bedreiging volksgezondheid bij graan stoken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bij mijn zoektocht naar een ecologisch alternatief voor mazout/aardgas als brandstof voor de verwarming van mijn nieuwbouw kwam ik ondermeer via dit forum terecht bij fabrikanten van graangestookte ketels type benekov. Mijn enthousiasme was van korte duur toen bleek dat zelfs de lichtere types (minder dan 25Kw) gevaarlijke concentraties chloor (500mg/m3) uitstoten. Volgens een Duitse universiteit komen bij de verbranding van graan allerhande ongezonde chloor-verbindingen vrij die uiterst kankerverwekkend zijn ...
Daarom bij deze een waarschuwing voor het gebruik van dergelijke verwarming. Beter is om houtpellets te stoken!

Reacties

Van dat graansysteem heb ik nog niet gehoord, maar bij verbranding van organisch materiaal bij onvoldoende hoge temperatuur onstaat altijd van alle giftig spul. Ook bij hout, onder welke vorm dat hout ook gebruikt wordt als brandstof. Eender welke houtsoort (dus ook pellets) bevat een natuurlijk hoeveelheid harsen. Bij onvoldoende of slechte verbranding (te lage temperatuur, te weinig luchtzuurstof...) geven die zowiese nare troep in de uitlaatgassen van het systeem.

Een mooi voorbeeld van slechte verbranding:
Het valt wel buiten dit topic maar het Ministerie van Volksgezondheid mag voor mijn part alle allesbranders definitief verbieden. Kijk maar eens naar de schouwen van diegenen die zo'n brander staan hebben. Bruin en zwart aangeroet door onvolledige verbranding. En dan spreken we nog niet over diegenen die de helft van hun vuilniszak ook nog eens in zo'n brander gooien.

Kun je soms iets meer vertellen hoe die 'graan' brandstof samengesteld is? Zijn het de stengels en de pellen van de zaadjes die men samenperst, of vergist men het hele zaakje tot methylalcohol (=zeer giftig EN licht ontvlambaar!), of is het onder nog een andere vorm?

Groeten,
Rudy

Graanpellets wordt gebruikt voornamelijk in de zuiderse landen bij gebrek aan voldoende hout (houtpellets).
Momenteel in Europa zijn er 120 researchinstellingen die zich bezighouden met houtpellets in het algemeen maar ook met andere type van pellets.Chlorides in graanpellets? Vanwaar zijn deze afkomstig? Kunnen alleen afkomstig zijn van pesticides. Bij verbranding zouden ze gevaarlijke kankerverwekkende chloorverbindingen geven? Kent u geen gevaarlijke kankerverwekkende chloorverbindingen? Alle plastic (zonder verbranding) geeft gevaarlijke chloorverbindingen (gassen) af. Chlorides in houtpellets volgens de strengste Duitse DIN-norm mag maar in sporen aanwezig zijn. Sulfides of chlorides in houtpellets aanwezig wijzen op behandeld afvalhout en dit is verboden.
In alle geval houtpellets of andere type van pellets is nog altijd honderde malen veiliger dan gelijk welke fosiele andere brandstof.
http://www.biopellets.org

Hierbij een leuk document..

Blijkbaar zijn er toch slechtere emissie waarden bij graan dan bij bv hout.

Mvg
Davy