groendak en waterafvoer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb een schuur gebouwd 4x4,5 meter. Hierop zou ik graag een groendak maken. Nu wil ik alles zelf doen. Ik heb het dak laten aflopen ongeveer 7 graden. Nu weet ik dat ik de zijkant van het dak 7 cm hoog moet maken.
Maar eigenlijk wil ik de achterzijde (lage kant van het dak) vlak laten en daar een gootstuk plaatsen. Is dit mogelijk, dus 3 kanten voorzijde en zijkanten van schuur 7 cm hoog en achterkant vlak zodat het water makkelijk in de goot kan lopen en hoef ik geen afvoer te maken.

Dank u Jos

Reacties

Beste Jos,

Aminal heeft in het kader hiervan een uitgebreide brochure uitgebracht. Je kan ze downloaden vanop hun website: http://www.mina.vlaanderen.be/wiedoetwat/aminal/taken/bosengroen/pdfbestanden/groendaken.pdf

Je kan dus langs drie zijden met een bebording werken. Ik zou langs die drie zijden dan wel een ruime 10cm grind aanbrengen, onder andere om de bebording niet aan te tasten. Je kan ook best opteren voor matten die je maar op het dak moet bevestigen. Zo zorg je dat de substraatlaag en de mossen en andere goed bevestigd zijn met het dak. De helling is zeker voldoende. Een goot hoef je niet te voorzien, maar afhankelijk van de omstandigheden kan er soms wel 50% van de neerslag naar beneden komen.

Ik heb ook een vraag over de waterafvoer van een groendak:

kan dit water in de regenwaterput opgeslagen worden, of kunnen we het beter gebruiken voor drainage van de tuin (erg droge omgeving - zavel)?

Het groendak zou op het plat dak van de achterbouw komen. Op het zadeldak van het hoofdgebouw komt geen groendak, dus er is in principe voldoende dakoppervlak om de regenwaterput te voorzien.

We vragen ons af of we geen problemen kunnen krijgen als de afvoer van het groendak ook in de regenwaterput komt (stof, zand, ...)

Bert,

wij hebben de dakgoot van ons groendak afgekoppeld van de regenwaterput en laten het overtollige regenwater gewoon infiltreren in de grond.

we wilden geen risico nemen, aangezien dat water door het substraat wel een kleur(tje) kan krijgen ...

groeten,

Björn

Björn,
bedankt voor de reactie. Ik denk dat we het ook zo zullen doen om problemen te voorkomen.

Bjorn en Bert,

Bij mijn weten zijn alle lagen van het groendak na één jaar voldoende vast dat het regenwater voldoende kwaliteit heeft om in de regenwaterput te laten sijpelen, zij het met voorfilter. Uiteraard moet de praktijk aantonen of dat ook zo is en of het de moeite loont. Zeker niet voor een kiekenkot.

beste,

een ex-collega van mij heeft na jaren nog steeds last van een kleurtje in het water, zelfs met voorfilter. Ik zou het ook niet aansluiten op de regenwaterput.

ben

Aangezien een groendak heel wat water vasthoudt zal de
regenwaterput in de zomer dikwijls leegstaan. In de winter is dat verschil minder merkbaar. Het water van een groendak is geel tot bruin gekleurd door organische zuren. De oplossing is een filter met actieve koolstof

Bij de verbouwing van ons huis hebben we de bestaande regenwaterput op het hoofddak aangesloten en het plat dak van de achterbouw waar een groen dak opkomt afgekoppeld. Het water van het plat dak en het terras vangen we op in de (grondig geruimde) voormalige beerput. Dat water gebruiken we voor de tuin. We pompen het water op met een handpomp en er steekt ook een dompelpomp in de put.
Het water van het zwembadje van de kinderen gaat er via de tuinslang (hevel) in de zomer ook in.

Alvast bedankt voor de vele reacties,

Wat ik nog graag zou willen weten is hoe de rand van het dak eruit ziet.
Ik heb het dak ongeveer 3 graden aflopen.
De achterzijde oftewel hoogste kant is de dakrand 10 cm hoog.
De zijkanten zijn ook 10 cm hoog.
Maar hoe hoog moet ik de voorzijde oftewel het laagste punt van het dak maken.
Kan dit gewoon vlak zijn zonder opstaande rand, dan kan het regenwater er zo aflopen. Of loop ik dan het gevaar dat de begroeiing van het dak afglijd. Dan kan ik daaronder een goot hangen zonder dat ik een dakdoorvoer moet maken.

Groet Jos

Beste Jos,

Kan dit gewoon vlak zijn zonder opstaande rand, dan kan het regenwater er zo aflopen. Of loop ik dan het gevaar dat de begroeiing van het dak afglijd. Dan kan ik daaronder een goot hangen zonder dat ik een dakdoorvoer moet maken.

Volgens mij moet je het tot op het einde plaatsen en dan met een cuttermes of een sintsjozefzoage afsnijden. Daarna moet je het bevloeien en misschien zal de rol nog wat uitzakken, maar dat kan je nog altijd bijknippen. Enkele interessante links voor uitvoering zijn:

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1049263443&replies=22

www.polygum.be/nl/ATG/POLYGUM-4-WW-(5-WW).pdf

www.btech.be/04%20DAKU/DAKU%20groendak%20folder.pdf

groet, Dominique