Biplex onderdak winddicht maken, tips gevraagd!!!

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

We hebben een onderdak in biplex, en voordat we de isolatie gaan aanbrengen, zou ik het onderdak goed winddicht willen maken. Met welke tape kan je de naden tussen de verschillende biplex platen toe maken?? En hoe werk je het aan de opening tussen de balk op de vloerplaat, en dakgoot af?? Mag je de isolatie nu tegen het biplex onderdak aan plaatsen, of moet je een kleine luchtspouw overlaten??
We hebben 22 cm dikte om op te vullen, en we gaan knauf thermolan unifit (Rd=6.25) gebruiken. Goede tips altijd welkom.

Biplex is wel niet zo super goed, maar het ligt er nu al eenmaal hé.

Groetjes

Reacties

Echt niemand??????

Hoi,

waarom de biplex toekleven? Zorg gewoon voor een plasticfolie tussen de biplex en de isolatie, zo voorkom je nat worden van de isolatie (en verlies isolatievermogen !!!), maar is vnl bedoeld voor bescherming tegen stof.
grt

Dimitri

Sorry hoor, maar liever niks zeggen dan onzin verkondigen.

Jou voorstel is wel het stomste wat je kan doen. En je bereikt het tegenovergestelde, de isolatie kan kletsnat worden op die manier, en de hele houtconstructie kan gaan rotten op termijn!

Nog eens, dampscherm/rem altijd aan de warme kant van de isolatie, dampopen aan de koude kant!

Hans

Dampopen maar luchtdicht!Met biplex wel een probleem!

Etienne

Biplex is toch in zekere mate dampopen dacht ik (via de mikroperforatie's). Maar 't is zeker niet mijn keuze.

Hans

Inderdaad sommige platen hebben microperforaties!Klopt!

Beetje laat maar ja.
Er bestaan tapes die gebruikt worden bij luchtdichtingswerken die geschikt zijn. Best weerbestendige tape gebruiken.
Zoek eventueel eens op luchtdichting en vraag om wat info bij verdelers / plaatsers.

Zelf zouden we ook onze zolder willen isoleren. Er is al een onderdak, maar dat is niet winddicht. Zelf had ik dan ook gedacht om de naden af te plakken met tape. Gezien de extreme temperaturen (zowel warm als koud) vraag ik me af of die tape wel lang zal blijven hangen. David (of iemand anders), heb jij toevallig wat tips naar aanleiding van je zoektocht?

Foto's maken het misschien duidelijker:
http://users.fulladsl.be/spb12314/Werkmap/IMG_0762.JPG
http://users.fulladsl.be/spb12314/Werkmap/IMG_0768.JPG

Ik vraag me trouwens af van welk materiaal het onderdak zou zijn (menuiserite?). Ik hoop alvast dat het dampopen is, want het ziet er me soms nogal vochtig uit, wat ook zichtbaar is op de foto.

mTTs, ik zou de naden dichtkitten met een vocht/temperatuursbestendige kit, alle grote lijmfabrikanten hebben een dergelijk product in hun assortiment. Onderdakplaten ,,werken,, bij verschillende temperatuur en vochtigheidsgraad. Een goeie kit neutraliseert deze krachten. Een degelijke tape kan je wel vinden bij de ventilatiefirma's.
Mon

mon, bedankt! Ik zal eens informeren bij een winkel.

Beste,

Dit werk kan je makkelijk uitvoeren met 'luchtdichtingstape' zoals bvb. ProClima Tescon #1 (rollen van 5cm x 30m). Blijft zeker plakken op die menuiserite (stofvrij maken), is makkelijk te scheuren met de hand.

Ipv te experimenteren is het toch aan te raden om daar producten voor te gebruiken die daar speciaal voor geschikt zijn. (Tescon#1 kan zelf aan buitenzijde van onderdak gekleeft worden ... het dient ervoor!).

Beste,

Dit werk kan je makkelijk uitvoeren met 'luchtdichtingstape' zoals bvb. ProClima Tescon #1 (rollen van 5cm x 30m). Blijft zeker plakken op die menuiserite (stofvrij maken), is makkelijk te scheuren met de hand.

Ipv te experimenteren is het toch aan te raden om daar producten voor te gebruiken die daar speciaal voor geschikt zijn. (Tescon#1 kan zelf aan buitenzijde van onderdak gekleeft worden ... het dient ervoor!).

Hoi,

ik heb uiteindelijk de overlapping toegekit met Fix All, en daarna de overlapping nog eens met aluminium tape afgewerkt.

Beste

Bedankt FilipS en David voor de antwoorden. Ik ben ondertussen eens naar de Gamma geweest om te informeren (heb nog niets gekocht) en daar hadden ze me een siliconenkit aangeraden voor "tocht", zoals gebruikt aan de buitenkant van ramen.

Het is pas nu dat ik dat zie i.v.m. die Proclima Tescon tape, dus heb ik wat informatie opgezocht en kwam bij Vibe terecht [1]. Die links brachten me naar andere website. Blijkt alvast geen goedkope tape te zijn (6cm*30m = +-25 EUR)... kwaliteit heeft zijn prijs?

Weet er toevallig iemand een verdeler in de regio Waregem-Tielt-Kortrijk zijn die deze tape aanbiedt?

[1] http://www.vibe.be/adressen_en_producten/producten_detail.php?id=544&soort=

Ik vroeg me af of ik voor het winddicht maken van het onderdak (er zijn nl. hier en daar wat kieren waar de platen overlappen, zie hoger) i.p.v. die Proclima Tescon tape ook die aluminiumtape kan gebruiken. Die laatste heb ik immers toch al nodig om mijn aluminium dakisolatie af te kleven en ze lijken me in dezelfde prijsklasse te liggen.

Allen,

Ik heb mijn bedenkingen over het herdefinieren van bouwmaterialen. Overlaps gelegde platen en folies als onderdak zijn bedoeld om windopen te zijn. Deze materialen hebben geen onderzoek ondergaan om te gebruiken als winddichte bedekking. Als dusdanig zijn de doorlaatgegevens (lucht, damp, vocht, warmte) hier niet voor bekeken.

In situaties als deze zou ik - hoe lastig en prutswerk het ook is - eerder met houtpulpplaten onder de originele bedekking werken. Eén laag voldoet om aan alle eisen te voldoen. Op de kepers afwerken met tape zal enkel werken met permanente tape zoals van pro clima omdat geen enkele andere tape - zoals duct tape - kleefgarantie geeft op deze materialen en zeker niet langer dan 10 jaar. Gutex heeft zelf ook een tape om hoeken af te dichten en die is echt wel breed. Alles wat ik hier vermeld is duur materiaal.

Regio Waregem Tielt Kortrijk. Er is iemand op de brugse baan (Brugge - Kortrijk), als ge vaan Deerlijk die baan opkomt, richting Kortrijk, maar ik ben echt mijn hoofd aan het pijnigen naar zijn naam. Pijnlijk want we kenden elkaar.

In Ruiselede is er 'Wonen en Natuur' maar vreemd genoeg kan je bij de gewone houthandel enz. ook aan deze materialen geraken als je maar weet wat je zoekt.

"Op de kepers afwerken met tape zal enkel werken met permanente tape zoals van pro clima omdat geen enkele andere tape - zoals duct tape - kleefgarantie geeft op deze materialen en zeker niet langer dan 10 jaar"

Foutje. Je kleeft niet OP de kepers, maar je brengt je dampscherm/rem overlappend aan en kleeft dan de naden af.

He Jan, (Welke Jan het is weet ik niet)

RTFMA (man ik sta scherp)

" Biplex onderdak winddicht maken, tips gevraagd!!!"

Ik probeer steeds te denken aan de titel boven de topic.
Er zijn genoeg mensen die weten hoe je een dampscherm dampdicht zou moeten maken.
Als mTTs echt van zin is om de verkeerde kant volledig dicht te plakken, zelfs met aluminiumtape met een dampdiffusiefactor boven de 50.000, het warm water bij de Gamma wordt gehaald en de Fix All er bij komt kijken, zijn we niet bezig over de damprem.
Op de kepers is eigenlijk naast de kepers of aan de hoek van...

En als we al zout strooien op de escargots.
Je kleeft eigenlijk de nietgaten af die de overlapte damprem op de kepers vasthoudt.

Beste allen,

Ikzelf heb ook een woning gekocht waarbij de zolder nog niet geïsoleerd was, maar er uiteraard wel een onderdak lag, biplex + microgeperforeerd.

Uit eenvoudige controle van de ATG van dit materiaal (nr. 03/1926) kunnen er direct een aantal zaken bevestigd of ontkracht worden:

Enkele extracten eruit:

1.
"Het Biplex+®-onderdak heeft verschillende functies :
a) de regendichtheid van het dak tijdelijk verzekeren
en het water afvoeren naar de goot
b) de stormvastheid van de dakbedekking bevorderen
(overdruk onder de bedekking verminderen)
c) de stofdichtheid van het dak verbeteren
d) de dakisolatie verbeteren en in stand houden"

2.
"Bij het aanbrengen van de isolatie wordt aangeraden
de ruimte tussen het luchtscherm en het onderdak
volledig te vullen, om convectieve warmteverliezen
tegen te gaan.
De luchtdichtheid van het geïsoleerde dakschild
wordt bekomen door een luchtscherm :
– ofwel door gebruik te maken van luchtdichte
stijve platen (desgevallend isolerend), waarbij de
voegen tussen de platen onderling en tussen de
platen en timmerwerk of muren luchtdicht moeten
worden afgewerkt
– ofwel door plaatsing van een doorlopende folie; in
zonderheid bij niet-luchtdichte isolatieplaten.
Deze luchtdichtheid, die terzelfdertijd de dampdichtheid
verwezenlijkt, kan bij een binnenklimaatklasse
I (WTCB - TV 175 of 186 of 195 of 202 of 219
of 225) bestaan uit bijvoorbeeld een gipsplaat met
alu-bekleding. Bij toepassingen met binnenklimaatklasse
II en III dient een luchtscherm van dampschermklasse
E2 (b.v. PE-folie (≥ 0,1 mm) waarbij
de voegen in overlapping steeds onderling en tegen
andere bouwdelen moeten gekleefd of gelast worden)
toegepast te worden. Daken van gebouwen
met klimaatklasse IV vergen een bijzondere studie."

Bij woningbouw wordt normaal binnenklimaatklasse II of III gehanteerd. Tevens is het aan te raden de ATG van het gebruikte isolatiemateriaal ook te raadplegen ifv de plaatsingsvoorschriften.

Uit bovenstaande mag inderdaad blijken dat het onderdak geen winddichte functie invult, dit behoort toe aan het dampscherm dat, zoals door derden reeds aangehaald, aan de warme kant van de ruimte moet geplaatst worden.

Voila, ganse boterham...maar hopelijk leerrijk.
Tip, ATG kan je terugvinden op volgende link:

http://www.butgb.be/index.cfm?cat=what&sub=atg&action=certification_customer&customer_id=1838&lang=nl

Mvg