balansventilatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kan iemand mij zeggen welke verdelers er goed zijn en welke niet? En wie er eventueel de beste prijzen heeft Want blijkbaar moet je al betalen om een offerte te laten maken. Is dit normaal?

Reacties

Wim,

Ik ben wel geen wiskundige, en meetkunde is sowieso al nooit mijn sterkste vak geweest, maar om 3000 m³ lucht te verplaatsen met een deur van 2 m², moet je toch al een flinke ruk geven.
Indien ik me niet vergis is het deel van de cilinder waar de deur doorzwaait ongeveer 1,3 m³ (straal x straal x pi x hoogte is toch de formule voor de inhoud van een cilinder, correct me if I'm wrong) en dat deel je door 4 (een deur die opengaat bestrijkt 1/4 cilinder). Uw deur = de straal van de cirkel = 1m, de hoogte is 2m: 1 x 1 x 3,14 x 2 = 6,28 m³ voor de cilinderinhoud. Een kwartje daarvan is juistgeteld 1,32 m³. Nu wordt het moeilijk voor mij, dat geef ik toe: maar als je binnen de seconde 3000 m³ door dat gat van 2 m² wil krijgen zou je volgens mijn berekeningen (en ik kan er naast zitten natuurlijk) de deur 3000/1,32= 2273 keer moeten OPENdoen. Uiteraard is er geen enkele BV die dát kan opvangen, maar ook hier ben ik geen specialist.
Mijn duit in het zakje.

Groetjes,
Frank

Sorry Wim,

Ik had mijn reaktie juist gepost toen ik je rechtzetting binnenkreeg.

Groetjes,
Frank

Maare... op gevaar van doordrammen af...
Nu kan ik helemaal niet meer volgen. Welke formule heb je toegepast om van 3000 m³/h tot 1000 m³/s te komen?
(ik dacht dat m³/h gedeeld door 3600 -> m³/s geeft, in uw geval dus 3000/3600= 0,833m³/s)

MVG,
Frank

Dit is leuk, laten we allemaal meedoen ...
4 beaufort = 5,5 - 7,9 m/s matige koelte
5 beaufort = 8,0 - 10,7 m/s frisse bries

Neem windsnelheid van 8 m/s
Opening deur 2m*1m =2m²
Deur 1 seconde openzetten geeft =
8 m/s * 2 m² * 1 s = 16m³ luchtverplaatsing

Laat je de deur 20 sec openstaan komt er theoretisch 320m² verse lucht binnen. Neem dat de hal 20m³ is wordt die gewoon 16 keer vervangen. De warmte is natuurlijk weg.

Per uur zou er een verplaatsing zijn van 57.600m³ (3600 seconden)

Wim,

Sta mij toe om ff te citeren wat jij hierboven shreef :

"Ongelooflijk wat hier allemaal beweerd wordt"

en ook nog :

"Al dat gezwets kan eenvoudig verholpen worden: contacteer een professional, een specialist terzake"

En dan kom jij (de specialist??) beweren dat er door een open deur 1000³/sec naar binnen stroomt.

Wel ff serieus blijven hé.

dirk

Geachte,
Wij bouwen dit jaar maar hebben vorig jaar reeds vergunning aangevraagd (moeten dus eigenlijk niet voldoen aan EPB, maar wilen dit wel).
We gaan balansventilatie toepassen. Op basis van de norm (EPB) en berekening door leverancier komen we tot volgende gegevens:
- Toevoer: gelijkvloers:150m³/u (leef,zit,bureel)
eerste verdiep:150m³/U (bureel, slaapkamer)
tweede verdiep (zolder):144m³/u (slaap, studeer)
- afvoer: gelijkvloers:220m3/u (keuken, berging,wasplaats, badcel, wc)
eerste verdiep: 75m3/u (badkamer, dressing)
tweede verdiep: geen
Zoals u ziet komen we aan 444m3/u toevoer en 325m3/u afvoer.
De leverancier interpreteert dit graag als zijnde een installatie met 450m3/u toe- en afvoer bij 50pa.
1/ Als ik echter de norm goed lees alsook bijhorende voorbeelden dan zou ik met 325m³/u toe- en afvoer reeds voldoen? klopt dit?
2/ zo ja, wil dit zeggen dat ik dan in bepaalde vertrekken niet ga toevoeren, maar dat we veronderstellen dat door natuurlijke circulatie die ook ververst worden? (via spleten of doorvoerroosters)
3/ er is een onevenwicht in toe/afvoer vooral op eerste en tweede verdiep, is dit negatief? hoe moeten we zoiets oplossen.

ALvast bedankt voor de antwoorden.
mvg,
Thierry

Dirk,

Ik heb nooit over mezelf gezegd dat ik de professional ben.
Ik heb jullie aangeraden als je specifieke vragen hebt die te richten naar de professionals.

En indien U mij niet gelooft van die hoeveelheid lucht; neem dan een anemometer en meet de luchtsnelheid bij het openen van een deur en doe het rekensommetje zelf!

Wim

Thierry,

Hetgeen je hebt laten berekenen zijn waarschijnlijk de nominale debieten die de norm voorschrijft (NBN D50-001).
In die norm wordt ook gesteld dat je "in staat moet zijn om" die nominale debieten te kunnen toevoeren en extracteren. Er wordt ook op gewezen dat leefruimten mogen "gespoeld" worden door aangrenzende leefruimten.
Het WTCB stelt zelf dat de norm (NBN D50...) dient als RICHTLIJN.
Het belangrijkste is dat je vochtige ruimten (badk. keuken, Wc, wasplaatsen, berging) voldoende worden geëxtracteerd zodat het geproduceerde vocht (douche, bad ,koken, ..) afgevoerd wordt. Een ventilatie systeem dient om je woning gezond te houden (lees: vermijden dat er vochtophoping en/of schimmelvorming optreed).
Dus als je ervoor zorgt dat je installatie voldoet om die vochtige ruimten te extracteren zit je al voor 95% goed.
Pulsie-zijdig geef ik de voorkeur aan slaapkamers, speelkamers en burelen. Wat er dan nog overschiet is voor de overige leefruimtes.

Wim

Vergeet niet om gelijktijdig met de voordeur ook de achterdeur open te zetten, of je geraakt niet eens aan 1m³ per seconde... De lucht moet er ook ergens uitkunnen hé

vr gr

pluto

Thierry,

Begrijp ik het nu goed dat er aan u een offerte is aangeboden waarbij men u een systeem in onbalans wil verkopen? We spreken hier toch over BALANS-ventilatie?

Over het algemeen gat men in de leefruimtes (zijnde slaapkamer, woonkamer, zitkamer, tv-kamer, bureel) lucht toevoeren, waarbij men voor dezelfde hoeveelheid totaal lucht, lucht gaat afvoeren in de natte cellen (zijnde keuken, badkamer, douche, toilet, wasberging). De vekeersruimten (hal, overloop e.d.) worden door de luchtverplaatsing in onder- en overdruk vanzelf doorspoeld.

Mvg

Eric

ivm die openzwaaiende deur.
Ik ben wel wiskundige, en vanuit theoretisch standpunt zou ik het als volgt bekijken:

- We nemen een magische deur: ze verdwijnt gewoon 10s als je
erdoor wil.

- Er moet 1000 kub door in die 10s

- het gat is 2 vierkante meter

- 1000/2 = 500, dus er moet een balk van 500 meter door de
deur waaien in 10s, oftewel 50m/s, oftewel 180km/h.

- 180km/h: Orkaan Categorie 3

- niet ingerekend: de versnelling (aanzuiging) van lucht als
je een deur naar binnen opendoet, en de bijhorende
samendrukking van die lucht.

mvg,

Karel.

Karel.

Heren,

Als ik mij niet vergis is het rekensommetje als volgt:

Hoeveelheid (q) = snelheid (v) x oppervlakte (A)

q = 5 x 2 = 10 m3/s

Pluto heeft gelijk, in die zin dat die lucht ergens weg moet kunnen.
Is dat niet, dan zal het deurgat als aanvoer en afvoer dienen.

Halveer de oppervlakte van het gat dus al maar in je berekening. En dus ook het debiet.

Geert

NU begrijp ik dat sommige mensen echt wel beter specialisten raadplegen voor ze een balanssysteem aanschaffen, Wim . Bij het openen van één deur in een luchtdichte woning zal er echt niet zoveel lucht verplaatst worden. Zoals Karel al vermeldde zijn er factoren zoals versnelling (traagheid) van lucht, samendrukbaarheid en drukverschil door windbelasting die de luchtstroom zullen bepalen. Als die factoren gestabiliseerd zijn zal er nog enkel luchtverplaatsing door thermische trek (zoals in een schouw) plaatsvinden: boven warme lucht die verdwijnt en beneden toevoer van koude lucht. Snelheid zal dan niet (veel) groter zijn dan 1 m³/s en geen 1000m³/s. Misschien een verwarring met l/s maar op school was dit toch ook een dikke buis
Iig heb ik toch een goed kunnen lachen, bedankt.

Jeroen²

Allen,
Bij gebruik van een balansventilatiesysteem is het zeer belangrijk dat alle filters van het toestel en deze van de AWW regelmatig worden proper gemaakt. Indien je de HRC laat werken met vuile filters(dwz. meer weerstand) dan krijg je veel meer lawaai erbij. Vooral de filter van de AWW wordt nogal eens vergeten!
Mon

Mon,

Bij een kennis maakt de Orcon ook meer lawaai, na vervangen van de AWW-print. Wel vreemd!

Heb een F7 filter aangeschaft om tussen AWW én toestel te plaatsen, daar ik met G3 bij de AWW nog teveel vuil krijg in het toestel. Een G3 ga ik op de afzuig plaatsen, voor de vuile lucht het toestel binnenkomt.

Op deze manier heb ik een zeer goede fijn filtering (en pollen) en blijven de wel erg dure én minder goede filters in het toestel zuiver.

Jeroen

Mijn toestel maakt duidelijk ook meer lawaai, na het vervangen van de AWW-print.

Dat zijn er dus al (minstens) 3!

JB

Jeroen,

Kan het ook niet zijn dat je door toepassing van je G7 filter een grotere drukval hebt waardoor je ventilatoren een hoger toerental moeten hebben om de juiste hoeveelheid lucht te kunnen geven? Dit gaat natuurlijk ook gepaard met meer lawaai. Het lijkt mij sterk dat door het vervangen van een print het toestel meer lawaai maakt !

Mvg

Eric

Jeroen

Je kan eens naar Orcon/Ventiline proberen te bellen, maar zij zullen het wel weer op de installateur afschuiven, zijn ze in gespecialiseerd. Aan het toestel is HELEMAAL NIKS mis, dat is hun boodschap.
Dat sinds het vervangen van de printen bij minstens 3 mensen het toestel meer lawaai maakt kan niet volgens Orcon/Ventiline, al stel ikzelf ook vast dat het zo is. Maar zij wassen hun handen in onschuld, dat ligt aan de installateur!
Zij kunnen natuurlijk niets anders zeggen, want dan moeten ze toegeven dat hun toestel niet deugt.

Hans

Allen,
Aan onze situatie is er niets gewijzigd. Toch is er meer lawaai na het omwisselen van de print. Bij wind wordt alles nog eens extra luider.
Mon

Allen,

Kunnen jullie mij nu eens uitleggen waarom jullie denken dat het vervangen van een print, die alleen maar veranderd is om de bypass op een andere manier aan te sturen in samenwerking met een AWW, de oorzaak zou kunnen zijn van meer lawaai !!! Het lijkt mij eerder een probleem te zijn van ofwel onvoldoende geluiddemping, of van een defecte ventilator.

Ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen waarom dat aan die print kan liggen.

Mvg

Eric

Eric

Ik weet het, lijkt onmogelijk en ik heb er geen verklaring voor, stel enkel vast. En Orcon heeft als enige uitleg 'dat kan niet'. Wel, dat ze dan maar eens komen aanduiden waar het probleem dan wel ligt.
Dat er op minstens drie plaatsen problemen zijn met het meer geluid nadat de print vervangen werd, hoe verklaar je dat dan? Toch niet dat alle drie de ventilatoren stuk gegaan zijn?
Jeroen heeft rond die tijd een andere filter in gebruik genomen, dat is waar, maar de weerstand is zeker niet te hoog. Op de andere plaatsen werd er helemaal niets verandert, buiten de print.
En geluidsdemping? Lijkt me nog onwaarschijnlijker dat het vervangen van een printplaat op de geluidsdemper zou inwerken, dat geloof je toch zelf niet mag ik hopen?

Hans

Eric,
Onze Orcon is aangesloten op een AWW maar ook met de serre via een temp. gestuurde klep. Het surplus aan lawaai lawaai produceert zich bij beide aanvoermogelijkheden. Bij winderig weer is het lawaai nog versterkt en een fluittoon krijg je er gratis bij. Voor de periode van de printwissel was dit onbestaande. Stand II is niet meer aan te horen.
IK KAN ER OOK GEEN VERKLARING VOOR GEVEN, MAAR HET IS DE REALITEIT.
ORCON- TECHNIEKERS, VENTILINE TECHNIEKERS ZIJN NOG STEEDS WELKOM.
Mon

Hans,

de printplaat vervangen zal geen invloed hebben op de geluiddemper, dat klopt (moge duidelijk zijn). Betreft het hier trouwens geluid als uitstraling van de unit naar de ruimte alwaar hij hangt, of heb je tevens extra geluid op alle ventielen gemerkt?

Mvg

Eric

Eric

In het ene geval waar ik zeker van ben, is het absoluut de uitstraling van de kast, geluidsdempers zouden daar zeker niks uithalen. Of de ventielen meer lawaai maken weet ik niet.

Hans

Hans,

Dit van een afstand beoordelend, kan ik niet anders concluderen dat er een probleem is met de ventilator motor van de desbetreffende units. Kun je eens proberen om deze motorplaten te vervangen, en dan eens te kijken wat het resultaat is?

Mvg

Eric

Eric

Orcon/Ventiline weet er van, het is aan hen om stappen te nemen. 't Lijkt me overigens sterk dat in al die units de ventilatoren stuk zijn gegaan bij het vervangen van de printen. Maar je weet natuurlijk nooit.
Nu wil ik die wel vervangen, als ik er al had, maar het gaat er mij om dat Ventiline koudweg zegt dat dat aan de installateur ligt, terwijl zij toch die printen zijn komen vervangen! Ik wacht nog altijd op een fatsoenlijk voorstel.
Ik ben nog NOOIT door een leverancier zo behandelt, en dat vergeet ik nooit meer.
Ik heb indertijd mijn schouders gezet onder Orcon, misschien omdat ik zo naief was de praatjes van die hollanders te geloven. Maar als het er op aankomt, sta je in de kou. 3 jaar miserie en honderd beloftes verder is het nog altijd ellende!

Hans

Aan Ventiline:

Graag zou ik terug de oude printplaat hebben in mijn toestel...

Is dit mogelijk?

JB

't Is erg stil aan de andere kant....

Ai, en ik heb net een Orcon gekocht die binnen een tweetal weken wordt geleverd.... Had voordien alleen maar positieve geluiden gehoord op deze site, vandaar mijn beslissing....

Oeiei, ik hoor 'm al fluiten...

Mijne heren.
Ik heb niet eens een balansventilatie, waar praat ik over, waar bemoei ik me dan mee.....
Toch even wat over mijn ervaring met frequentieregelaars.
Of je nu een draaistroom motor of een gelijkstroommotor hebt, het principe blijft hetzelfde:
Alle regelaars maken gebruik van pulsbreedtemodulatie (met uitzondering van fase aangesneden regeling). De frequentie waarbij dit gebeurt, kan resonantie in de motor veroorzaken.
Als jullie opeens last hebben van lawaai na vervangen van de print, lijkt in die print de oorzaak te liggen.
De regelaars die ik ken (draaistroom 400V) hebben een aan te passen modulatie, tussen 14kHz en 0,5 MHZ. Daarme is de motor zo aan te drijven dat geluid minimaal is.
In de consumenten elektronika heb ik geen benul hoe dat soort dingen wordt gebouwd, zal wel zo goedkoop mogelijk zijn dus niet eenvoudig te veranderen....
Hopend hiermee een nieuw licht op de zaak te hebben geworpen,
groeten
Hans van Andel

Pascal

Er zijn toch al een paar maanden minder positieve geluiden over dit toestel. Maar het probleem is dat er wel 10 vraagstaarten zijn over dit onderwerp. Daarom dat ik er ook altijd zo op hamer om bestaande vraagstaarten te gebruiken.
Maar om je een beetje gerust te stellen, ik heb ook toestellen staan met weinig of geen problemen. Zonder AWW valt het meestal wel mee. Wat het geluid betreft, voorzie ineens stevige geluidsdempers, dan blijft het leefbaar.

Hans

Hans VA

Gelukkig toch iemand die aanneemt dat er mogelijk een probleem kan zijn en het niet alleen psychologisch is.

Hans

hallo mickenhans,
Theoretisch inderdaad mogelijk, al lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat ze hier met een frequentie in het hoorbare gebied gaan werken.
Tenzij ze een kanjer van een flater geslagen hebben door een condensator een factor 10 te groot te nemen of zo.

Als dat het probleem is moet het door de fabrikant makkelijk op te lossen zijn, geef mij het schema en ik laat die pulsbredteregeling op elke frequentie werken die je maar wil. (0,01Hz tot 100Ghz? )
Bij een foute frequentie werkt meestal de ontstoring ook niet goed.

@ Mark,

De pulsfrequentie is bij sommige frequentieregelaars instelbaar, oa Mitsubishi, ABB, en Allen Bradley. Het RC netwerkje aanpassen is idd een optie zoals jij suggereert, maar ik denk dat het microprocessorgestuurd is in die regelaars en niet met een R en C. Dan zou je alleen het kristal kunnen vervangen.
Maar mijn punt is: Bij de Orcon zitten ze kennelijk dicht bij een resonantiefrequentie. Als het aan de ventliator ligt kan Orcon dit zelf aanpassen in het programma, als het ligt aan het buizenstelsel, dan zou de parameterlijst moeten worden uitgebreid met een keuzemogelijkheid die de installateur kan instellen om resonantie te vermijden.
Volgens mij zit Orcon met een probleem maar willen ze geen geld of tijd steken in een oplossing.
(ben blij dat ik nog even geen balansventilatie heb.....)
Groeten
Hans van Andel

Net nieuwe printplaat met vochtsensor geplaatst...

Zelfde geluidsproductie...

Die uitleg over die frequentiesturing... daar lijkt mij wel iets in te zitten.

JB

Hans van Andel

Bij dit soort toepassingen wordt die frequentie gewoonlijk niet door de µP geregeld omwille van de prijs. Ze gaan hier geen "zware jongen" gebruiken, en die µP moet ook andere taken kunnen vervullen, met het risico om onderbrekingen te krijgen in de pulsfrequentie.
Gewoonlijk is het RC (indien instelbaar) en de pulsbreedte wordt geregeld met een gelijkspanning naar een comprator, op de andere ingang van de comprator staat dan een zaagtand gelijk aan de pulsfrequentie.

Ik sluit de andere mogelijkheid niet uit, 'k zou wel eens graag een schema zien...

Groeten, Mark

heeft iemand (pos of neg) ervaring met de balansventilatietoestellen van Viessmann ?
Lijken mij degelijke (want Duitse ?) toestellen te zijn .

Ik kan fout zijn, maar hij lijkt verdacht veel op de Renovent HR van Brink.

Degelijk?
Misschien, zolang er geen muis in raakt, want dan krijg je nen bak met piepschuimbolletjes...

Dat is inderdaad een Brink, bij mijn weten is het enige verschil de afstandsbediening en de prijs. Verder is dat soort toestellen vergelijkbaar met de andere Nederlandse toestellen, heel behoorlijke score voor wat energieëfficientie betreft, maar een beetje luidruchtig.

Hans

Geachte heren,

Tot op heden hebben wij van u nog geen rechtstreekse klacht mogen ontvangen betreffende het wel of niet goed functioneren van uw unit. Graag vermelden wij hierbij nogmaals onze coordinaten, waar u terecht kunt bij eventuele problemen.

a) Technische dienst VENTILINE 089/504002
b) Helpdesk HRC : HRC.helpdesk@telenet.be
c) Ventiline : www.ventiline.be - info@ventiline.be

Gelieve ons te contacteren zodat wij een afspraak kunnen maken en iets voor u kunnen betekenen.

Het VENTILINE-team.

Geachte Heren van Ventiline,
Geen reactie? En mijn e-mail van 3 april dan?
Mon

Beste Mon,

Op jouw e-mail na dan. Hier gaat op gereageerd worden hoor !!! Wij willen dit net zo goed opgelost zien als u. Wij komen ter plekke kijken wat eventueel het euvel kan zijn, en zullen dan gepast reageren om een mogelijke en blijvende oplossing te realiseren.

Ventiline

Geachte Heer van Ventiline,

Ik ben al een jaar aan het kloten (sorry voor de woordkeuze) met een acoustisch probleem, waarover ik u in het verleden al verschillende keren telefonisch heb ingelicht.

Tot op heden is er nog niemand komen "luisteren".

Zelfs na 2 ongebruikelijk grote dempers heb ik het redelijk onder controle gekregen. Nog steeds hoor ik een gedreun( 63Hz)

Dus nogmaals heeeeel graag iemand die eens langskomt.

Wordt het probleem niet opgelost dan zal ik helaas mijn zuur verdiende spaarcenten moeten aanspreken.

Dank

Jeroen Beeckx

NB Het gedreun komt van het toestel

geen reactie?

Jeroen

Ik vrees dat ze geen oplossing hebben voor het probleem. Ik ken niet zoveel van motoren, maar als ik zo hoor van mensen die met motoren bezig zijn, heeft dat mogelijk te maken met de kwaliteit van bepaalde komponenten, of vooral de grote kwaliteitstolerantie. Dat zou ook verklaren waarom bij klanten met hetzelfde toestel en vergelijkbare opbouw die geluidsproblemen zich ofwel zelden of nooit voordoen, terwijl bij anderen dat probleem (dikwijls een vervelende hoge fluittoon bij een bepaalde snelheid) zich regelmatig eens herhaald, terwijl er bij anderen continu klachten zijn.

Hans

Jeroen

Het enige dat ventiline misschien kan doen bewegen is wanneer je de fout duidelijk bij het toestel kan leggen. Als het van toestel tot toestel afhangt wil dit zeggen dat je op zoek moet gaan naar vergelijkbare toestellen die je voor een dag kan uitwisselen.Misschien andere forumleden die voor een dag het toestel ter beschikking willen stellen? Als er een of meerdere bijzitten die wel naar behoren werken dan kan je verder stappen ondernemen ( en zelfs uitwisseling vragen). Zoals de zaken er nu bijstaan gaan ze zich steeds beroepen op het feit dat je buizenstelsel volgen hun niet naar behoren is gelegd/ontworpen. Het zijn hollanders en ik heb er ook ervaring mee( dan wel met een aardgaskachel)

Mvg

Benny

Is er ondertussen al een oplossing geboden voor de printerproblemen? Wij gaan namelijk ook voor een balansventilatie, maar weten nog niet welke systeem we gaan gebruiken.

Ronny,
Ik had net een telefonisch gesprek met Dhr. Bernard van Ventiline. Binnen de 3 weken wordt er een oplossing aangeboden aan een viertal mensen met geluidsproblemen aan de Orcon. Volgens hem is er een brief onderweg naar de betrokken personen. We wachten af.
Mon