gevelisolatiesysteem

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste

Wat zijn jullie bevindingen in verband met gevelisolatiesystemen?

Een massieve muur met buitenisolatie en daarop bepleistering?

dank

Reacties

Wordt in Duitsland al jaren toegepast!

Had ik ook overwogen, maar er staat er hier ondertussen zo een huis in 't straat en daar is een stuk aan beschadigd, en dan is het niet simpel om zonder op te vallen die schade te herstellen. Ik heb er sinsdien meer naar uitgekeken en heb toch al een hoop muren gezien waar de pleister op isolatie beschadigd is en waar de herstelling op zich laat wachten. Bij sommige zeggen ze dat heel de muur zal moeten herdaan worden om niet op te vallen. Ik heb ergens een herstelling gezien van enkel het beschadigd deel en ge moet er al naar zoeken om het te zien. Is het een manier van de pleisteraars om meer te verdienen? Dan zijn ze toch verkeerd bezig want ik ben er daardoor van af gestapt.
Technisch is het magnifiek, ge kunt gemakkelijk dik isoleren zonder koudebrug en 't zit niet verscholen achter een muur moest er ooit iets misgaan.

Bij ons werd dit zo uitgevoerd:

massieve muur in silikaatsteen (lbl),
daartegen 7cm eps (als ik opnieuw kon beginnen zou dit meer zijn)
en vervolgens afgewerkt met silikoonpleister.

Alle gebruikte materialen maken deel uit van een kompleet systeem van Marmorit (Duits) en zijn perfect op mekaar afgestemd.

De kleur van de eindlaag is perfect bepaald en er is zelfs verf in exact dezelfde kleuren verkrijgbaar.

Het is dus perfect mogelijk om achteraf eventuele beschadigingen te herstellen zonder dat deze opvallen. Mits je uiteraard de juiste kleurreferentie doorgeeft.

Lennie,

En toch gaat ge kleurverschil hebben!

Waarom? Simpel, alles wat met kleuren en verven te maken heeft komt uit een bepaald zgn kleurbad. Alles wat dan gemaakt is zal identiek zijn. Als ze dezelfde kleur de week erna opnieuw aanmaken, zal er een verschil zijn, weliswaar miniem maar toch.
Tevens gaat de kleur die reeds op uw gevel staat, verkleurd zijn oiv UV stralen en vervuiling. Dus je gaat steeds de nieuw bijgewerkte plek zien.

Vergelijk het met een auto van 4 jaar oud, en laat eens een deur herspuiten. Wedden dat ge het kunt zien?

Mvg
Leo

Ps: Dit neem niet weg dat ik buitengevelisolatie afkeur. Heb het zelf ook gedaan bij onze rijwoning. Maar als ze moeten bijwerken kan je beter het ganse gevelvlak ineen laten overschilderen in de nieuwe kleur. Je hoeft niet gans je huis te doen, of de 4 gevels.

Leo,

Uiteraard.... nogal logisch dat je door vervuiling of ontkleuring door uv kleurverschil zal krijgen. 't Is net daarom dat ze ook compatibele verf in dezelfde kleuren in hun gamma hebben, zodat je desgewenst een hele gevel opnieuw kan aanpakken.

De voordelen van buitengevelisolatie is de isolatie. Die is goed geplaatst waar je niet zeker van kan zijn bij een spouw. Daardoor minder kans op koudebruggen.

Een ander voordeel is dunnere bouw, vooral belangrijk als je maar een beperkte breedte hebt.

Je moet wel oppassen met aansluitingen voor vuil ophoping en daardoor lelijke lijnen en vlekken. Maar dat heb je ook bij huizen met een lichte steen.

Nadeel is wanneer het stuk gaat, ben vorige maand gaan skiën en veel huizen gezien waar beneden de pleister stuk was, is dus degelijk een probleem. En dus bijkomende kosten in onderhoud.

Ik ga zelf met buitengevelisolatie bouwen (silicaat + 15 cm isolatie), voordelen belangrijker dan nadelen.

Gtx, Pierre

wel voordeel voor bestaande woningen naturlijk

Ik ben van plan m'n gevel te isoleren langs buiten, met als afwerkingslaag een minerale pleister.
ik ben op internet wat gaan snuisteren naar mogelijke producenten van buitenisolatie, en vond de volgende:

- www.pavatex.nl, met pavatherm. Dit heeft een lambda van 0,04 W/mK, en is verkrijgbaar in dikte's tot 120 mm.

- www.rockwool.be, speedrock, online is geen info te vinden over isolatiewaarde of verkrijgbare dikte's

- www.knauf.be, A1-platen, verkrijgbaar tot 80 mm dikte. Lambda onbekend.

Heeft er iemand ervaring met dergelijke systemen. Ik overweeg van zelf te plaatsen.
Ik vermoed dat de huidige gevel eerst gezandstraald moet worden, of toch minstens opgeruwd, voor een goede hechting. Welke dikte's worden regelmatig geplaatst ? Heeft dikte van die platen invloed op plaatsing ? Heeft er iemand al eens met die pavatherm (of analoge) houtvezelplaten gewerkt ? (ik voel zelf eigenlijk meer voor minerale isolatie, lijkt me duurzamer, maar 'k heb daar niet echt veel argumenten voor).

Alvast bedankt voor de info.

Voor de renovatie van onze woning (enkel muren staan nog overeind) dachten we ook buitenisolatie te plaatsen.
Vandaag hoorde ik dat ACTIS (zie www.delba-isolatie.be/)isolatiemateriaal heeft die men aan de binnenzijde kan plaatsen (slechts een paar cm dik) en die een isolatieequivalent heeft van 20 cm rotswol, volgens de fabrikant.( 6cm rotswol volgens WTCB). We sparen dan de dure buitenisolatie + bepleistering uit
Het principe van ACTIS is vnl gebaseerd op reflexie van straling.

Heeft iemand ervaring met deze isolatie? goed alternatief?, houdt men zo ook niet alle electro-magnetische straling binnen?

Geert,
Stel nu dat het klopt met deze actisisolatie, ikzelf geloof daar niet in ,wat ga je dan doen met de koudebruggen, hoe ga je deze isolatie aansluiten en afwerken etc.? Isolatie langs de binnenzijde alléén als het echt niet anders kan. In de winter worden je buitenmuren veel minder opgewarmd, gevolg:
meer scheuren en barsten door het vriezen diep in de muur.
Bij onze oosterburen wordt alles geisoleerd langs de buitenzijde, bij renovatie natuurlijk.
Mon

Geert

Ik verkoop golfkarton met laagjes pe-folie ertussen (het ecologische alternatief voor Actis). Isoleert 30 keer beter dan minerale wol, en kost slechts 35 euro /m²! Een koopje!

Hans

Geert

Vorige tussenkomst was natuurlijk niet ernstig, maar mensen zijn soms bereid de meest fantastische dingen te geloven.
Actis schermt altijd met rapporten va beroemde universiteiten en onderzoeksinstellingen waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Gelukkig heeft na jaren het WTCB ook eens een poging gedaan, en het Actisbalonnetje was snel doorprikt.

" We sparen dan de dure buitenisolatie + bepleistering uit "
Ja, maar daarvoor betaal je zoveel, dat je misschien goedkoper (en zeker beter) uitkomt met de klassieke methode.

" Het principe van ACTIS is vnl gebaseerd op reflexie van straling. "
Klopt, en dat is maar een beperkt deel van de warmteverliezen.

Hans

Hallo,
na een energieaudit zijn we ook van plan onze oudere woning met buitengevelisolatie te laten bekleden en dan te laten bepleisteren. kan iemand een referentie opgeven van een firma die dit doet. we wonen in het gentse.

Waelkens gevelrenovatie uit Deerlijk bij Waregem , heeft in m'n klas gezeten, en samengewerkt bij passieve woning

ivm buitengevelisolatie; kan je de kosten in de belasting inbrengen. onder rubriek F (belastingsvermindering voor energiebesparende uitgaven) vind ik alleen : dakisolatie en dubbele beglazing. wie kan me helpen ?