trommeleffect gyproc + eps in houtskeletwand

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Voor een 'lew' die ik wens te bouwen plan ik een houtskeletwand van 30cm dikte. Deze bestaat uit twee keperwanden van elke 15cm dikte waarvan de houten staanders op 60cm afstand staan. De staanders in de binnenste keperwand staan tussenin die van de buitenste wand om koudebrug door het hout zelf te minimaliseren. Met twee maal glaswol isolatie tussen deze kepers haalt men reed een R-waarde van meer dan 6 (berekend met het programma van thermical van Isover).
Om langs de binnenzijde het koudebrugeffect van de kepers nog verder te minimaliseren plan ik het plaatsen van een laag Gyproc met EPS of XPS (bij deze laatste hoef ik dan ook geen binnendampscherm meer te plaatsen mits perfect dicht spuiten en/of kleven van alle naden en voegen).
Met de gipskartonplaten bekom ik tevens nog een stuk warmtebuffer.

Maar...
sommige maken mij de opmerking dat ik met dit systeem een soort klankbord maak dat de geluiden en trillingen uit het houten geraamte van de houtskelet zouden versterken binnenin de leefruimten.
Ik zou de gipskartonplaten door de schuimisolatie heen wel vast vijzen in de kepers. Mijn inziens bestaat er dan toch weinig gevaar voor dat fameuze trommel- of klankbordeffect.

Zijn er onder jullie die hier ervaring mee hebben?
Zo ja, dan graag jullie reacties.
Groeten,
Rudy

P.S.: Voor de buitenzijde van de houtskeletwand staat het nog niet vast of ik profielhout ga toepassen of een luchtspouw en bv. (silicaat?)stenen muur ga plaatsen.

Reacties

Rudy,

Je wil een LEW bouwen zeg je. Als je de wanden al 30cm dik isoleert, wat ben je dan van plan met de vloer en dak ? Zorg dat je het gehele huis wel degelijk evenredig isoleert.

Als je dan echt van plan bent om met silicaatstenen te gaan werken, moet je deze dan wel als binnenspouwblad gaan gebruiken en niet buiten de isolatieschil. De silicaatwand heeft namelijk de functie om massa te creeëren die dan als buffer werkt. Zet je die als buitenmuur dan heeft het geen zin om silicaatstenen te gebruiken.

Mijn persoonlijke optie in jouw geval (van buiten->binnen):
- buitengevel naar keuze, hout of gevelsteen
- houtvezelplaat (Gutex, Celit, ...)
- houtskeletwand +/- 20cm opgevuld met cellulose
- OSB3 plaat
- optioneel binnenmuur uit silicaatblokken
- 4-tal cm spouw (installatie ruimte elektriciteit, etc.)
- Fermacell platen (of iets dergelijks)

Laatste 2 puntjes zijn natuurlijk indien je kiest niet voor silicaatstenen te gaan. Werk je er wel mee dan werk je de elec.leidingen in de muur en pleister je zoals een klassieke bouw natuurlijk.

Wat betreft geluiden zou ik me niet zozeer zorgen maken. M'n vrienden wonen in een volledige HSB en daar merk je toch eigenlijk niets van.

Groetjes,
Yoeri.

Dag Yoeri,

Wat betreft de vloerisolatie zou dat tussen de 20 en 30 cm bedragen. Planken van bv. 270mm op 25mm op hun kant met daartussen glaswol of papiervlokken. Als vloer daarbovenop zou ik OSB gebruiken (vind dat mooi).

Voor het dak voorzie ik 40 en als het kan 50cm. Eén en ander hangt af of het een plat dak wordt (3% helling).
Bij een plat dak zou ik vakwerken maken van 40-50cm hoogte waarbij dan tussen de plafondplaten en de dakplaten de papiervlokken kunnen tussengespoten worden.
Indien het een hellend dak wordt met twee dakvlakken van 35° dan zou ik in het plafond een dikte voorzien van circa 30cm en de rest (tussen 10 en 20cm in het daksysteem zelf).
En natuurlijk op de juiste plaatsen de al of niet dampremmende of dampdoorlatende folie of plaatsystemen (idem voor de vloer).

Wat betreft de binnen en buitenzijde van de muren ben ik eerder te vinden voor gipskarton afwerklaag langs de binnenzijde en langs de buitenzijde profielhout op een latwerk. Reden: gemakkelijk zelf te plaatsen.
De silicaatstenen muur langs de buitenzijden zag ik letterlijk als een andere afwerking dan profielhout. Aan uw systeem om zo'n muur als warmtebuffer binnenin te gebruiken had ik niet gedacht.

Bedankt voor de raad,
Rudy

rudy,

je zal inderdaad best een OSB gebruiken als luchtdichting én uitstijving, tenzij je tussen de 2 stijlen van 15cm een dampopen uitstijfplaat plaatst die je als luchtdichting gebruikt, dan kan je in het binnenste compartiment van 15cm de leidingen trekken.

ik denk dat de trommeleffect goed meevalt! sta jij echt op je muren te trommelen?
onze houtskelet heeft allemaal holle wanden met fermacell bekleed, en als je erop klopt is dat hol, maar wie staat er nu voor de lol op zijn muren te kloppen?

groeten,
christophe

PS: vergeet niet dat bij een goed houtstkelet een juiste damprem van groot belang is, in combinatie met een GOEDE luchtdichting en een goede winddichting!

Ik had het beter 'klankbord' genoemd ipv trommeleffect.
Reden dat ik voorzicht ben is dat we in een huis bewoonden waarvan de muren bekleefd waren met styofoam en daarbovenop klassiek stuc- of bezetwerk. Blijkbaar werkte dat als een klankbord want je kon de buren veel beter horen spreken dan vroeger.
Die houtskelet is wel alleenstaand, maar er zitten nogal wat grote honden in de buurt. Geluid van buitenaf zoek ik dus zeker niet te versterken, vandaar mijn vraag op op dit forum (en natuurlijk omdat ik geen ervaring heb met houtskelet).
Bedankt voor jouw reactie.
Groeten,
Rudy

wij wonen zelf in een houtskelet, waarvan de wanden gevuld zijn met isolatie
(crepi/6cm isolatieplaat/19cm isolatie in houtskelet ingeblazen/ OSB / 5cm holle leidingespouw / fermacell)
van "holle" klank van het buitengeluid hebben we geen last omdat de klankkasten zijn opgevuld.

groeten,
christophe

Dag Christophe,
bedankt voor jouw reacties, nu ben ik gerustgesteld.
Ook voor de tip met OSB in de wand voor het uitstijven of verstevigen. Met profielhout langs de buitenzijde van de houtskelet was ik die mogelijk uit het oog verloren.

Groeten,
Rudy

Het klankbord heeft veel te maken met de "soort" isolatie die gebruikt wordt! Je hebt nu eenmaal thermische en accoustische isolatie. bvb zal een "wolisolatie" accoustisch beter scoren dan een PU. Terwijl PU thermisch beter scoort.

Rudy,

ik zeg WEL uitstijving, maar ik zeg GEEN OSB in uw geval!!
de uitstijving moet:
- dampremmend zijn als deze aan de binnenzijde van de woning zit
- dampOPEN zijn als deze halverwege de wand of buitenkant woning zit.

ALS je OSB wil gebruiken moet het dus een verhouding zijn van max 5cm isolatie aan de binnenzijde van de OSB en 14cm (of meer) aan de buitenzijde van de OSB (dit om geen condensvocht in je hout te kunnen krijgen)

als je dus tussen de 2 stijlen van 14 cm je luchtdicht en dampOPEN scherm wil maken dan kan dit best met fermacell (of vermoedelijk ook pavaplan, maar ik vind daar nu niet direct de mu-d waarde van)

én uiteraard moet je ook zorgen dat je binnenafwerking voldoende dampremmend (en dus liefst ook voldoende luchtdicht) is, mits de juiste detaillering en precisie in afwerking kan je dat gemakkelijk verkrijgen.

groeten,
christophe

Dag Christophe,
sorry voor de begripsverwisseling uitstijven...verstevigen.
Het is inderdaad opletten om geen rampzalige situaties te bekomen (condens...schimmels, rotverschijnselen...).
Inmiddels heb ik via een link hier op dit forum een prachtige documentatie gedownload en afgedrukt van passiefhuis Duitsland waar meerdere voorbeelden van wandopbouw worden weergegeven.
Het zal dus één van die wandopbouwsystemen worden of de tip die jij geeft met die tussenplaten. Ik vraag in dat geval zeker nog eens raad bij de technische dienst van die firma's hier in Belgie. (Maandag bezoek ik hun stand op Batibouw...).
Groeten,
Rudy