DRINGEND REGELGEVING HOUTKACHELS!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Met de alsmaar stijgende energieprijzen worden er massaal houtkachels gekocht.

Dit wordt echt problematisch omdat een ijzeren allesbrander, met z'n slecht rendement, een pak giftige stoffen uitstoot.

Als je dan nog een schrijnwerker in de buurt hebt die "alle overschotten" stookt, dan wordt het helemaal te gortig!

Dit vraagt dringend om een nieuwe regelgeving.

Wie weet de weg om dit aan de overheid de communiceren?

JB

NB Vlaams ombudsdienst?

Reacties

jeroen,

jij kent toch de weg naar de media? laat eens een reportage maken met alle stinkend vuurtjes in, laat daar tabelletjes zien met de schadelijke gevolgen én laat ook zien hoe je WEL proper met hout kan stoken.
zo kan je misschien een open discussie starten?

groeten,
christophe

de reactie van het grote publiek is nu reeds gekend:

de groen mannen zijn weer aan 't zagen!!

Maar je hebt natuurlijk overschot van gelijk.
Eigenlijk dient zoals in Frankrijk met een 'flamme verte' label gewerkt dienen te worden: enkel die kachels die een dergelijk label hebben mogen verkocht worden of voor die kachels wordt er een subsidie gegeven.

Maar wat een mens in zijne kachel verbrand, dat kan je helaas nooit controleren.

Ook een "gelabelde" kachel kan gebruikt worden om rotzooi op te stoken, dat houdt het misbruik absoluut niet tegen.

vr gr

Pluto

Jeroen,
Het is een echt maatschappelijk probleem aan het worden! Blijkbaar zijn er in ons klein landje velen die er geen scrupules van maken hun medemens, wetend of onwetend, te vergiftigen.
Het wordt hoog tijd dat men 'jan met de pet' eens gaat wakkerschudden, eens bewust gaat maken met wat hij/zij bezig is.

Voor een bedrijf dat afval stookt wordt zonder pardoes een PV opgemaakt (Eerste verbalisatie kost +- 700 Euro... indien er al wel een veroordeling volgt!!!).
Voor partikulieren komt de politie meestal eens waarschuwen dat ze moeten stoppen. Mijn ervaring: Enkele weken nadien is het terug aan de gang. Ik stel dus voor om zowel voor particulieren als bedrijven geen gedoogbeleid meer te voeren. Wie afval stookt weet dit maar al te goed en kan zich volgens mij niet verontschuldigen dat 'hij/zij het niet wist', enz. enz.

Volgens mij is er maar één instantie die daar ernstig iets aan kan doen en dat is het "Ministerie Van Volksgezondheid".
Maar zowel de politiekers als het groot publiek bewust of attent maken op dit gevaar, hoe doe je dat?

De gemakkelijkste manier is volgens mij via de media. Er zijn wellicht reporters van dagbladen, weekbladen en wie weet van vaktijdschriften die er iets in zien voor een mooi artikel.
Wie weet ziet iemand van Humo er een 'pikant' artikeltje in?

Na de geschreven pers heb je dan nog de televisie, ik dacht aan Telefacts of Jambers. Verzin maar al wat titels "Vroeger stonk de pijp, nu de houtkachel?".

Probleem is ook de de milieuambtenaren verzuipen in een papierberg (hoe zou dat nu kunnen in dit kakland) en letterlijk geen tijd hebben om ten velde te gaan.
Daarom stel ik een andere mogelijkheid voor:
Net zoals bij Touring Mobilis op de weg, zou iedereen zich bij het Ministerie van Volksgezondheid kunnen aanmelden als vrijwilliger. Je zou een stamnummer krijgen en een paswoord. Op een vast telefoonnummer (meldingspunt) bij het Ministerie van Volksgezondheid of Aminal zou men dan sluikstoken en/of afvalstoken kunnen melden.
Voordelen:
-Het Ministerie weet en kent wie belt.
-De politie zou dan een copy van hun PV naar het Ministerie moeten zenden ter bevestiging en als tegencontrole.
-Vriendjespolitiek wordt uitgesloten (ik ben voorzichtig maar iedereen weet wat ik bedoel.).

Jeroen, ik hoop van ganser harte dat dit in Vlaanderen iets in gang gaat zetten.

Groeten,
Rudy

Typefoutje:
Probleem is ook de de milieuambtenaren...
Moet zijn:
Probleem is ook dat de milieuambtenaren...

Sorry,
Rudy

Pluto12
Je schreef:
Ook een "gelabelde" kachel kan gebruikt worden om rotzooi op te stoken, dat houdt het misbruik absoluut niet tegen.

Klopt 100% ik kan je betoog niet ontkennen, maar:
In mijn gemeente kan ik direct een massa foto's nemen van schouwen. Als je die bekijkt moet je geen chemische analyse laten doen, nog onderzoek wat daar gestookt wordt.

Ik vernoemde het nog op dit forum, als ik het zie of ruik en ik weet wie de dader is bel ik zonder pardoes de politie, al is het mijn buur, mijn beste vriend of mijn een goede klant (ik deed het verleden maand!).

Afval stoken is gewoon misdadig! (Haha, mooie titel voor Telefacts...).

Groeten,
Rudy

Allemaal leuk en aardig om uit te roepen dat hout stoken misdadig is maar wat gaat ge er anders mee doen? Alle afval aan behandeld hout opslaan gelijk ze al doen met radioactief afval? Want anders komt dat behandeld hout toch zowieso vroeg of laat in't milieu terecht hoor...

BTW verbranding van schadelijke stoffen is denk ik wel de minst milieu belastende manier om ervan af te raken. Of waarom denkt ge dat raffinaderijen en chemische installaties fakkels hebben?

DO,
Je schreef:
"Alle afval aan behandeld hout opslaan gelijk ze al doen met radioactief afval?"

"Behandeld", het is o.a. dit specifiek afval dat een groot gevaar inhoud DO.

Het stoken van zuiver natuurlijk (hak?)hout in een goede kachel op voldoende hoge temperatuur en met voldoende luchtzuurstof zal een mooie en zuivere verbranding opgeven. Daar heb ik helemaal niks op tegen, integendeel!

Maar er wordt maar al te dikwijls gretig gegrepen naar pallettenhout of wat men her en der ook maar gratis kan krijgen, en dan loopt het fout.
Oude paletten zijn dikwijls/meestal behandeld met chroom, fluor en arsenicumderivaten.
Je ziet het niet en je ruikt het niet, maar het is wel reuzegiftig en kankerverwekkend spul!

Regelmatig stel ik vast dat er gelijmde platen zelfs met formica en alle andere rommel eraan zomaar opgestookt worden.
Die mensen zitten dan wel fenol en melamineproducten onvolledig te verbranden maar beseffen dat blijkbaar niet.

Ik woon in Temse maar stel vast dat steden ook niet gespaard blijven. Vooral Antwerpen spant de kroon, daar ruik ik regelmatig verbrande rubber, plastiek en koffie. Met andere woorden de hele vuilzak gaat in de allesbrander.

Daarom moeten de mensen meer bewust gemaakt worden met wat ze bezig zijn, daarom reageer ik ook zo heftig, omdat ik beroepshalve ook weet er uit die schouwen komt en wat de gevolgen voor de omwonenden zijn.

Het beste zou zijn om die zogenaamde allesbranders gewoon wettelijk te verbieden. Zolang sommigen ze in huis hebben zolang zal men troepstokers aantreffen.

Groeten,
Rudy
P.S.: Dan spreken we nog niet over het feit dat sommige van die stokers hun stookassen in de tuin kieperen.

Beste Rudy,

wat jij voorstelt lijkt me een beetje te veel repressie, vlaams belang achtige toestanden.
Met een big brother mentaliteit bekom je NIETS.
In Duitsland van de jaren 30 moedigden ze ook een verklikkermentaliteit aan, en je ziet wat er van gekomen is.

Dirk

een huis controle doen kan gewoon niet want, u mag nergens binnen zonder bevel
alle mensen proberen op dit forum te krijgen,zou ook al een stuk schelen,ben zelf ook al een stuk bewuster geworden sinds ik hier op zit
en men leert ook over dingen waar men vroeger gewoon geen erg in had
zelf ga ik ook weleens dwars liggen,maar op welk forum ik ook kom preis ik dit forum aan
en op elk forum zitten welzeer onvriendelijke mensen dat lees ik genoeg

Marcel,
je hebt volledig gelijk. Wij als stedelijke Vlarem ambtenaren mogen enkel een woning betreden met toelating van de eigenaar of met een huiszoekingsbevel. Als de eigenaar aan het stoken is, zal hij ons niet binnenlaten en het tweede geval is onwaarschijnlijk. Tevens moeten wij onomstotelijk kunnen vaststellen dat er afval gestokt werd (dus het afval in de kachel zien liggen).

Mvg,
Roel

Rudy,

Ik geef Dirk hierin gelijk : met repressie bereik je niets ! En het is zeker niet de taak van de "groene" jongens om verklikker en milieupolitie te spelen, het enige wat je daarmee bereikt is nog meer verzuring.

vr gr

Pluto

Dirk:
"wat jij voorstelt lijkt me een beetje te veel repressie"

Akkoord, maar de toestand waar we ons nu in bevinden is gewoonweg alarmerend.

Ik zal je eens uitnodigen als de achterburen en zijburen aan het stoken zijn. Dan wil ik wel eens zien of jij kalm gaat blijven als en je klinkende hoofpijn en fikse keelpijn hebt van de doordringende plastiekgeur. Ik heb de voorruit van mijn wagen al eens moeten afwassen met thinner om de troep eraf te krijgen, eens benieuwd hoe jij dan zou reageren!

Bovenop de problematiek zelf krijg je dan nog deze toestand:
De boer die lid is van politieke partij **** heeft een stookvat achter zijn boerderij en voelt zich sterk omdat de burgemeester van zijn partij is.
Welke politieagent gaat het politiek vriendje van zijn baas op de boek zetten? Er zijn al diverse inspecties daar ter plaatse geweest, PV... noppes!

Kan jij mij telefoonnummers geven van bevoegde inspecteurs die pro justitia mogen opmaken en die op vrijdagavond EN tijdens de weekend zullen komen om inspectie door te voeren? Geen drie uren nadien hé, want dan is de rotzooi al opgebrand. Ik denk dat die inspecteurs dat ook niet bepaald leuk zouden vinden.

Vanaf vrijdagavond is het hek van de dam, de 'stokers' blijken te beseffen dat de bevoegde controleurs ook hun weekend hebben. Toen ik één van die stokers toevallig ontmoette ging hij er nog fier op 'Ja en ik stook een flinke hoop op hoor...'.

Wie is repressief? Diegene die zijn medemens willens nillens vergiftigd of diegene die een giftstoker aangeeft op een politiek neutraal meldingspunt?
Heb jij een effectief alternatief om sluikstoken en afvalverbranding te stoppen maar dat niet repressief overkomt?

Groeten,
Rudy
(P.S.: Wees gerust ik ben niet van 'die' partij hoor.)

Rudy,

Blijkbaar leef jij tussen een stelletje idioten.
Maar je kunt niet een heel land repressief geselen omdat één buurt alle regels aan zijn laars lapt.
Voor de rest van het land zou een informatie campagne van de overheid ("boodschap van algemeen nut" of hoe noemen ze dat ??) al een heel stuk op de goede weg zijn.

Groeten

Dirk

Dirk,

ik ben het met je eens, en zal maar (trachten) de kalmte te bewaren.
Het enige wat ik hoop is dat de politie het niet op hun heupen gaat krijgen als dezelfde 'weeral' belt.

Bij nader inzien zijn die stokers te situeren tussen middelbare leeftijd en oude leeftijd en beseffen zij meestal niet waar zij mee bezig zijn. Ik kreeg eens de reactie: 'Waar jij je druk over maakt, dat gaat toch allemaal in rook op... waait weg... wat kun jij daar last van hebben?...'.

Een doorgedreven bewustmakingscampagne zou echt niet slecht zijn, radio, tv, pers, gemeentelijke rondzendbrieven???

Groeten,
Rudy

Net vraag verstuurd naar Telefacts, daar ik vrij zeker ben dat je daar de beste doelgroep hebt...

Indien negatieve reactie contacteer ik koppen.

JB

Marcel, Roel, Jeroen,
ik ga een brief of mail zenden naar het Ministerie van Volksgezondheid. De controle die in een bedrijf mogelijk is moet toch ook kunnen in een partikuliere woning. Als ik mij niet vergis bestaat er zo'n regeling voor de inspecteurs van de dierenbescherming (wie deze niet toelaat op zijn eigendom ter controle is principieel in de fout). Dat zou volgens mij voor de Vlarem inspecteurs en politie ook moeten kunnen.
Televisie hou ik wel als laatste omdat ik in dit verkiezingsjaar vrees dat ze sommigen er politieke bedoelingen in zullen zien - of er van gaan maken - en dat is helemaal mijn bedoeling niet.

Ik hou jullie op de hoogte,
Rudy