Stoken met frituurolie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op school heb ik en enkele medestudenden de opdracht gekregen om een manier uit te werken om energie te besparen. Een idee dat in ons op kwam was een huis te verwarmen met frituurolie i.p.v. mazout.

Aangezien we dit ook moeten kunnen realiseren zou alle raad welkom zijn.

* Op welke manier moeten de ketel en brander worden aangepast?
* Hoe groot moet de inspuitdruk zijn? (bij een bep. grootte van een ketel)
* Hoe hoog mag (moet) de temp zijn?

Als iemand mij hiermee zou kunnen helpen zou ik dit appricieren

Wim

Reacties

ik ga van het zuiveren vann fritolie mijn leest maken:)

Iemand een idee waarom je in de frituur het vet niet boven de 180 C° mag ?

Het volgende stond er op de site van een fabrikant van dergelijke producten.(ik geef even voor de volledigheid alles)

"Voor verantwoord frituren gelden de volgende richtlijnen:

Frituur bij een temperatuur van 150 tot 180 graden Celsius en nooit boven een temperatuur van 185 graden. Als de temperatuur van de olie te laag is, nemen de producten veel olie op, waardoor ze erg vet worden. Bij een te lage temperatuur bestaat bovendien de kans dat producten niet voldoende gaar worden. Boven 180 graden bestaat de kans dat het product aan de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Zeef de olie of het vloeibare vet na gebruik.
Vul gebruikte olie of vloeibaar vet niet aan met nieuwe olie of niet vloeibaar vet.

Het voorgaande doet er even niet toe maar het volgende is volgens mij het voornaamste.

Vervang de frituurolie of het vet na zo’n vijf tot zeven maal gebruik en in elk geval als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen. Op die manier wordt het ontstaan van schadelijke stoffen (PAKs, acrylamide) beperkt en voorkomen.

Ik vermoed dat in het motorblok of de CV zich toch wel wat schadelijke stoffen gaan vormen dus kan ik me enkel bij Rudy en Hans aansluiten. Laat de zuivering van frituurolie over aan specialisten, hoe aanlokkelijk het ook is.

Wim schreef:
> Op school heb ik en enkele medestudenden de opdracht gekregen om een manier uit te werken om energie te besparen. Een idee dat in ons op kwam was een huis te verwarmen met frituurolie i.p.v. mazout.
>
> Aangezien we dit ook moeten kunnen realiseren zou alle raad welkom zijn.
>
> * Op welke manier moeten de ketel en brander worden aangepast?
> * Hoe groot moet de inspuitdruk zijn? (bij een bep. grootte van een ketel)
> * Hoe hoog mag (moet) de temp zijn?
>
> Als iemand mij hiermee zou kunnen helpen zou ik dit appricieren
>
> Wim

Iemand een idee waarom je in de frituur het vet niet boven de 180 C° mag ?

Het volgende stond er op de site van een fabrikant van dergelijke producten.(ik geef even voor de volledigheid alles)

"Voor verantwoord frituren gelden de volgende richtlijnen:

Frituur bij een temperatuur van 150 tot 180 graden Celsius en nooit boven een temperatuur van 185 graden. Als de temperatuur van de olie te laag is, nemen de producten veel olie op, waardoor ze erg vet worden. Bij een te lage temperatuur bestaat bovendien de kans dat producten niet voldoende gaar worden. Boven 180 graden bestaat de kans dat het product aan de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Zeef de olie of het vloeibare vet na gebruik.
Vul gebruikte olie of vloeibaar vet niet aan met nieuwe olie of niet vloeibaar vet.

Het voorgaande doet er even niet toe maar het volgende is volgens mij het voornaamste.

Vervang de frituurolie of het vet na zo’n vijf tot zeven maal gebruik en in elk geval als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen. Op die manier wordt het ontstaan van schadelijke stoffen (PAKs, acrylamide) beperkt en voorkomen.

Ik vermoed dat in het motorblok of de CV zich toch wel wat schadelijke stoffen gaan vormen dus kan ik me enkel bij Rudy en Hans aansluiten. Laat de zuivering van frituurolie over aan specialisten, hoe aanlokkelijk het ook is.

Wim schreef:
> Op school heb ik en enkele medestudenden de opdracht gekregen om een manier uit te werken om energie te besparen. Een idee dat in ons op kwam was een huis te verwarmen met frituurolie i.p.v. mazout.
>
> Aangezien we dit ook moeten kunnen realiseren zou alle raad welkom zijn.
>
> * Op welke manier moeten de ketel en brander worden aangepast?
> * Hoe groot moet de inspuitdruk zijn? (bij een bep. grootte van een ketel)
> * Hoe hoog mag (moet) de temp zijn?
>
> Als iemand mij hiermee zou kunnen helpen zou ik dit appricieren
>
> Wim

En wat kost dat om een liter afgedankte frituurolie "professioneel" en door een "erkend" bedrijf te laten zuiveren ?
Beter opvoeren aan het varken, als een mens het mag opeten, zal het voor het varken ook wel geschikt zijn zeker ?
Nog effe en ge moet een "professionele" opleiding genoten hebben en "erkend" zijn om een varken of een kalkoen op te zetten.

vr gr

Pluto

Marc,
Even heel kort reageren (moet doorgaan naar het werk).
Elke olie is chemisch stabiel tot een bepaalde temperatuur. Boven die temperatuur krijg je ontleding en mogelijk ook een reeks chemische reacties (met vocht, met luchtzuurstof, enz... die tot gezondheidsschadelijke producten leid.
De ene olie is daar gevoeliger voor de andere kan daar veel beter tegen. Vandaar ook dat sommige olie bv. enkel maar voor koude bereidingen mogen gebruikt worden.
Groeten,
Rudy

Pluto12
ook voor jou een kort berichtje.
Neem eens contact op met Ovam of met Aminal die kunnen je zeker mededelen wie in Belgie professioneel die zuivering doorvoerd.
Groeten,
Rudy

Rudy,

Mijn vraag betreft eerder het "kostenplaatje" van het geheel.

- vervoer naar het containerpark met de auto ! per 2 liter ! door hoeveel (duizend ? miljoen ?) gezinnen ?
- ophaling en verwerking door de "professionele erkende"

Vermits ik geen varken heb maar wel kippen, giet ik mijn frietketel leeg over de composthoop in het kippenhok. De pieren eten het frietvet, de kippen eten de pieren en leggen eieren en ik eet de eieren.

Tot zover mijn niet-professionele, niet erkende maar geniale en milieuvriendelijke kringloop. Merk ook op dat deze kringloop door het ontbreken van transformatorolie, dioxinevrij is.

vr gr

Pluto

beste vrienden

op onderstaande site vind je een link naar een pdf bestand(Opwerken en gebruik als biobrandstof) met heel wat info over het gebruik van friturolie als brandstof...
mijn enige vraag rest: hoe omester je in de praktijk??

http://www.emis.vito.be/AFSS/index.asp?pageChoice=Start&ID=7

groetjes

hey vrienden

hier ben ik weer eens... ondertussen rij ik al gezellig rond met 20% fritolie rond haha....
binnenkort plan ik mijn omega 25td om te bouwen tot een ware frietmobiel:-)))
doch om aan genoeg olie te raken bots ik steeds op de vraag of ik een attest kan afleveren. weet hier iemand wat de voorwaarden zijn om dergelijk attest te kunnen afleveren???

greetz

p

Peter, hoogstwaarschijnlijk zal dat een attest zijn voor erkend verwerker. Moet je bij Ovam zijn. Zeer kleine kans dat jij er een gaat krijgen.
Roel