Praktijktest dunne reflecterende isolatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Op de stand van Aluthermo (Batibouw) beweerde ze dat hun product "AluthermoQUATTRO" onder chape zeker zo goed of zelfs beter zou presteren dan 5cm gespoten PU-schuim.
Daar ik slechts een geringe opbouwhoogte heb voor mijn vloerverwarming zou dit voor mij de ideale oplossing zijn.
Sceptisch als ik was, heb ik er toch maar eerst een proef mee gedaan, in een opstelling die vloerverwarming zoveel mogelijk benadert.

Foto 1:
De stenen zijn halve (doorgeslepen) betonstenen van 30x30x4cm.
De middelste steen wordt opgewarmd door de stralingswarmte van een gloeilamp (60W) met wat glaswol erachter (Foto 2)
De bovenste steen dient enkel voor wat extra gewicht.
Tussen de 2 onderste stenen de te testen isolatie,
links de "AluthermoQUATTRO", rechts een plaatje EPS van 2cm.
Op foto 3 zie je de temperatuurvoeler, in het midden aan de onderkant van de onderste steen. (foto is 90° gekanteld)

Meetresultaten na een nachtje energieverbruik:
AluthermoQUATTRO: bovenste steen = 48,7°, onderste = 26,0°
EPS: bovenste steen = 52,9°, onderste = 24,6°

Om de onnauwkeurigheid van de opstelling uit te sluiten
is de proef herhaald na de isolatiestukken te hebben gewisseld met elkaar. De resultaten waren gelijk.

Conclusie: een plaatje EPS, €0.9 / m² van bij brico,
isoleert veel beter dan AluthermoQUATTRO, dat
€15,36 / m² kost, zonder BTW.

Van die bewering van de verkopers heb ik nergens iets op
papier of op hun site gevonden, volgens mij weten die dus
dat ze staan te liegen.
Op de rechtbank gebruiken ze daar nog andere termen voor...

Reacties

Even een update.

Ik heb de proef nog herhaald, maar dan bij beide opstellingen 2cm EPS, de ene met aan beide zijden een laag reflecterende alufolie (niet zomaar uit de keuken, maar een afgeprutste laag van de AluthermoQUATTRO-isolatie), de andere enkel de EPS.
Het verschil ? 0,0. Geen dus.
Conclusie: het reflecterende effect werkt gewoon niet als de alu ingesloten is in de massa.

Dit jaar op Batibouw 3 (DRIE !!) standen gezien waarop reflecterende isolatie van minder dan 1 cm dik werd gepromoot als enige isolatie bij vloerverwarming met beperkte opbouwhoogte!
Tja, en welke reden heeft de doorsnee leek om dit niet te geloven?

Je test zal de geleidingsweerstand testen en dan dan komt EPS natuurlijk als winnaar uit de bus.

Herhaal hetzelfde eens met stralingswarmte.

p.s. ik ben geen aanhanger van de dunne isolatie. Ik stelde de verkoper op een beurs eens de vraag of ze al een passiefhuis kunnen maken hebben daarmee. Dat hadden ze nog niet gedaan.
En ook zei deze dat testen met bijvoorbeeld met een doos bekleed aan de binnenzijde met hun product, niet te vergelijken was met de omvang van een gebouw waar de actis isolatie aangebracht is.

Het is ook niet de bedoeling dat de alu ingesloten is in de massa ! De bedoeling is dat warmte- en lichtstralen gereflecteerd worden zoals door de spiegel van een zaklamp of autolamp. En dat werkt zeker ! Daarom wordt alu-reflectie toegepast in specifieke omstandigheden : rotswol met alufolie in zolders, alu-reflectie in dierenstallingen, binnenbekleding van een diepvries.

vr gr

pluto

Wim69,

Neen, je kan met dat produkt geen passiefhuis maken, het houdt alleen maar de stralingswarmte tegen, niet de convectiewarmte.

vr gr

Pluto

Wim69
een gloeilamp geeft bijna niks anders als warmtestraling...

Ondertussen duiden de fabrikanten erop dat het materiaal opgespannen moet worden met een souw aan weerszijde maar zelfs dan duiden tests door test aankoop en wtcb erop dat het nikske meer isoleert als klasieke materialen aan dezelfde dikte...

Misschien als ge het besprenkelt met geheugenwater?

Een onrechtstreeks vraagje:
Iedereen weet waarschijnlijk wel dat een reflecterende folie achter radiatoren tegen een buitenmuur energiebesparend zou zijn.
Nu heb ik me laten vertellen dat die reflecterende folie niet zichtbaar hoeft te zijn. Dus hij kan evenzeer achter het behang geplaatst worden. Klopt dit?

Sabbe,
ik zal antwoorden met een wedervraag.
Als je je spiegel behangt, kan je jezelf dan nog zien?

Pluto,
de reflectie werkt enkel bij licht, of infrarood. Ook in een open spouw of onder de dakpannen is dit waardeloos, infrarode straling gaat vrijwel nergens doorheen, behalve door glas.
De alubekleding op glaswol of in de vriezer hebben enkel een dampwerende of beschermende functie.
Een radiator zal wel een beperkte hoeveelheid infrarood uitstralen, (is ook afhankelijk van de lak) maar ik geloof toch meer in “echte” isolatie.
Trouwens goede radiatorfolie bestaat uit een dunne laag mousse of PS met 1 laag alufolie, die dure veredelde inpakplastiek is waardeloos.
En de dikte van die laag mousse zal veel belangrijker zijn dan die alu…

jaren gelede heb ik eens behang gezien op batibauw die ook reflecterend werkte
bestaat dat nog

Mooi gedaan Markie!

Alu folie werkt idd enkel tegen STRALINGswarmte (IR) indien het aan de achterzijde voorzien is van een thermisch isolerende laag zoals bijv. EPS. Toepassing ervan achter een radiator heeft dus een positieve invloed op de warmteverliezen. Een radiator levert nl hoofdzakelijk stralingswarmte. Let wel: de alufolie mag aan de reflectiekant niet bedekt zijn door behang of iets dergelijks.
In een massa geldt enkel het warmteverlies door GELEIDING, dus hier gelden de reflectie-eigenschappen van de Alu-laag niet, meer nog: Alu is een zeer goede warmteGELEIDER.

"Ook in een open spouw of onder de dakpannen is dit waardeloos"
"De alubekleding op glaswol of in de vriezer hebben enkel een dampwerende of beschermende functie."

Dat is uw mening, ik denk daar anders over.

vr gr

Pluto

heel HEEL boeiende proef!!

de lamp is inderdaad geen stralingswarmte MAAR: de warme beton (45° en meer!!!) is dus wel stralingswarmte van de hoogste graad!

je moet je test dus VERLENGEN: schakel de lamp uit en BLIJF meten: bij welk van de 2 proefstukken zal de beton het dichste bij de lamp het snelst afkoelen? want dat is de plaat van stralingswarmte! als dan ook nog eens de EPS "winnaar" is, dan ben je zeker dat die reflectie maar heel weinig werkt. waarom werkt het bij hun een beetje? omdat ze LUCHT tussen de reflectielagen steken. die lucht met dus zorgen dat er meer reflectie dan geleiding is. zonder die lucht is reflectieisolatie inderdaad geen fluit waard!

ik ben GEEN voorstander van reflectieisolatie, maar maak deze opmerking wel omdat je 2de proef eigenlijk fout is! zij verkopen altijd alufolie met lucht errond (en in de plaatsingvoorschriften staat dat ook zo), en dan werkt dat toch al een klein beetje (maar niet zo goed dan dat ze zelf beweren vermoed ik)

groeten,
christophe
die energie van je lamp is dus "omgezet" in stralingswarmte durf ik zeggen (w

Nog eens deze waardevolle bijdrage omhoog halen want ik kom nog steeds mensen tegen die zich laten vangen.

Aluthermo publiceert op haar website
http://www.aluthermo.be/we_bilder/rwth_nl.pdf

wat lezen we daar:
>>Voor het product "Aluthermo Quattro" staan de beide keuringsrapporten P15-013.1/2005 van 07.02.2005 ... en P1-003/2005 van 13.01.2005 "Bepaling van de weerstand tegen warmtedoorgang volgens DIN EN 12667", van de instelling voor bouwfysica "Fraunhofer-Instituts für Bauphysik Stuttgart" reeds ter beschikking.
wat verder staat over dat laatste keuringsraport:
>>Voor de weerstand tegen warmtedoorgang van de composiet thermische isolatiedeken "Aluthermo Quattro" wordt in het keuringsrapport P1-003/2005 een waarde van R =0,279m²K/W aangegeven.
Vervolgens wordt de warmteweerstand van de twee aangrenzende spouwen BEREKEND, niet gemeten, met heel speciale buitenaardse randvoorwaarden
>>dat de warmteoverdracht op grond van het opgegeven temperatuurverschil uitsluitend door straling plaatsvindt
dat wil dus zeggen OP DE MAAN (luchtledig).
En na deze twee peren bij de appel opgeteld te hebben komen ze aan een totale warmteweerstand van R= 5,7 m²K/W

OP AARDE echter is de warmteweerstand van een spouw, begrensd door een reflecterende zijde, maximaal 0,52 m²K/W (0,2 m²K/W zonder reflectie)
dus de totale warmteweerstand is (0,52 + 0,279 +0,52 )= 1,319 m²K/W
dat is dus een dikke vier keer minder dan wat ze beweren.
Bovendien wordt dit materiaal ook als onderdak aangeprezen, waarbij dus maar één spouw overblijft en er dus nog maar 0,8 m²K/W aan totale warmteweerstand overblijft (equivalent aan een goeie 2 cm PUR !).
vr gr, willy

Markie,

Goed gedaan zou ik zeggen. Ik heb geen vloerverwarming, maar heb wel de vloer van mijn veranda geïsoleerd met hardschuimen panelen. Deze zijn geplaatst in de chape, met daar boven tegels. Alles is perfect en de vloer beweegt ( verzakt/inzakkken) niet desondanks het gewicht erboven. Ik had ook weinig plaats, dikte bedoel ik feitelijk. En heb heb 3 cm dikte isolatieplaten in de chape ingegoten met daarboven maximaal nog een paar cm chape (plaatsgebrek!). Op deze te dunne chape heb ik mijn tegels gekleefd. En tot heden ten dage staat alles er nog, zonder enige schade desondanks de kasten, stoelen, enz. erbovenop. Er staat wel geen gevulde boekenkast of brandkast (heb toch geen zwart geld) bovenop.
Ik heb wel hardschuim-isolatieplaten geplaatst ( waarop je zo kan lopen), en deze ingegoten in de chape (zodat ze zeker overal gesteund worden). Heb wel een zeer vloeibare chape zelf aangemaakt.
Probleem met schuimplaten is dat deze beginnen te smelten ( krimpen) bij een te hoge temperatuur, maar dat zou bij vloerverwarming geen probleem mogen zijn. Zolang je lage temperatuurverwarming gebruikt tenminste en geen elektrische verwarming.

groetjes

jean