zonneboiler; doorstromer of combi-ketel?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi

een vraagje i.v.m. sanitair water.

Wij zijn een gezin van 6 personen. We willen zonnepanelen plaatsen vooral voor warm sanitair water (en voorzien ook leidingen voor de wasmachine later...).
De installateur raadt ons een combi-ketel aan, en een boiler met twee warmtewisselaars (idd standaard toegepast in bijna alle gevallen) lijkt me.

enkele vraagjes hierbij:

1. normaal gezien zal hier niet steeds iedereen zich iedere dag douchen. (overigens slechts 1 badkamer)Aangezien het toch wel eens zal voorkomen dat iedereen op relatief korte tijd na elkaar wil douchen of baden moet het volume van de boiler wel groot genoeg zijn opdat de zesde ook nog warm water kan krijgen. Op alle andere normale dagen (gemiddeld max twee douches per dag) is de boiler dus eigenlijk overgedimensioneerd'?

2. Stel dat we alle zes 's avonds een douche nemen. Dan zal de ketel mijn boilervat gedeeltelijk weer bijwarmen, hoewel we normaal gezien de dag erna misschien alleen nog maar een relatief kleine hoeveelheid warm water in de keuken gebruiken, en de zonnepanelen gaan misschien halverwege de dag de boodschap krijgen dat de boiler warm genoeg is dus weggegooide energie (in dit geval gas). (of zie ik dit verkeerd?)

3. ben ik niet beter af met een doorstroomtoestel met voldoende hoog debiet? (volgens de installateur zal je het steeds voelen wanneer iemand in de keuken de kraan opendraaid terwijl je onder de douche staat)

4. Kan ik overigens in het geval dat ik werk met een gewone doorstromer in de tweede warmtewisselaar in het boilervat eventueel mijn regenwater opwarmen voor de wasmachine? Of is dit te gek wegens kans op veel te warm water?

Reacties

Els

Alles hangt er vanaf hoe groot je het aandeel zonne-energie wil hebben. 6 douches achter elkaar is zelden een probleem, want zodra je een aantal liters warm water aftapt, gaat de ketel bijverwarmen. Je hoeft dus niet de hoeveelheid water voor die 6 douches altijd op voorraad te houden.
Bij een zonneboiler wordt in principe enkel het bovenste gedeelte door de ketel opgewarmd, de rest blijft koud tot de zon z'n werk oet. Verder heeft een fatsoenlijke regeling ook een klok voor de boiler. Daarmee kan je zelf bepalen wanneer de boiler wordt naverwarmd. Bij ons is dat pas na 16.00, als de zon de boiler dan nog niet opgewarmd heeft, moet je er voor die dag toch niet meer op rekenen.

" ben ik niet beter af met een doorstroomtoestel met voldoende hoog debiet? (volgens de installateur zal je het steeds voelen wanneer iemand in de keuken de kraan opendraaid terwijl je onder de douche staat) "
Volgens mij niet, trouwens wat je installateur verteld klopt ook, al hoeft dat niet problematisch te zijn.

Hans

Els,

3 is zeker niet waar op voorwaarde dat je een goede kraan hebt in douche (thermostatisch)

Stefan

dag hans

bedankt voor je reactie

Heb je er misschien ook een idee van om hoeveel liter het gaat dat de ketel steeds standaard opwarmt in het boilervat?

Ik blijf immers met het probleem zitten dat na een goede zomerdag, wanneer we al het warm water opgebruiken de ketel het boilervat toch zal gaan bijwarmen hoewel we de volgende dag waarschijnlijk slechts zeer weinig warm water zullen nodig hebben en na twee dagen zal de zon in de zomer haar werk al wel gedaan hebben, dus overbodige warmte toegevoegd door de ketel??

Ik weet dat er waarschijnlijk wel de mogelijkheid zal bestaan om het volledig handmatig in te stellen, maar enige luxe is ook wel handig, je moet het maar eens vergeten aan te zetten...

Een bedenking: als de ketel na enkele liters reeds kan gaan bijwarmen en dan een hoog genoeg debiet kan bereiken om 6 douches na elkaar te kunnen nemen, kan het systeem dan ook werken zonder het boilervat bij te warmen (enkel de eerste halve minuut koud water???)

Heeft er misschien iemand een idee van het temperatuursverloop in een gesloten vat?

Els

Hoeveel liter het gaat dat de ketel standaard opwarmt, daar is geen standaard voor, alles hangt af van het boilertype.
Bij sommige boilers bepaal je dat zelf, bij andere ligt dat vast.
In de zomer staat bij mij de naverwarming af, indien nodig zet ik deze zelf op.
Je kan natuurlijk zelf iets knutselen (bv schakelen a.d.h. van een astronomische kalender) maar je kan op geen enkele manier een boiler in de toekomst laten kijken. Want ook midden in de zomer kan het gebeuren dat er drie dagen geen zonnewarmte is? en dan moet je nog manueel ingrijpen.
Maar ook als je het vergeet, met de cv-ketel heb je toch op 10 minuten warm water.

" Een bedenking: als de ketel na enkele liters reeds kan gaan bijwarmen en dan een hoog genoeg debiet kan bereiken om 6 douches na elkaar te kunnen nemen, kan het systeem dan ook werken zonder het boilervat bij te warmen (enkel de eerste halve minuut koud water???) "
Dan heb je een doorstromer. Maar in de beter geisoleerde woning van vandaag is het nodige ketelvermogen voor verwarming zo klein, dat je maar een beperkt debiet hebt. Daarom heb je een boiler nodig. Of je zet een ketel met een overmatig groot vermogen, je hebt dan meer direct warm water, maar gedurende 95% van de tijd een zwaar overgedimensioneerde ketel, met alle gevolgen van dien (veel branderstarts, slecht rendement, pendelen, milieuvervuiling).

" Heeft er misschien iemand een idee van het temperatuursverloop in een gesloten vat? "
Warmte stijgt, je tapt van boven warm water af, en het koude instromende water duwt het warme water omhoog. Tenminste als het een fatsoenlijke boiler is.
Een goeie boiler koelt hooguit 6 graden per 24 af, maar dat kan ook 4 keer meer zijn.

Hans

merci voor de reacties

effe terzijde, met temperatuursverloop in een gesloten vat bedoelde ik het volgende:

warm water stijgt, dus onderaan het vat is er kouder water aanwezig dan bovenaan. Mijn vraag was eigenlijk wat ik me hierbij kan voorstellen:zit er onderaan water van 10 °C en bovenaan water van 50°C??? Zal zich dat in de loop van de tijd niet gaan mengen?

Ik kan me best voorstellen dat er een klein temperatuursverschil is tussen de temp. onderaan en de temp. bovenaan. Maar wat ik me niet kan voorstellen is dat als ik nu een goed geisoleerd vat vul met water van 30 °C dat ik dan na enkele uren bovenaan een temp. zou kunnen meten van bvb 45°C en onderaan van 15°C. (op deze manier kan ik dus uit kraantjeswater van 15 °C gratis warm water bekomen als ik maar over voldoende tijd en voldoende vaten beschik...

Bij hoge waterafname zal je denk ik zowiezo wervelingen krijgen in het vat waardoor de warme en koude waterlagen zich (tijdelijk?)zullen mengen (hangt natuurlijk ook van de grootte van het vat af)

Ik herhaal dus mijn vraag: heeft er iemand een idee van het temperatuursverloop binnen een gesloten vat op één welbepaad tijdstip?

mvg
els

Els

" ... zit er onderaan water van 10 °C en bovenaan water van 50°C??? Zal zich dat in de loop van de tijd niet gaan mengen? "
Bij een goede boiler kunnen die t°-verschillen nog veel extremer zijn. Als ik in de volle zomer 80° boven in de boiler heb, en je tapt warm water af, kan je beneden makkelijk t° van 15° onderin de boiler hebben. Mengen, eigenlijk niet, maar via geleiding ga je de onderliggende laag wel een beetje opwarmen. Maar dan spreken we van een minimale hoogte, ook als de boiler gedurende dagen niet gebruikt wordt.

" Maar wat ik me niet kan voorstellen is dat als ik nu een goed geisoleerd vat vul met water van 30 °C dat ik dan na enkele uren bovenaan een temp. zou kunnen meten van bvb 45°C en onderaan van 15°C. "
Ik denk ook niet dat iemand dat ooit beweerd heeft.

Hans