysteem en vinden het wel prettig dat dit "onderhoudsvrij" is; geen water of glycol bijvullen e.d.

groeten,

Björn

Wij hebben sinds 1 maand onze zonnegascombi laten vervolledigen met izen panelen.
Ding doet zijn werk goed.
Alles loopt mooi terug in het leegloopvat.

Ik was wel gebonden aan een leeglooppaneel omdat de ZGC zo voorzien was. In belgië heb je dan enkel izen en ese die deze panelen aanbieden.

mvg
leo

Zo zien we dus dat beide systemen blijkbaar goed werken. Die mensen waar ik het van hoorde hebben met een zusterorganisatie in het buitenland reeds ettelijke duizenden vierkante meters zelfbouw zonnepanelen gemaakt en geplaatst volgens dat gesloten systeem.
Hun zonnepanelen zijn natuurlijk voorzien voor hun gesloten systeem en niet op leegloop.

Eerlijk gezegd heb ik liever zo'n leegloopsysteem, vind ik veel veiliger. Als dat andere spul eens begint te lekken of te spuiten op hoge druk kan je je zwaar verbranden.

En die glycol die er ook niet in noodzakelijk is, is mooi meegenomen (kost geld en moet vroeg of laat gerecupereerd of erger vernietigd worden).

Groeten,
Rudy

Een OUDE tread even onder het stof uithalen.

LEEGLOOPSYSTEEM

Ook ik heb zo'n I..N leegloopsysteem sinds 2000 en ben daar nog steeds zeer tevreden over. Ook nog nooit enig onderhoud of wat dan ook aan moeten doen. Werkt gewoon altijd en tot nu toe, zeer betrouwbaar.

Voor een collega (en mogelijks voor uitbreiding bij mezelf) zoek ik nu naar een extern leegloopvat/systeem.
Dus een klein VAT, welk gebruikt kan worden als leegloopvat om ons in staat te stellen ZELF een leegloopsysteem te maken.
We hebben reeds panelen (of kunnen die toch kopen), we hebben reeds een boiler of buffervat waar we onze warmte willen opslaan.

Is het mogelijk om enkele verwijzingen te krijgen naar websites of produkten waarmee je dit zelf kan realiseren ?

Dus GEEN vragen of antwoorden over het goed of slecht zijn van leegloopsystemen, over het VOOR of TEGEN zijn hiervan, dat heb ik reeds genoeg ? gevonden.
Graag enkel praktische TIPS om zo'n systeem te kunnen bouwen (vooral het leegloopvat zelf).
Dank

walter

tja, ben toch geen voorstander van leegloop, maar om op je vraag te antwoorden, izen verkoopt ook losse leegloopvaten.

hans d

Ik heb nu 5 jaar een zonnegascombi met glycol-systeem; zou die glycol met de jaren van zijn eigenschappen verliezen of mag deze er nog een tijdje op blijven?

glycol kan tot 20 jaar mee gaan...maar ook een half uur..hangt van de omstandigheden af. gewoon wat aftappen en een test doen tot hoeveel graden ze nog vorstbestendig is

izen leegloppsysteem

ons systeem loopt leeg op de verkeerde plaats

de tienjarige arantie blijkt plots en zeeeeeeer groot probleem te zijn voor izen