zonnepanelen - oriëntatieprobleem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Mijn vrouw en ik hebben ongeveer een jaar geleden een bouwgrond gekocht voor gesloten bebouwing. Na ons grondig geïnformerd te hebben over verschillende bouwmogelijkheden, hebben we met bijna 100% zekerheid gekozen voor een LEW in houtskelet (minstens K30). We zouden ook zeer graag werken met zonnepanelen voor waterverwarming. Er is echter 1 groot probleem. Onze grond is Z-W georiënteerd (tuin Oost, straat West). Ik denk aan de volgende mogelijkheden om toch zonnepanelen te plaatsen:
- ofwel een grotere oppervlakte panelen op 1 dakhelling (best oost of west ?)
- ofwel op beide dakhellingen panelen
- ofwel zonnepanelen op een frame gemonteerd dat dan bijv. op een plat dakkappeletje staat
- ofwel op het terras aan de oostkant, dat bovenop het gelijkvloers zal liggen (we mogen immers beneden 18m diep bouwen en op de verdiepingen 12m)

Zijn er nog mensen die ervaring hebben met dergelijke situatie ?
Graag uw oordeel / reacties.

Groeten,
Gino

Reacties

Sorry, in mijn mail van daarnet sloop een foutje: ons huis zal O-W gêoriënteerd zijn (en dus niet Z-W)!

Gino

Grotere oppervlakte voorzien van dakpanelen lijkt mij alvast minder zinvol. De panelen zullen u veel geld kosten tot wat ze u in verhouding gaan opbrengen. Als pal op het zuiden geen optie is, dan is het dacht ik wel beter om ze meer westwaarts te oriënteren dan oostwaarts.

Een dakkappel is een optie, maar zal wel groot genoeg moeten zijn qua oppervlakte. Ook zal uw dak misschien wel zorgen voor belemmering van de zon in de voormiddag.

Kan je eventueel geen tuinhuis plaatsen en dat goed oriënteren ???

Beste,

Als het tuinhuis pakweg 15m van de woning staat, gaan er dan niet te veel verliezen via de leidingen optreden ? Is werken met een frame (op terras of dakkapel) dan toch niet even of meer rendabel ?
Of is een dakkapel af te raden in een LEW ?

Gino

Ik weet het niet want ik zit min of meer met hetzelfde probleem. Wij hebben slechts een zeer beperkt dakoppervlak dat zuidwaards georiënteerd is en mijn vrouw vind dat ook op niet veel trekken zo'n collectoren op het dak Best eens te rade gaan bij een installateur ... Ik vermoed dat als de leidingen goed geïsoleerd zijn en diep genoeg in de grond steken (vorstvrij) er eigenlijk geen probleem zou mogen zijn om die afstand te overbruggen ...

één paneel oost, en één paneel west oriënteren.

Met een aangepaste regeling werkt dat prima.

dirk

Ik heb hetzelfde probleem als volgt opgelost:

Achter mijn huis stond een aanbouw met plat dak.
Daar heb ik een zadeldak(je) van gemaakt, dat haaks staat op het hoofddak, zodat de orientatie ideaal op het zuiden is. Het is net groot genoeg om 4,12m² zonnepanelen voor warm sanitair water op te monteren.

Dit dak ligt lager dan het hoofddak waardoor de winterzon na 14u achter het hoofddak verdwijnt.
dit is niet zo erg, want mijn boiler van 140 liter is al na +/- 2 uur opgewarmd.
In de zomer is het al helemaal geen probleem (schaduw pas vanaf 17u)

Voorwaarde is wel dat je een achterbouw moet hebben...

Heb je een zuidgevel op de zon of is het geschakelde bebouwing.

Dan zou ik een paneeltje (liefst vacuumbuizen want je ruimte is beperkt?) tegen de zuidgevel (in de nok, let op je overstek) plakken, liefst nog onder ca 60-70 graden, heb je gratis overstekje boven je ramen en volop zomer en winterzon

Mvg Arnold

PS

wij hadden hetzelfde probleem, hebben echter gekozen voor een frame van 5 x 2 m in de tuin, pal zuid gericht en in hoek verstelbaar per seizoen (moet m nodig gaan verstellen want staat nog op 70 graden , moet snel naar 45 nu!!!)

Wellicht kun je dit direcht achter een aanbouw of zo zetten? Ik krijg veel positieve (en negatieve...) reacties, t is maar wara je meer belang aan hecht. Mijn vrouw had ik ze ongeveer half zo klein op tekening aangegeven, die schrok dus wel even

Arnold

Gino,

Wij hebben HSB K25 met 2 maal 5m² ZZO en ZZW. Werkt prima!

JB

Iemand nog bemerkingen over dat idee van dat tuinhuis? Is dat idee iets waard of mogen we dat (gezien de afstand die moet overbrugd worden) seponeren?

David

Isoleren is de boodschap. Bij moderne stadsverwarmingen zoals in Wiess (Voralberg) ligt 10 of 15 km buizen met t°-verlies van 1°C over het geheel.

Hans

richtbare zonnepanelen ( ronde buis die U richt naar zuid) van Nau of buderus is een oplossing
duur maar het loont
plaats de zonnepanelen nooit te ver, te veel warmteverlies!!

Gino,

als ge die extrakosten van uw zonnepanelen nu eens gebruikt om uw huis extra te isoleren en ipv te streven naar K30 proberen te gaan voor K20 of K15 en dus een passief huis neerzetten. Ik denk dat je met de extra kosten die je in je panelen steekt (ook kosten voor moeilijkere montage om ze toch goed gericht te krijgen) je makkelijk een passief huis van je LEW kunt maken.
En je bespaart je waarschijnlijk meer op verbruikskosten.

Mvgr,

RonnyR

Patrick

Noem jij 1° veel verlies?

Vacuumbuizen (ik neem aan dat jij daar naar verwijst), daar is al veel over geschreven, en absoluut z'n prijs niet waard, zeker niet in onze kontreien. Bij diffuus licht (dat is toch een belangrijk deel van het jaar zo bij ons) werken ze slechter dan vlakke plaat, en die fameuze betere isolatie heeft alleen effect bij zeer koud weer (minus temperaturen, eerder uitzonderlijk bij ons). Dus duur, zeker, maar lonend, nee.

Hans

zeker meer dan 1° verlies,
vacuumpanelen werken ook in onze streken,
geen brol kopen natuurlijk, ik heb niet op centen gekeken wanneer ik ze kocht!.
3 jaar ervaring, ik ben konten

Patrick

" zeker meer dan 1° verlies "
hangt van de isolatie af.

" vacuumpanelen werken ook in onze streken, geen brol kopen natuurlijk "
natuurlijk werken die, dat heb ik ook nooit ontkend. Maar ze zijn zeker hun meerprijs niet waard! Twee keer zoveel betalen, en met een beetje veel geluk 15% meer opbrengst?

" 3 jaar ervaring, ik ben kontent "
dat bewijst natuurlijk niets. De meeste belgen zijn kontent over hun cv, terwijl, als je het goed bekijkt nog geen 10% echt optimaal werkt.

Hans

beste gino

er bestaan ook zonnecollectoren die je in de nok inbouwt. Dus is de orientatie minder belangrijk. Wel zal je boiler slechts õngeveer 40 liter zijn

Ik heb daar ook al eens iets over gelezen. Klopt het dat je hier een extra stevige dakconstructie voor nodig hebt ? 40 liter lijkt me wel wat weinig voor een gezin van 3 (later misschien meer) personen.
Zijn er nog mensen die hier ervaring mee hebben of daar meer over weten ?

Gino

Ik heb daar ook al eens iets over gelezen. Klopt het dat je hier een extra stevige dakconstructie voor nodig hebt ? 40 liter lijkt me wel wat weinig voor een gezin van 3 (later misschien meer) personen.
Zijn er nog mensen die hier ervaring mee hebben of daar meer over weten ?

Gino

Beste,

uit ervaring weet ik dat je niet noodzakelijk een extra paneel nodig hebt. Gewoon een maatje groter nemen is meestal ruim voldoende en drijft de kost niet te hoog op. Wat dirk voorstelt werkt volgens mij ook, maar dan heb je wel twee panelen nodig en dat is wel wat duurder denk ik.
Ik weet zelfs installaties pal op het oosten, waar de opbrengst vergelijkbaar is met die pall op het zuiden staan. De mensen hebben daar gekozen voor een collector dat één maatje (1m²) groter is.
Het ging daar trouwens over gewoon vlakke plaat collectoren met een terugloopsysteem.

yves

Ik heb nogal wat twijfels over dat systeem, we hebben het er vroeger al eens uitvoerig over gehad. Weet dat je boiler op je dak ligt, en deze, wanneer nodig tegen vorst wordt beschermd met een electrische weerstand!!
Hernieuwbare energie????

Hans

Ik heb zonnepanelen van Elco, vacüumbuizen. Is het beste syteem, en bovenal helemaal niet zo duur als zijn collega's. Heeft een test met glans doorstaan in een ingenieursschool in Mechelen. Ik heb er zelf zo een en kan je richten voor meest optimale rendement. www.elco.net Is duitse kwaliteit!

Karel

Bij de betreffende testen zijn Elco vacüumbuizen er uitgekomen met op één na de slechtste dekkingsgraad. Als ze dus merkelijk goedkoper zijn dan hun collega's, kan het een interessante koop zijn, anders zeker niet.

Hans

Hans,

kan ik ergens een overzicht zien van deze testen?

groeten,
Nicolas

Nicolas

Die stonden vroeger ergens op de website van het Denayer instituut in Sint Katelijne Waver. Maar dat was maar een heel beperkte reeks, een 5-tal.

Hans

Nicolas,

resultaten zijn nog in te kijken op
http://www.denayer.wenk.be/
bij onderzoeksgroepen en verder gerealiseerde projecten
IWT-HOBU pr 980095 : Instralingssimulatie en optimalisatie van thermische zonne-energie
DST-testresultaten : jaaropbrengst van zonneboilers

In deze test geven een aantal vlakke plaat collectoren een hogere zonneopbrengst dan vacuümbuis.

Groeten,
Paul