celit platen of polystyreen platen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

geachte,
kan mij iemand vertellen wat de K-waarde van celit is.
Ik ben bezig met een houtskeletwoning, langs de buitenkant (spauwzijde) wil ik nog bij isoleren, wat zou ik het beste gebruiken celit platen of polystyreen platen;

Reacties

Bart,

bij-isoleren met celit platen? Die zijn maar maximaal 2cm dik. Net goed genoeg om de 'koudebrug' van je houten balken te breken en verder een zeer goed dampopen vochtbescherming van je constructie (isolatie waarde kijk eens in de product folder: http://www.isoproc.be/pdf/Celit_Prospekt.pdf)
PS is dampdicht en hoort daar volgens mij niet thuis in de spouw.

Walter

kan mij iemand vertellen wat de K-waarde van celit is.
Ik ben bezig met een houtskeletwoning, langs de buitenkant (spauwzijde) wil ik nog bij isoleren, wat zou ik het beste gebruiken celit platen of polystyreen platen;

lambda-waarde celit: 0,055W/(m*k)
http://www.isoproc.be/download.html
lambda-waarde polystyreen: 0,040W/(m*K)

Eigenlijk is het vrij simpel: als je veel centimeters wil bij isoleren dan steek je een andere isolatieplaat ervoor, je kan dan ook opteren voor rotswol, glaswol, cellullose. Wil je daarentegen maar een 2-tal cm voorzien dan hebben de celit-platen het voordeel dat ze perfect sluitend zijn via geraffineerde tand-groef en dat ze ook beter zijn tegen de hitte in de zomer. Daarenboven zal je moeilijk tand-en-groef platen vinden van 2 of 3cm, je moet ze dan nog kunnen plaatsen.

Dus, kleine diktes celit als optie, grote diktes isolatieplaten

de merken STEICO en GUTEX hebben beiden ook een soort celit product dat in verschillende diktes kan worden verkregen.

afhankelijk van de opbouw van je houtskelet (dampopen? luchtdicht? of net dampdicht?) is het aangewezen om een houtvezelplaat te nemen OF om een gesloten plaat te nemen.

groeten,
christophe

PS: een dampopen constructie met een celit-achtige plaat is het beste, maar dan moet de rest van de opbouw daar ook naar zijn voorzien!!

het is vooral voor in de zomer, om de warmte vooral buiten te houden.
Maar in geen enkele folder staat de K-waarde.
Het is de bedoeling dat dit op de osb komt.

de opbouw is als volgt van binnen naar buiten.
gyproc, osb van 12dik,de houtskelet van 14 dik gevuld met isolatie, terug osb. en het is voor op die laatste osb plaaten te plaatsen voor nog beter te isoleren en de warmte in de zomer buiten te houden;

bart,

OSB is dampdicht en mag je bij een houtskelet dus best niet aan de buitenzijde voorzien!
als je op die forum rondsnuffelt zal je zeker een beschrijving tegenkomen van de meest correcte opbouw om lang plezier te kunnen hebben van je houtskelet.

groeten,
christophe

bart,

dan zou je langs buiten een isolatie moeten nemen van minstens 18cm dik, zo ben je zeker dat er geen condensproblemen kunnen zijn. je kan dan best eerst nog houten kepers van 8 cm tegen de OSB schroeven, daartussen rotswol, en op die kepers dan een houtvezelplaat van 10cm dik schroeven (maar dat is wel duur)

is je skelet al gebouwd?

groeten,
christophe

druk bezig met het bouwen

het is wel een houtskeletbouw waar nog een facade steen voor komt.
maar nergens staat wat de k-waarde is van celit, en dit zou ik nodig hebben om dan ook beter te kunnen vergelijken;

de k-waarde vind je door de lambda-waarde te delen door de dikte: dus celit of whatever van 0,022cm heeft een k-waarde van 0,055/0,022=2,5 W/(m²*K)