Daglicht in kelder via Solartube/Sunpipe

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste verlichte geesten,

In onze nieuw te bouwen woning voorzien we een betonkelder van ca. 30 m². De kelder grenst aan twee zijden aan een gevel.

Om daglicht binnen te trekken hadden we initieel een beperkt kelderraam voorzien. Gezien de geringe doorlatendheid van de bodem (we zitten met +- pure leem vanaf 0,5 m-m-v) hebben we in natte winterperiodes echter hangwater tot aan 't maaiveld. Om deze reden heeft onze architekt ernstige bedenkingen bij de technische haalbaarheid van een kelderraam (waterdichting, wateropvang).

Van Solartubes/Sunpipers wordt soms gezegd dat deze ook voor daglicht in de kelder kunnen worden ingezet. Meestal bedoelt men, zo ik veronderstel, aanvoer van licht vanaf het dak tot in de kelder.

Heeft iemand van jullie weet van toepassingen waarbij rechtstreeks van 't maaiveld licht doorheen een kelderwand wordt gevoerd? De wanddoorgang moet natuurlijk perfekt waterdicht worden gemaakt, dus er zal met een mantelbuis dienen gewerkt denk ik.

Hopend op jullie kennis/inspiratie
Didier

Reacties

Didier

Je bouwt een schoorsteen naast je kelder, en op die manier haal je de zon binnen.
In de bijlage zie je een tekening hoe je te werk kan gaan.

Hans

Hans, alvast bedankt voor de snelle reactie.
Qua duurzaamheid (in de zin van waterdicht op lange termijn) natuurlijk niks op aan te merken.
Ik moet toegeven dat ik echter op een soberdere piste aan het hopen was, in de zin van een buis die 30°-afwijkend van het horizontale vanuit de voortuin de betonwand vd kelder doorgaat. Niet haalbaar denk je?
groetjes
Didier

hallo Didier,

misschien is de lichttunnel van velux een optie voor jouw probleem...

mvg

Frank

Didier, Frank

Eender welk merk je neemt, je zal de buizen altijd moeten beschermen. Dit zijn zeer dunne aluminium buizen en kwa stijfheid en stevigheid maar magertjes. Sommigen werken ook met flexibels, maar dat geeft een pak minder licht. En wat stevigheid betreft is het met flexibels hetzelfde probleem.

Hans

kan dat niet met inoxbuizen komt eigentlijk niets aan

Marcel

Dat zou kunnen als je dezelfde maat in inox zou vinden. Maar je zou dan wel twee keer minder licht hebben, ant inoxbuizen hebben die coatings niet.

Hans D.

En welke coating mag dit dan wel zijn? Kunnen ze deze niet aanbrengen aan de binnenwand van buizen in een bepaalde fabriek of lakkerij?

Dan zou de concurrentie wel eens te groot kunnen zijn... mochten deze superreflecterende folie of laag zomaar verkrijgbaar zijn.

Weet niet, vroeger had Sunpipe een coating van 3M, nu is het een andere leverancier. En je kan die coatings gewoon kopen, daar is niks geheim bij.

Het product noemt: 3M™ Light Pipe

http://products3.3m.com/catalog/us/en001/home_leisure/-/node_GSFNBRXY11be/root_GST1T4S9TCgv/vroot_GSHCV1ZFXKge/gvel_5F97P109XVgl/theme_us_homeleisure_3_0/command_AbcPageHandler/output_html

Nu nog de prijsvragen en we weten hoeveel een sunpipe werkelijk kost en we ze goedkoper kunnen maken (voor diegene die handig daarin zijn misschien).

Het zou kunnen tegesteken de prijs:

clear, air-filled polycarbonate tube-which can be up to 66 ft. long (it comes in 6ft. lengths) and is 10 in. in diameter-that's lined with 3M Optical Lighting Film.

As with the tape, there is a cost issue. A section that's about 60 ft. long costs on the order of $6,000. However, there are several benefits, such as reduced maintenance costs, and reduced electricity requirements.

328 $/m ?

Dit was wel de prijs bij de introduktie in 1997-1998.

Wat de huidige prijzen zijn is gissen, niks te vinden op Internet.

Hoeveel kosten de Sunpipes per meter die in België verkocht worden?

Wie heeft deze laten plaatsen?

De light pipe van 3M is iets helemaal anders. Deze buis straalt over zijn gehele oppervlakte licht uit van de lamp die op de kop geplaatst is.

Misschien hangt het af van de hoek waarmee het licht op de wand invalt. In de spec staat dat het zonder veel verlies licht kan transporteren.

Maar als het dit product niet is, welk is het dan wel?

En hoeveel kost dat dan?

Wim

Dat soort coatings wordt echt niet gemaakt voor een paar meter. Er zijn meerdere fabrikanten, maar je vindt die niet zomaar op het internet, dat zijn geen eindverbruikerproducten. Trouwens, wat zou je met die filmen doen? Je moet die ook nog op de buis krijgen. Ik kan je verzekeren (heb het al eens geprobeerd) dat zit aan elkaar, net alsof het één en dezelfde materie is. Krassen erin maken kan je natuurlijk wel, maar je kan zolang prusten als je wil, je krijgt er nog geen halve mm los van.

Hans