Zonnewand in plaats van zonnepanelen.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben bezig met het plannen en uitkienen van de bouw van een kleine LEW-woning of passiefwoning.
Groot zal mijn 'passiefwoning' niet zijn, 60m2 oppervlak en 2,5m hoog max. 150m3 inhoud, geen kelder, enkel gelijkvloers... een leefruimte voor 1 of max. 2 personen.

Ter plaatse mag van Ruimtelijk Ordening of Stedenbouw enkel een plat dak of een pannendak met helling van 35 graden.
Enkel en alleen dat dak met 35 graden bouwen om persé zonnepanelen te kunnen plaatsen is in verhouding vrij duur.
Een plat dak is anderzijds goedkoper en isolatietechnisch gemakkellijker om in de passief-energie-normen te vallen.
Hoogstwaarschijnlijk wordt het dus een plat dak...

Maar omdat de zonnepanelen dan wegvallen ging ik op zoek naar alternatieven op internet:
Ik vond onderstaande link (Mother Earth News).
Het gaat hier om een zgn. zonnewand op zonnewarmte te benutten.

http://www.motherearthnews.com/library/1977_November_December/This__30_Solar_Setup_Heats_a_30_x_40_Workshop_For_Five_Hours_or_More_Every

De zuidgevel van mijn woning (9 meter lang 2,5m hoog) staat perfect op het zuiden gericht.
Dat is dus 20m2 die ik zou kunnen benutten met bovenstaand systeem.

Wie goedkoop wil opstarten kan zoals in de link met plastiekfolie beginnen om het effect uit te testen (ik ga wel een experiment doen met een kleine kast met bubbelfolie).

Indien het resultaat goed is dan kan je nadien een bijkomende investering doen met polycarbonaatplaten of speciaal glas om het geheel op lange termijn duurzamer te maken.
Wie goed bij kas is kan de muur in de zonnewand in tegenstelling met de houten wand in bovenstaande link in steen metsen. Dan heb je er nog een extra warmtebuffer bovenop. De binnenmuur van een LEW en vooral passiefwoning is zowieso goed geisoleerd om geen ongewenste warmtedoorslag te bekomen, dat kan of mag dus geen probleem vormen voor deze toepassing.

Sterker: Je zou het systeem verder kunnen verfijnen en voor de donkere absorberende wand een soor 'luxaflex' (sorry voor de reklame) kunnen plaatsen, de ene kant wit gelakt de ander kant zwart gelakt. Dan zou je zelf een mechanisme kunnen bedenken om warmteopvang te kunnen regelen of afschermen (bij te veel zonneschijn in de zomer bv.)

Indien zou blijken dat het systeem echt heel veel warmte zou opbrengen dan zou eventeel zelfs nog een gas-water-warmtewisselaaar kunnen geplaatst worden gekoppeld aan een zonneboiler (voor sanitair warm water).

Ik vind dat dit idee ongekende mogelijkheden opent maar wil toch jullie mening(en) ook eens horen.

Zijn er al mensen op dit forum die dit al toegepast hebben of er meer ge-experimenteerd hebben?
Zo ja wat zijn jullie bevindingen?
Wat zijn de opmerkingen van de techneuten op dit forum over dit idee?

Groeten,
Rudy

Reacties

Even terzijde, op een plat dak kan je ook panelen/collectoren plaatsen hoor.

Het artikel naar waar je refereert dateert van 1977!! Maw precies een stille dood gestorven. En het is eigenlijk een luchtverwarming, en dus geen stralingswarmte.
Dit zou betekenen dat je luchtstromingen krijgt die mss oncomfortabel overkomen?

Ik heb er mijn twijfels over. Denk dat je meer uit zonnecollectoren gaat halen die op je plat dak liggen/staan.

Mvg
Leo

Rudy,

Als je voor Passiefhuis gaat, en je plaatst op je zuidkant degelijke passiefhuisramen, dan heb je geen behoefte aan die extra warme wand.

Ikzelf heb bij wijze van experiment een deel van mijn zuidmuur uitgerust met een soort TWD systeem (TWD staat voor transparente wärmedämmung)

Vrij vertaald is het eigenlijk : lichtdoorlatende isolatie.

Bij zon in de winter is het tussen TWD paneel en muur makkelijk 55° warm. Omdat het paneel isoleert, koelt de muur snachts slechts langzaam weer af.

Vraag is en blijft of je zo'n ding nodig hebt in een Passiefhuis, maar dat moet berekend worden.

Nog een mogelijkheid is dat je zonnecollectoren tegen je zuidmuur plaatst. In de zomer zal de opbrengst lager zijn, maar dan heb je toch meestal overvloed, dus das geen probleem. Veel centen zou ik er in elk geval niet aan uitgeven, want verwarmen met zonneënergie en passiefhuis gaan niet zo goed samen. Om de eenvoudige reden dat er tijdens het korte passiefhuis stookseizoen in onze contreien niet veel zon te rapen valt.

dirk

Leo,
bedankt, ik had er totaal niet aan gedacht om ze ook plat te installeren. Tenslotte is het eerste doel sanitair warm water en dan heb je toch al ettelijke maanden gratis warm water.

Dirk,
dat TDW systeem ga ik eens opzoeken, had er nog nooit van gehoord.
Zonnepanelen aan de zuidmuur bevestigen had ik ook niet aan gedacht.

Het zal dus een combinatie worden 2 zonnepanelen aan de zuidmuur en vermoedelijk 1 op het dak. Die aan de zuidmuur geven dan in de winterperiode een beter rendement dan die op het dak.

Wat betreft dat idee van die Amerikaan. Volgens mij wel goed als direct werkend systeem (ik bedoel als er zon is direct de warmte binnenhalen en anders... pech... niks!). Maar volgens mij kan dit systeem mits uitgewerkt met een warmtebuffer (stenen buitenmuur bv.) en mits een ventilatorsysteem dat afgesloten is met een klep (indien er geen warmtevraag in de woning is alles afsluiten), toch noch aardig wat opleveren. Ik vrees dat het idee wat verwaarloost is omdat het misschien te goedkoop lijkt.

Als je een dag neemt zoals vandaag (woensdag 22 maart) waarbij de zon toch ettelijke uren fel aan de hemel stond dan moet een goed geisoleerde muur achter zo'n scherm toch wel echt een massa warmte kunnen opbufferen dacht ik.

Alleszins bedankt voor jullie goede tips en opmerkingen!
Rudy

Rudy,

Dat je ze plat moet leggen heb ik zo niet bedoeld.
Ik bedoelde maar dat je op een plat dak ook panelen kan zetten met behulp van aluminium consoles.
Er zijn zelfs meerdere materialen en mogelijkheden.

En verticaal tegen de gevel gaat natuurlijk ook, is nog beter dan horizontaal op het dak.

Mvg
Leo

Rudy,

Ik lees hier net in een andere post dat we blijkbaar van dezelfde gemeente zijn.
Ik ben ook van Temse, wie weet passeer je elke dag onze woning?

Mvg
Leo

Sommige panelen kunnen ook tegen een zijgevel geplaatst worden.
Voor een voorbeeld zie link. http://www.sanisolar.be/pictures/cms1/Figuur38.jpg

Doet me denken aan een Trombe wall...

Leo:
Oei, ik had inderdaad letterlijk 'plat' geinterpreteerd. Maar een plat dak met zo'n reeks zonnepanelen erop vind ik niet bepaald estetisch mooi.
Het zullen dus zonnepanelen op de zuidmuur worden en in de winter bij lage zonnestand zullen die dan ook nog (relatief) beter presteren.

Groeten,
Rudy

Johan:
bedankt voor de foto.
Ik las dat het een zonneboiler van 800L is. Ken je ook ongeveer het aantal m2 zonnepaneel dat hier vertikaal hangt?

Nog even terug over de zonnewand:
Als ik tussendoor even tijd heb ga ik toch eens een experiment doen met een klein proefpaneel, een simpele houten bak bv. ongeveer 1m2 al of niet met een laag zwart geschilderde gyproc of een laag donker bakstenen erin gestapeld (warmtebuffer). De manier van meten van de hoeveelheid warmte moet ik nog even over nadenken (na opwarming tot een bepaalde temperatuur de temperatuurdaling over een bepaalde tijd bv.). Ideeen zijn altijd welkom.

Reden dat ik toch nog even vasthou aan dit idee is dat je in warme zomermaanden er toch van opkijkt hoeveel warmte er opgeslagen zit in een bakstenen muur. Zelfs als je ze nat spuit blijkt ze in een mum van tijd droog en nog altijd redelijk op temperatuur te staan.

Groeten,
Rudy