KETEL rendement + POMP rendement!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Er wordt steed over een rendement gesproken van +/- 109% voor de verbranding bij een gasketel. Het hydraulisch rendement is nochtans ook belangrijk. Dit is veel hoger bij een ketel met Alu ketelblok Vb Remeha dan RVS (vele andere). Hierover wordt echter meestal niet gesproken?

Ook de circulatiepomp is bij de meeste ketels niet modulerend wat wil zeggen dat deze voor 90% van de tijd in een ongunstig regime draait, hierop kan 80% energie bespaard worden met een frequentieregelaar en nog meer met een pomp met synchrone motor. Dit gaat natuurlijk om kleine vermogens maar als je weet dat 75% van de kostprijs van een pomp naar het verbruik gaat kan dit toch interessant zijn!

Vr.groeten,
Ruben

Reacties

Opgelet met rendement !

Wat denk je wat betreft duurzaamheid aluminium versus inox ?
Al eens aan gedacht ?

Wat ben je met een ketel met hoog rendement als je hem vroegtijdig moet vervangen ...

Thomas

Thomas,

Remeha is marktleider in Nederland (meest verkochte ketel).
Zij geven standaard 10 jaar garantie op het ketellichaam, zelfs fabrikanten van RVS ketels geven nog niet altijd 10 jaar garantie?

Vr.groeten,
Ruben

tot wanneer het zover is zeker ?
wij kennen dat...

welke service geeft Remeha in Belgie ???

Hetgeen ruben aangeeft is wel waar natuurlijk.
Je hebt enerzijds ketelrendement met al zijn verliezen en anderzijds de transportverliezen waaronder ik de pomp reken.

En pompen heb je idd in alle soorten en maten. De meesten zijn dan nog eens serieus overgedimensioneerd en draaien continue op een te hoog regime.

Thomas,

het is mij niet te doen om het merk, het was maar een voorbeeld. Maar ik heb horen zeggen dat ze de Belgische markt ook willen veroveren.

Leo, het gaat inderdaad oa over de overgedimensioneerde pompen.

Vr.groeten,
Ruben

Ruben heeft gelijk - pompen worden vaak verwaarloosd en men gaat ze lukraak gaan kiezen omdat men niet de moeite doet om het circuit degelijk te berekenen wat drukverliezen betreft - debieten dat lukt wel - maar ellenlange berekeningen van diameters en drukverliezen en plaatselijke drukverliezen - weinigen doen dat - en dan nog kiest men een pomp die groter is (voor de zekerheid !!!).

Berekeningen vooraf brengen achteraf ook flink veel besparingen op én voor grote pompen is een frequentieregeling of toch een intelligente regeling van een goede pompfabricant héél nuttig en besparend.