Combinatie gaswandketel CV en kookfornuis Rayburn

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Is er iemand die mij raad kan geven met betrekking tot de combinatie van een gas(wand)ketel en een Rayburn kookfornuis+CV op hout...dit alles gekoppeld aan een boiler van 200 liter? Waar moet men op letten, hoe kan zo'n combinatie worden geregeld (wat is de beste regeling?)?
Is het mogelijk om met een gesloten expansievat te werken of moet dit altijd een open circuit zijn?

Ik moet dringend een beslissing gaan nemen...

Reacties

cv op hout en dan een boiler van 200 liter???

Gaat niet lukken.

Boiler van 1000 of 1500 liter lijkt mij al een beter alternatief.

Van uw fornuis ben ik niet op de hoogte.

Hallo Hans (en alle anderen)
Rayburn (onderdeel van AGA) raadt zelf een ketel aan van 200 liter. En dit is ook de grootte van ketel die ik overal elders terugvind met betrekking tot dit kookfornuis.
Normaal zou dit in een installatie met OPEN expansievat moeten worden geplaatst...mijn vraag is of dit ook in een installatie met een GESLOTEN expansievat kan worden geplaatst.
En...wat gebeurt er met een gasketel (wand of staand) als er in dezelfde installatie nog een tweede verwarmingstoestel staat dat max. zo'n 16 Kw kan leveren (op kolen; hout is iets minder)? Kunnen beiden in serie worden plaatst?
Hans en anderen???

Met vriendelijke groeten!

Wel, mits een beetje pech of een klein technisch defect in je gesloten systeem bestaat de kans dat het ontploft.

Reden is dat water stoom wordt bij 100 graden. Dit is echter niet altijd zo, enkel bij wat we noemen atmosferische druk. De normale druk zoals in onze leefomgeving zeg maar.

In het gesloten systeem is de druk hoger, en stijgt bijgevolg het kookpunt van water. Indien je overdrukbeveiliging niet meer werkt zal bij oververhitting de druk blijven stijgen waardoor het kookpunt steeds wordt verlegd. Tot uiteindelijk de zwakste schakel van de installatie het begeeft. Afhankelijk van de situatie kunnen zich twee scenario's voordoen :

1. Door de kapotte leiding komt stoom en de druk vermindert geleidelijk, de situatie stabiliseert.

2. De schade is te aanzienlijk, en de druk vermindert zeer plotseling. Doordat de druk plosteling daalt wordt het kookpunt van het water ineens teruggebracht naar 100 graden, terwijl het eigenlijk was opgewarmd tot zeg maar 103 graden. Hierdoor kan "al" het water in de installatie binnen een zeer kleine tijdsspanne omgevormd worden tot stoom. Dit vormt het grote riciso bij een gesloten systeem waarvan je de energiebron niet kan uitschakelen, of niet automatisch kan wordt uitgeschakeld ( kolenstoof, houkachel). En daarom zijn dit best open systemen.