recuperatiesteen + volle spouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Als gevelsteen zouden we graag een oude paepesteen gebruiken. Aangezien we toch voldoende isolatie zouden willen gebruiken ( voor een traditionele woning) zouden we opteren voor 10 cm minerale wol zonder luchtspouw.
Ik heb al gelezen dat een volle spouw voor de meeste nieuwe stenen geen probleem is aangezien deze meestal niet poreus zijn, maar in combinatie met recup paepesteen ?
Iemand ervaring mee ? advies ?

Reacties

Ik dacht dat een volle spouw niet zo zeer problematisch kon zijn voor de steen, maar eerder voor de isolatie en de binnenmuur. Als je isolatie neemt die geschikt is voor een volledige spouwvulling, dus water afstotend is en zonder capilariteit (vocht opzuigend), dan zou er vermoed ik geen probleem mogen zijn. Deze eigenschappen zijn vooral belangrijk om geen doorvoer te hebben van water naar uw binnenmuur toe. Een poreuze steen is in die zin wel problematisch dat deze kunnen barsten wanneer het vocht in de steen bevriest en uitzet. Nu ja, ik ben ook maar een leek dus ik weet niet of je op mijn advies moet voortgaan. Voor een deftige uitleg moet je te raden gaan bij een architect en andere ervaringsdeskundigen

Volle spouw = altijd groter risico voor problemen!

Als ik me niet vergis (hopelijk kan hier iemand dat bevestigen) heeft een paepesteen een poreusheid van circa 20%
Je zal dus best een goed ademend hydrofoberingsproduct op je buitenmuur toepassen ongeacht of je met volle spouw werkt of niet.

Neem daarbij een siliconen die opgelost in water (dat bestaat) een micro-emulsie vormt. Dat heeft het voordeel dat het 100% solventvrij is maar ook dat de actieve siliconen in de steen kruipt waar hij MOET zitten namelijk IN de capilairen.
Het nadeel van solventgedragen siliconen is dat ze meer in de capilairWANDEN opgezogen worden en dus grotendeels op de verkeerde plaats in de steen zitten (= minder effectief).

Wil je een super bescherming behandel dan alvorens de siliconen toe te passen de steen met een sterk verdunde oplossing in water van een product zoals compactuna of aanverwante. Door deze behandeling mag je steen NIET beginnen glanzend want dan is hij verzadigd en dat is niet de bedoeling (uittesten en indien het oppervlak begint te glanzen dan meer verdunnen met water en opnieuw een test plaatsen).

Het voordeel van die voorbehandeling is dat je de capilairen verkleint en de siliconen nog effectiever werkt.
Het voordeel van die watergedragen systemen is dat zelfs met de twee behandelingen samen uw steen waterdampopen blijft terwijl anderszijds slagregen onmogelijk in de steen kan dringen (beter isolerend, vorstschade onmogelijk).
Dit systeem heeft tegenover de solventsystemen nog het bijkomende voordeel dat ze meer dan de driedubbele leeftijd halen.

Indien je wateroplosbare (juist is eigenlijk: 'emulgeerbare') wil toepassen en nergens kan vinden zend me dan een mail.

Groeten,
Rudy