Hoe KLEIN mag een stookolieketel zijn ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gegeven :

Ik woon in een huis van bijna 100 jaar oud. In de kelder staat een stookolieketel van 1977 met een vermogen van 45.000 tot 48.000 Kcal. Enkele jaren geleden verbruikte ik ongeveer 3200 liter stookolie per jaar. Door isoleren en het plaatsen van dubbel glas ben ik erin geslaagd om dit verbruik terug te brengen tot 2000 liter. Volgende jaar ga ik de ketel vervangen door een nieuwe (zuinigere, hoop ik) ketel.

Gevraagd :

Ik weet nu dat ik de zaak warm gestookt krijg met 2000 liter. De verwarming staat 3570 uren per jaar aan (7 maanden x 30 dagen x 17 uren/dag), in het tussenseizoen verwarm ik met een houtkachel. Mijn vraag is dus : Hoe klein mag een ketel zijn opdat je er op 3570 uren tijd 2000 liter stookolie mee kan verbruiken ?
Gemiddeld verbruikt de installatie dus ongeveer 10 liter per dag (2000 liter over 200 stookdagen), maar hoeveel liter heb je nodig op een zeer koude winterdag (-10°), want het is op het verbruik van deze koudste winterdagen dat je het vermogen van de ketel moet berekenen.

Oplossing:

Dat laat ik aan de specialisten van het forum over.

Bedankt op voorhand en vr gr

Reacties

Heel interessante link. Een shets van onze huidige situatie : Onlangs kochten we een huis met 3 verdiepen. Per verdiep zitten we met ongeveer 54m² waarvan 2 verdiepen ongeveer voor 70% benut zijn. Een te verwarmen oppervlakte dus van om en bij de 75,6 m². De huidige installatie is nog steeds de 1e installatie (jaren 70) met een gemiddeld normverbruik van 4.2 (of 4,8) liter mazout/uur. Deze liet het onlangs afweten waardoor we verplicht zijn tot de aankoop van een nieuwe installatie. Bovenstaande cijfers zijn vrij relatief daar we reeds een allesbrander aankochten voor een 'gezellige warmte' in de woonplaats en keuken. Enerzijds wist ik graag welke link of wie me informatie kan geven met betrekking tot het installeren van een nieuwe mazoutketel (de brander werd reeds in 1995 vervangen). Anderzijds is dit een niet ingecalculeerde aankoop die rechtstreeks ons budget aanspreekt. Graag had 'k dus eveneens een raming van de kostprijs voor de vervanging van de oude mazoutketel. De huidige installateur sprak van een "paar duizend euro" wat natuurlijk een vrij relatieve uitspraak is. Indien meer info gewenst geven jullie gerust een seintje.

Gerrit,
in jouw buurt zullen wel enkele installatie bedrijven zijn die je een juiste prijs kunnen plakken op het vervangen van je ketel.Vraag dus gewoon aan je installateur jouw een offerte te laten maken met de wensen die je hebt. Laat dat ook doen door enkele andere zodat je prijzen hunt vergelijken. Dit vergelijken is echter niet altijd gemakkelijk door het gebruik van verschillende fabriekanten. Bv een viesmann ketel is duurder dan een van Fer? Dit heeft te maken met de kwaliteit, en de naam.

goeden dag
dit is een reactie van een gespecialeseerde vakman in centrale verwarming

je moet je plan van je huis erbij nemen en dan bereken je het volume van elke kamer als ja een dat volume komt doe je dat maal 77 w zo doe je dat bij elke kamer en je hebt je totaal aan kw nog veel plezier
dit is alleen als er geen sanitair mee opstaat maar aangezien het een brander is van 1977 zal dit niet het geval zijn

Jurgen,

Dat wordt leuk als je die regel toepast op een laagenergiewoning, laat staan een passiefhuis!

Ik vrees dat je je wat verder zult moeten 'specialiseren'...

Piet

Jurgen

Neem me niet kwalijk, maar ik schaam me als ik lees wat een collega die zich "gespecialiseerd vakman" durft noemen allemaal neerschrijft. Heb jij geen opleiding gehad? Want zo lijkt het wel. Je zou best eens een kursus warmteverliesberekening volgen, zodat je kan zien waarmee jij bezig bent. Jou klanten zullen geen koud hebben, datv staat vast, maar wel veel te veel verbruiken. Jij behoort waarschijnlijk ook tot die installateurs die niet willen geloven dat mensen het lekker warm kunnen stoken met 25 euro per maand. In een gemiddelde nieuwbouwwoning zitten wij met 13 kW-ketels, en die zijn nog te groot. Slecht geisoleerde appartementen met 12 kW per appartement.

Jij komt op het viervoudige! Dus teveel betaald, extreem slecht rendement, pendelen dat het niet schoon is. En jij noemt je gespecialiseerd vakman? Shame on you.
Jij bevestigd nog maar eens het gebrek aan vakmanschap van vele zogenaamde installateurs.

Hans

dat is hetgeen wat ik voor men warmteverliesberekening heb gedaan ik weet dat het vrij grof is maar dit kwam van een leerkrtacht dus daar kan je me niet op pakken dan moet je dat meer eens tegen die leerkracht uitleggen en over hetgeen dat ik aan het spreken was dat was als het matig geisoleerd was en datr is zo bij die meneer waar mijn reactie over ging je kan altijd terugreageren als je wil laat het maar weten

jurgen
ps ik schaam me niet hoor

Jurgen

Vergeet die stomme regels, als jij dat zo geleerd heb zou ik wel eens willen weten wie die idioot is. Je mag z'n naam en de school in kwestie direct naar me mailen, dan zal ik hem dat persoonlijk zeggen.
Neemt niet weg dat die manier van rekenen voor een vakman onwaardig is. Vakmannen slaan er niet met hun pet naar. Het is niet omdat een of andere idioot jou dat gezegd heeft dat het ook juist is. En nog minder kan je jezelf een vakman noemen als je met zulke 'berekeningen' afkomt. Zelfs in niet geisoleerde woningen zijn die 77 watt /m³ nog te veel, met 43 watt /m³ zit je er nog over. In een K55, wat de minimum isolatienorm is, heb je zeker 3 keer teveel.

Hans

ik heb laatst nog een oude woning voorzien van verwarming ,
waar er een ruimte is
die uitgerust is met radiator , 110Watt/m3
en ze krijgen het nog niet warm genoeg...

Let dus op Hans ! , soms is veel nodig bij oude woningen

Ik neem nog altijd het liefste de radiatoren zo groot mogelijk , maar pas de ketel aan in het vermogen.
Persoonlijk ben ik wel tegen die "kleine" stookolieketels.
Neem Viessmann Vitola 200 18kw , daar zit je met zo een kleine sproeier dat hij bij het minste verstopt...
Dan liever een 22kw

Ik heb trouwens toch al nieuwbouwwoningen geweten , die voorzien zijn op 50Watt/m3 , dewelke zeer veel moeite moeten doen om de boel warm te krijgen ,en dan nog meestal in combinatie met ketels op constante temperatuur 70°C.
Neen , niet mijn installaties , SOD installaties...
In sommige van deze woningen hebben wij al radiatoren moeten vergroten...

Dus , zeg niet te snel , 45Watt/m3 is meestal nog te veel.
Niet alle woningen zijn zo goed geïsoleerd...

Trouwens , wat kan je hebben tegen te grote radiatoren ??

Ikzelf heb ik mijn living 40m2 (appartement) ook 9000watt hangen , en verwarm het ganse jaar door op 40°C.
Gasverbruik 170euro met warm water en stoken op 24°C.

Groetjes
Thomas

ik dacht dat er niemand zou reageren die me enigzinds een beetje gelijk geven. ik zij dit immers ook maar om goed te doen ik zit op een school met een heel goede reputatie zit in het zevende jaar en heb zelf ook een goede reputatie ik was dit jaar uigeroepen tot de betere en heb hiervoor een prijs mogen afhalen bij de loodgietersbond in het stad
ik heb deze informatie gekregen van een leerkracht en denk dus daarom dat er wel een deel van zal kloppen die mensen gaan ons geen slechte info geven

ps ik praat over de school pito stabroek

Beste Jurgen,

een schooljongetje dat zichzelf al een specialist noemt. Die daarna onzin uitkraamt die zelf niet-vakmensen het voorhoofd doet fronsen.
....waar gaan we naartoe ....

Thomas,

klein ketel hebben keine sproeier die snel verstoppen.

Ja kleine sproeiers kunnen sneller verstoppen; Maar kijkt een naar de voor de brander geplaatste filter. Deze hebben meestal een filtergroote van 100-150 µm (nikkelzeef) en de sproeier een filter van 30 - 50 µm.

De filter voor de brander laatdan grotere deltjes door die de sproeier filer dan moet tegenhouden, met dus meer kans op verstoppen.

zet voor de brander een filter met filter element dant een maximum doorlaat heeft van 40µm, dan zal de sproeier ook minder kans hebben om te verstoppen.
Zelf hebt ik er een staan moet een filtercapaciteit 25µm, en moet eens zien wat deze tegenhoud.

hans moet thomas een stuk gelijk geven met zijn opmerking over de benodigde warmte.

Bij een verliesberekeing wordt er van een gedeelte verondersteld.

zoals bv de isolatie van type en dikte is zoals op plan aangegeven, dat deze goed wordt geplaatst, geen koude bruggen enz.

Als dit allemaal niet goed wordt gedaan en zich niet aan de plannen wordt gehouden klopt je verliesberekening niet meer.
Je kan wel na oprichten van de bouw nazien welke isoaltie er is en hoe dik maar bepaale zaken zal je niet kunnen zien , bv hoe goed is de isolatiegeplaats.

Beter de radiator meer capaciteit heeft dan nodig, echter daarom hoeft men de ketel niet te gaan overdrijven in grote.

Thomas,

"Ikzelf heb ik mijn living 40m2 (appartement) ook 9000watt hangen , en verwarm het ganse jaar door op 40°C."

Je gaat nu toch niet beweren dat jouw radiator 9KW vermogen heeft als je water gebruikt van 40°C?

Walter

Jurgen

Misschien heeft jou school een goede reputatie, maar met het soort beginselen waar jij mee afkomt durf ik dat te betwijfelen.
Prijs van de loodgietersbond? Wat weet een loodgieter nu af van centrale verwarming, dat zijn toch twee totaal verschillende beroepen.

" ik heb deze informatie gekregen van een leerkracht en denk dus daarom dat er wel een deel van zal kloppen die mensen gaan ons geen slechte info geven "
Daar klopt nog geen klein deeltje van.

Maar het gaat mij vooralom het feit dat een schooljongen zonder ervaring en een totaal gebrek aan kennis zich een vakman durft te noemen en gespecialiseerd in vloerverwarming. Ik heb duizenden m² geplaatst en berekend (echt berekend, niet met 77 W/m³) en ik durf me nog geen specialist te noemen!

Sorry, dat mag dan hard klinken, maar ik vind van mezelf dat ik nog erg gematigd ben. We leven in een tijd waarin energie ongeloofelijk verspild wordt, en daar doen de installateurs ferm aan mee. Terwijl met acurate berekeningen en degelijke installatie's we echt wel een verschil kunnen uitmaken. De c.v.-installateur op zich kan natuurlijk het probleem niet oplossen, maar als iedereen z'n steentje bijdraagt, kunnen belangrijke besparingen gerealiseerd worden. Om je een idee te geven, mijn doorsnee klant isoleert wel wat beter dan de doorsnee, maar ook in grote woningen verbruiken zij voor verwarming en warm water gemiddeld 25 a 30 euro per maand? en geen dikke truien in huis!

Niemand blijkt zich te realiseren dat het opgeraakt. En dan speelt het geen rol of er nu nog voor 20, 50 of 100 jaar fossiele energie is, ooit raakt het eens op. Mijn generatie maakt dat waarschijnlijk niet meer mee, de jouwe wel. Waarom kijken jullie niet wat verder in de toekomst???

Ik zou graag hebben dat je deze vraagstaart door de leraar in kwestie laat lezen, en ik zou graag eens zijn reactie horen. Want hij is in de eerste plaats schuld aan al die onzin die jij verteld.

Hans

Ronny,

Je redenering dat je als installateur zou moeten incalculeren, dat er 'slecht' gebouwd wordt slaat op niks. Want in dergelijke gebouwen zal nadien niet alleen de verwarming problemen geven. Er zullen ook vocht problemen optreden, er zal een ongezond binnenklimaat komen etc. Als isolatie slecht geplaatst wordt krijg je gewoon een grote rotzooi.
Een warmteverlies berekening wordt best gemaakt op de plannen die voorgelegd worden en niet met de natte vinger.
Wat natuurlijk niet weg neemt dat je best ergens voor de plaatsing nog eens laat bevestingen dat alles gebouwd is zoals voorgesteld op het plan.

Walter

Jurgen,

je zit nog drie maanden op school. Als je gelooft dat een berekening van warmteverliezen ooit nuttig kan zijn in je latere werk, eis van die leerkracht dat hij het jullie ook correct leert uitrekenen.
Het kan voor jou het verschil geven een (excuseer voor de uitdrukking) domme loodgieter te blijven of een vakman te worden.

Walter

Thomas

" ik heb laatst nog een oude woning voorzien van verwarming,
waar er een ruimte is die uitgerust is met radiator, 110Watt/m3 en ze krijgen het nog niet warm genoeg... "
Weet je wat ik daar op zeg - en daar durf ik bijna op wedden - die radiator levert z'n volle vermogen niet! Je mag je radiator zo groot nemen als je wil, als het debiet niet volstaat, heb je er niks aan.
Ik ken dat, een radiator van 8000 watt, en dan aansluiten met een buisje van 16mm.
Ik heb (vroeger) vele oude huizen (niet geisoleerd, enkel glas) voorzien van cv, en nooit ketels zwaarder dan 30 kW geplaatst, en die krijgen het toch allemaal lekker warm

45Watt/m3 is meestal nog te veel, ook bij niet goed geïsoleerde woningen.

Ik heb niks tegen te grote radiatoren, maar installateurs moeten leren rekenen i.p.v. er met hun pet naar te gooien.

" Gasverbruik 170euro met warm water en stoken op 24°C. "
Vorig jaar was dat nog 300 euro???

Hans

Ronny

" Bij een verliesberekening wordt er van een gedeelte verondersteld. "
Berekening = wiskunde, geen veronderstelling!
Je mag er als vakman van uitgaan dat ook andere vakmannen hun werk naar behoren uitvoeren, en de architect ook. Als dat niet het geval blijkt te zijn heb je daar als vakman geen schuld aan. De cv is dan niet te klein, maar de isolatie ontoereikend. Hoe ga jij dan rekenen? Toeslag van 10, 25, 50 of 100%? Want misschien zijn ze alle isolatie wel vergeten, en misschien is het 1.1 glas wel 2.9!

Hans

Walter
, ik zeg niet dat je rekening moet houden met het slecht bouwen. Echter bij het maken van een verliesberekening houd je rekening met de opgegeven gegevens op het plan; Echter tijdens het bouwen worden soms wijzigingen gedaan, of foutjes.
Bv de mensen wijzigen de isolatie bv op plan staat in de vloer op volle grond isolatie wordt geplaatst, echter na uitvoeren van de werken is er geen isolatie in de vloer.Of bij de ramen is de isolatie niet goed aansluitend aan de ramen of zelfs een stuk ontbreekt. Of een vb vaan een koudebrug is dat de chape bij ramen die vanaf vloer beginnen de blauwe steen raakt. Als je dan ook een zo goede verliesbereking maakt, als je dan niet rekening houdt met de werkelijke situatiekan het gebeuren dat je verwarming op sommige plaatsen te klein berekent is.

Hans,
ik bedoelde met " bij verliesberekenig maak je veronderstellingen"
bedoelde ik niet dat er wiskundig iets fout wordt gedaan.
Echter de praktijk leert dat niet alles zo is als op het plan staat. Bv vloerisolatie die weg wordt gelaten, of bv ipv 8 cm PS platen in de vloer, een isobed wordt gebruikt, aan ramen en deuren de isolatie nietzo volgens de regels van de kunst worden gedaan.
Echter hou ga je als je een plan krijgt hiermee rekening houden?
Daarom kan je de radiatoren iets overdimensioneren 'deze kunnen dan in gunstigste geval werken op lagere temperatuur'
Maar hierbij moet je opletten dat je de ketel wel niet gaat overdimensioneren.

Ronny,

diegene die mijn verwarming uitgerekend en geplaatst heeft zei er dat wel bij "deze installatie voldoet indien de isolatie geplaatst word zoals op de plannen".
Ik vind dat wel goed dat hij dat iedere keer benadrukt, zodoende controleert de bouwheer tenminste de korekte plaatsing van de isolatie.

vele groeten

Jacinto

jacinto
en wat gebeurd er indien het niet goed funcioneerd,ik bedoel hoe de bewijzen
want ik kan u verzekeren dat uw gelijk halen in den bouw bijna het zelfde is als tegen en dokter