probleem isoleren voorgevel aan buitenzijde

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Betreft renovatie van een bestaand rijhuis. Half open, de open kant grenst echter aan eigendom van buur. Betreft een wonig bestaande uit 1 volle muur (kleine 30cm dikte voorgevel / kleine 20cm dikte open kant grenzend aan eigendom buur).

Nu ben ik op zoek naar de best mogelijke oplossing om de muren van deze woning te isoleren. Er zijn bij mijn weten 2 mogelijkheden:

1) ofwel aan de binnenzijde
2) ofwel aan de buitenzijde (op de gevel)

1) BINNENZIJDE

De eerste methode: men plaatst een valse wand waartussen men de nodige isolatie aanbrengt. Deze methode blijkt echter nogal wat nadelen te hebben:

- Men creëert een broeikaseffect. Men construeert als het ware een "thermos": snel warm - snel afgekoeld. Dit komt doordat er geen massa (= muur) aanwezig is die warmte kan opnemen en langzaam terug afgeven. Het warmte-accumulerend vermogen van muren wordt weggenomen waardoor het in de zomers onaangenaam warm kan worden binnen.

- Men krijgt koudebruggen veroorzaakt door dwarse muren, vloeren en plafonds die in verbinding staan met de volle muur (we opteren er bv voor om de bestaande vloer te behouden). Langs deze koudebruggen krijg je condens omwille van temperatuursverschillen. Dit veroorzaakt na verloop van tijd vochtproblemen en schimmels. Bovendien zal het energieverbruik, en bijgevolg de energiekost, steeds een stuk hoger liggen dan een bij een isolatie aan de buitenzijde.

2) BUITENZIJDE

De tweede methode: men plaatst isolatie aan de buitenzijde tegen de muur, vervolgens brengt men een afwerkingslaag aan (hout, crepie, ...).

- De gevel wordt ononderbroken geïsoleerd. Bijgevolg worden koudebruggen vermeden. Er zijn geen condens en vochtproblemen.

- Men krijgt een lager energieverbruik door door de ononderbroken isolatie aan de buitenzijde.

- Het bufferend vermogen van de muur wordt ten volle benut. Men krijgt bijgevolg een frisse woning in de zomer / een warme woning in de winter (massa neemt warmte op in de zomer / massa geeft warmte vrij in de winter).

Deze informatie heb ik bijeengesprokkeld via het net. Klopt deze argumentatie, dan doe ik er het best aan mijn gevel aan de buitenzijde te isoleren. De voorgevel van mijn wonig grenst echter aan de rooilijn. M.a.w. als ik op de gevel een isolatielaag zou aanbrengen, overschrijd ik de rooilijn met een aantal centimeter. Geen probleem tot daar, ik doe een aanvraag via de stadsdiensten om toelating te verkrijgen om aan de buitenzijde te isoleren (o.a. met bovenstaande argumentatie). Blijkt nu dat mijn aanvraag niet goedgekeurd wordt, ik kan wel aan de binnenzijde isoleren.

Is het dan toch beter om te isoleren aan de binnenzijde? Wat dan met vochtproblemen door condens en het hogere energieverbruik? Zijn er mensen die enige ervaring hebben met gelijkaardige renovaties / isolatieproblemen en toch toelating verkregen hebben om dit uit te voeren?

Alvast bedankt voor de reacties.

Reacties

Echo,

wat was de motivatie van de weigering?

Walter

Walter,

De motivatie is mij onbekend. Ik heb mijn aanvraag officeel ingediend eind vorig jaar. Kort daarna kreeg ik via informele weg te horen dat mijn aanvraag niet werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen en dat ik hiervan nog officieel op de hoogte zou worden gesteld. Momenteel wacht ik al meer dan anderhalve maand op een officieel (en hopelijk gemotiveerd) antwoord op mijn aanvraag.

Ik heb de bevoegde stadsdiensten reeds meermaals proberen te contacteren, tot op heden echter zonder succes.

Ik vind het persoonlijk nogal eigenaardig dat ik, gezien mijn argumentatie, niet zou mogen isoleren aan de buitenzijde. Temeer ik reeds tal van voorbeelden gevonden heb van voorgevels die een aantal cm vooruit springen t.o.v. de andere gevels in het straatbeeld.

Echo

Beste Echo,

Het is jammer genoeg dagdagelijkse realiteit, dat men stedenbouwkundige regeltjes veel hoger inschat in waarde, dan een degelijke en correcte manier van isoleren.

Langs buiten isoleren heeft alleen maar voordelen.

Het enige nadeel is dat de stoep een aantal cm smaller wordt, maar in de meeste gevallen is dat geen enkel probleem. (hoe breed is die in jouw geval ??)

België wordt op vlak van ruimtelijke ordening "het lelijkste land van europa" genoemd.

Een gevel die er een beetje uitspringt kan dan toch echt geen probleem zijn.

Het kan er zelfs voor zorgen dat, wanneer de buren hun woning willen renoveren, ze ook een even dikke laag isolatie langs buiten gaan aanbrengen.
(het is dus belangrijk dat de eerste die het doet een voldoende dikke laag aanbrengt )

Moest ik in jouw situatie zitten zou ik het hierbij niet laten !!

Vastgeroeste regeltjes proberen te veranderen is wel een werk van lange adem, maar als niemand ooit de aanzet geeft zal er nooit iets veranderen.

dirk

Echo,

ga gewoon langs bij de betreffende diensten. Als je in een kleinere gemeente woont, dan kan je zelfs de schepenen zelf contacteren of een afspraak maken om eens samen te zitten.
Ik weet eigenlijk niet wat de regels zijn om over je eigen perseelgrens te gaan als je bouwt. Iemand een idee?
Bij mij mocht ik ook niet langs buiten isoleren; Ik zit echter op het dichtste punt echter minder dan een meter van de straat.
De oplossing is dan, je gevel een steen afbreken en vervangen door isolatie; Maar dat is natuurlijk ook weer duurder dan enkel extra isolatie te plaatsen.

Walter

nu weet ik waarom het bij mij vlug afkoeld,spouw geisoleerd maar heb ook binnen geisoleerd
maar meer verbruik twijfel ik toch als men aan de bron isoleerd moet het toch beter zijn het zal vlugger warm zijn
en u moet toch langer stoken om uw muren te verwarmen
in de zomer warm ,ik heb speciaal een grote vouw deur van 4 meter late plaatsen om in de zomer warmte binnen te halen
en schimmel al 35 jaar nog geen plek schimmel,heb pas verbouwingen gedaan niets te zien

Echo,
als het probleem enkel de volumevergroting is, kap (indien logelijk)dan gewoon de gevel weg. Plaats voor 7cm isolatie + 2cm crepie en geen vergroting.
't Zal met 20 cm stenen ook wel blijven staan...

Heeft iemand reeds een voorgevel laten afkappen.

Geen slechte ervarigen?

Wat was de kostprijs?

Joost

Mijn vroegere buren hebben het zo gedaan:
aannemer heeft stellingen geplaatst, ze hebben zelf de gevel afgebroken en weggevoerd, aannemer heeft nieuwe gevel geplaatst (1 man), ze hebben zelf gediend. Weet geen prijs (15 jaar geleden) maar dat viel best mee.
Zeer belanrijk: als je ramen moeten blijven, moet je ze degelijk beschermen. Een steen die valt, klets op een buis van de stelling, knal door je raam...

Zoals Dirk hierboven al zei, het is echt triestig dat bouwkundige regeltjes voorrang krijgen op een efficiente energiebewuste keuze. Probeer dan eens iets goed te doen, zucht...
Maar het feit dat het zo lang duurt voor je een antwoord krijgt, wijst er misschien op dat er toch enige verdeeldheid is over je aanvraag.
Beter zo snel mogelijk proberen je zaak alsnog te bepleiten, want als iemand eenmaal een handtekening gezet heeft, zal die niet vlug meer terugkrabbelen. Gezichtsverlies, weet je wel...
En bovendien, er zijn gemeenteraadsverkiezingen op komst. Politici zijn dan soms iets meer luisterbereid

Alvast bedankt voor de reacties. Inmiddels heb ik tal van voorbeelden op foto staan van huizen die soms tot 8-9 cm vooruit komen. Het is zelfs zo dat de bebouwing van het huis naast het mijne aan de rechterzijde zo'n 6cm meer vooruit komt t.o.v. mijn gevel. Aan de linkerzijde gaat het over een 2tal cm. Mijn gevel staat dus m.a.w. eigenlijk achteruit t.o.v. de gevels van mijn buren en toch zou ik geen toestemming krijgen om te isoleren aan de buitenzijde?!

Zijn er hier mensen die van hun gemeente wel toestemming verkregen hebben om te isoleren aan de buitenzijde? Of kan ik dergelijke werken gewoon uitvoeren zonder dat ik hier enige vorm van vergunning/toestemming nodig heb?

je hebt een vergunning nodig omdat je het uitzicht van de woning verandert. Maar zoals reeds gezegd,..binnenkort zijn er verkiezingen,...

hallo Echo,

ik zit met een soortgelijk probleem ivm isoleren van een enkele muur. Bij mij is het een zijmuur die op de grenslijn met de buren staat. Dus isoleren aan de buitenzijde is uitgesloten en ben dus aan het zoeken naar de beste manier van isoleren langs de binnenzijde.

Echter met al de nadelen die u opsomt...

Hebt u, met de expertise die u gedaan hebt, enig idee wat de beste isolatiemanier is, indien u niet anders zou kunnen dan aan de binnenzijde te isoleren? Want, indien u deze kennis hebt zou u mij een grote gunst kunnen doen door hierover enige toelichting te geven.

Frank

Heb je je buur al gevraagd of hij akkoord zou gaan?

Als hij ermee akkoord gaat, kan je die buitenmuur wel langs buiten isoleren (en bijvoorbeeld bepleisteren)!

Hoe los je de koudebrug op die ontstaat van de voorgevel van de buurman naar de zijmuur als je enkel je eigen voorgevel isoleert?

Je kan aan de binnenkant isoleren met een gipsplaat+60mm glaswol/rockwool. Ook plafond/vloer mee isoleren. Plaatbreedte min.60cm en 60mm dikte.
Mon

Ik ben momenteel ook aan het kijken voor isolatie van onze buitenmuren, en was aan het denken voor spouwmuurisolatie, die in de muur gespoten wordt.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Wij hebben het ook zitten.
Tijdens overleg met de gemeente-ambtenaar en een afgevaardigde van de gemachtigde ambtenaar van de provincie vl br kregen we volgende antwoorden (?).

Houten gevel; de gemachtigd ambtenaar is niet te vinden voor houten gevels
wij willen geen chalets (is ver te zoeken in ons ontwerp maar daar hebben ze niet naar gekeken).

langs buiten isoleren
u mag niet over de bouwlijn gaan.
(wij wonen in een klein straatje met
8 huizen en 6 verschillende bouwlijnen, doch wij hebben één aanpalend afgeleeft huis dat buiten de bouwlijn in de verste verte niet aansluit bij ons huis)

waarom kan het echt niet dat we over de huidige lijn gaan?
we hebben dat bij andere aanvragen ook niet toegelaten.

waarom kunnen we niet over de bouwlijn gaan, estetisch of functioneel probleem,...
Antwoord (letterlijk): DAAROM

einde discussie: als dit er al één was.

resultaat: volledig afgekeurd zonder argumenten

en dit eerst na mondelinge toestemming gekregen te hebben omde bouwlijn te overschrijden. Die toestemming geldt niet meer omdat ze toen niet wisten dat er een huis naast stond.
???

Het is inderdaad zeer erg gesteld met stedebouwkundig ambtenaren.

Moest ik me zo gedragen op mijn werk....dan was ik nu professioneel stempelaar.

Ikzelf kan ook een boekje opendoen over deze problematiek. Ik vermoed dat dit zelfs voor quasi alle bouwers zal zijn....

Gelukkig is het bij mij allemaal goedgekomen, maar het probleem is 'de manier waarop', 'de houding' en dat laatste gekoppeld aan de leegte van de hoofden..... Moest het advies onder die omstandigheden uiteindelijk negatief zijn...grmbl....

eventjes iedereen hier op de hoogte houden:

Het was al enige tijd geleden dat mijn "isolatie-probleem" hier ter sprake kwam (zie bovenaan dit topic). Maar bij deze heb ik de bevestiging gekregen dat mijn dossier, weliswaar na het nodige "duw en trekwerk", uiteindelijk toch goedgekeurd werd. Pffffffffffeeeeeeeeeew .....

Na een kruistocht van meer dan een jaar, krijg ik nu de toestemming om mijn voorgevel aan de buitenzijde te isoleren.