condenserende gasketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
Allereerst bedankt voor alle informatie in het forum. Dit heeft me al flink geholpen en ook doen twijfelen.

Ik heb een recent een woning gekocht uit 1975, helaas is de ketel ook uit die tijd en op mazoet, 24kW. Wel is er in 1995 een nieuwe brander geplaatst. Maar deze staat op het punt opnieuw vervangen te moeten worden. Er is trouwens een boiler van 200l dwars boven geplaatst, volgens mij is dit niet zoals het hoort. Het warmtecomfort van de installatie is slecht. Door een fout en onbreken van een drieweg klep heb ik geen verwarming en warm water gelijktijdig. Tijd voor een nieuwe dus en op gas.

Nu is de bovenbouw, vrij recent gerenoveerd. Hier zijn radiators geplaatst. De onderbouw, slaapkamers badkamer, garage en zwembad (slechte staat) moet ik nog renoveren en wil ik graag doen met een laag temperatuursysteem, vloer en/of wandverwarming. Warm water via een zonneboiler. Nu heb ik dus in principe een hoog temp en een laag temp nodig. Nu wordt er van alles voorgesteld door installateurs maar geen heeft me tot nu kunnen overtuigen.

Een installateur stelde voor om 2 kleine gascondenserende ketels (11kW) te plaatsen voor elk cirquit 1. Volgens hem moeten de modulerende ketels een bepaalde duur lopen op een bepaald (hoog) om hun rendement te halen, vandaar dat je beter kunt opsplitsen. Onzin of niet, prijs is uiteraard hoger als een grote?

Hebben jullie al ervaring met het merk Solvis en de SolvisMax?

Effe kort
Vaillant, heb ik slechte ervaring mee, heb de ketel moeten vervangen na 15 mnd, geen garantie en dure service
Buderus, goede ervaringen mee, na 6 jaar gebruik nog geen service nodig gehad.

Viesmann spreekt me aan, is volgens mij de een van de weinige die ook hr109 haalt en vacuum zonnekollectoren heeft.

Alvast bedankt
Alan

Reacties

Beste ,
Ik ben ook op zoek naar een nieuwe condenserende ketel ,eventueel met zonneboiler , en kwam deze advertentie tegen : http://www.register.be/page.asp?p=wizard_7&id=15674&key=d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e03D3A
Misschien heb je hier iets aan.
Gegroet

Alan

" Gisteren is er een installateur langs gekomen. Ik moet zeggen dat ik in deze wel vertrouwen heb. Ik heb alleen met hem een discussie gehad over het vermogen van de ketel, hij denkt dat een 24 kW juist niet voldoende zal zijn. "
Als ik het goed begrepen heb, heb je nu een oude ketel van 24 kW staan die voldoende energie levert. De installateur waarinj jij vertrouwen hebt, zou een neiuwe condensatieketl plaatsen (hoger rendement) en die denkt (i.p.v. te berekenen) dat dat niet zal volstaan??? En daar heb jij vertrouwen in, vreemd lijkt me dat.
Verwarmingsondersteuning is zeker economisch een moeilijk haalbare kaart, steek dat extra geld in betere ramen of isolatie, en je zal een stuk meer besparen.

" Of je een Vitocell 333 en een vitodens 333 zinvol kunt combineren zodat je een warmwater voorraad krijgt van 60+80L. De 80L van de vitodens wordt uiteraard eerst opgewarmt door de zonnecollectoren en alleen op temperatuur gehouden in de vitodens. "
Lijkt mij een veel te dure oplossing voor een ^pover resultaat. Voor verwarming neem je m.i. beter een Vitodens 300 en een aparte boiler. Kan eventueel een Vitocell 333 zijn, deze boiler geeft 20 lt/min, en je kan, naargelang je de boiler aansluit tot meer dan 400lt met de cv warm houden.

" wat is het verschil tussen de vitocell 333 en de vitocell 353. Volgens een installateur (via de telefoon) is de 353 de voorloper van de 333, maar zijn eigenlijk hetzelfde. "
Onzin, de 353 is een later model dan de 333. De 333 is een buffervat met CV water, met twee WW's, eentje voor warm water, en eentje voor de zon.
De 353 is vergelijkbaar en heeft 1 belangrijk verschil, het is een "schichtenspeicher", een boiler met gelaagde opslag. D.w.z. dat de zonnewarmte direct boven in de boiler wordt gevoed, waardoor er veel sneller warm zonnewater beschikbaar is. In theorie is de 353 dus merkelijk beter, maar ik ken deze boiler niet uit de praktijk. De meerprijs is een kleine 300 euro, dus niet echt dramatisch.

Kristof

Ik begrijp ook je frustratie, en er zijn wel wat mensen bezig met hernieuwbare energie, maar in de bouw is bijna iedereen overvraagt. Iedereen heeft moeite om vakmensen te vinden, ook de aannemers!

Hans