Energiezuinige kijkwoning

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Reacties

Voor 120 m2 bewoonbare oppervlakte?
2900 euro/m2?

Ok, meerprijs warmtepomp, ventilatie en speciaal glas: 50.000 euro? Maar de rest van de hogere kostprijs?

Kunstmatig hoog gezet om de onwetende bouwers meer te kunnen aanrekenen om vettere winsten binnen te halen?

Jammer dat dit weer het cliché bevestigt dat zo'n concept buitensporig duur zou zijn. Toch geen italiaanse maffia-praktijken zeker ? (oei, nu begeef ik me op glad ijs...). De foto met de lachende zaakvoerders lijkt me hier belangrijker dan een doorlichting van het huis.
Trouwens, meer in het algemeen, het thema "duurzaam bouwen" van Batibouw wordt ook stevig uit zijn context gehaald en verkracht, als ik de bijlagen in sommige kranten erop nalees...
Nog een lange weg te gaan vrees ik.

Tja als reclame is dit natuurlijk heel mooi... Als Jan modaal zucht je dan eventjes en denk je dat een enrgiezuinige woning toch nooit binnen jouw budget zal passen.

De verwarming bvb: lage temperatuur vloerverwarming is prima, waarom hebben ze dan niet een groter oppervlak aan zonnecollectoren en een groot buffervat voorzien om de zon te laten meehelpen met de verwarming. Geen high-tech gedoe maar wel efficient.

Ze zullen er gouden klinken op de deuren geplaatst hebben.

Blij dat er een topic over wordt gestart...

We hebben zelf plannen om te bouwen en we zouden gaan voor een LEW concept...
Energie en hoe er zo zuinig mogelijk mee om te springen vinden we heel belangrijk!
Maar de villabouwer geeft met deze "energiezuinige" kijkwoning een volledig verkeerd beeld van wat energiezuinig pecies betekent...De doorsnee bouwer zal volgens mij enkel reageren van: energiezuinig dus kostprijs buiten alle proportie........Toegegeven dat was ook mijn eerste reactie... Alleen al door het op deze manier in de kijker te plaatsen, schrik je honderden bouwers die misschien met het LEW idee of een energiezuinige woning speelden onherroepelijk af. Ook zal niet iedereen de moeite doen om de woning te bezoeken en zich te bevragen waarom het nu precies zo duur is.

En om heel eerlijk te zijn: zo fenomenaal goed geïsoleerd is die woning nu toch ook niet.... Bovendien vertrekken ze van een verkeerd standpunt (uit de tekst op livios): ""Franco Marchetta: "De woning behaalt een K-peil van 35 en voldoet daarmee ruimschoots aan de opgelegde norm." "" Wie geeft er nu om een norm die wellicht binnen vijf jaar al een aantal keren zal aangepast zijn? Volgens mij zijn alle andere beweegredenen voor een energiezuinige woning beter. "Hoeveel wens je te spenderen aan gas/mazout voor je verwarming (ermee rekening houdende dat de prijs/liter of per m3 in de komende jaren sterk zal stijgen...)?" is volgens mij een beter uitgangspunt.

Enfin... gemiste kans vind ik persoonlijk............

Het machogedrag en de bedragen die men publiceert i.v.m. met sommige lew of passiefhuizen stoort me ook. Daarom kon ik het niet laten om op hierop wat ludiek te reageren (“gouden klinken…”).

Ik wil in geen geval betwisten dat de meeste van die projecten effectief aantonen welke enorme mogelijkheden er zijn om op energetisch verantwoorde wijze te bouwen/te wonen/te leven, maar dat is een puur technische kant van de zaak.

De publicaties over investeringen in bepaalde onderdelen van een lew doen mij soms wel raar opkijken. De doorsnee bouwer kan zich geen zonneboiler van ettelijke tienduizenden liters, of 20m2 zonnepanelen, of een 10, 20-tal PV zonnepanelen, of een uit de kluiten gewassen elektronisch gestuurde houtkachel aangesloten op de zonneboiler, enz. enz. permitteren.

Men loopt hierbij het gevaar dat de huidige modale woningbouwer niet te overtuigen valt van de enorme voordelen van een lew omdat ze op voorhand reeds denken dat het te duur zal uitvallen.

Net als anderen hier op dit forum ga ik een lew woning bouwen. Dat zal een kleine woning zijn (60m2 grondoppervlak en slecht 1 leefniveau, of 150m3 leefvolume) als leefruimte voor 1 of 2 bewoners . Tevens wil ik ook bewijzen dat het met een relatief bescheiden vermogen ook mogelijk is een lew van goede kwaliteit te bouwen. Daarbij concentreer ik me in de eerste plaats op een goede isolatie, winddichtheid en een goed balansventilatiesysteem. Als het enigszins financieel te doen is komt daar er ook nog een AWW bij.

Dat dit financieel mogelijk is zonder je ‘plat’ te betalen aan isolatie leg ik aan mensen die nog nooit van een lew woning gehoord hebben dat ik als isolatie in die woning een equivalent ga plaatsen van 20cm glaswolisolatie in de vloer, 30cm in de muren en 30 tot 50cm in plafond en dak. Dan krijg je net de omgekeerde reactie als wij nu geven op deze publicatie. Je kan je bv. argumenteren met m2-prijzen voor een houtskeletmuur met een héél goede isolatie die men betaalbaar vind.

Ik ben er wel van overtuigd dat de meeste hier op dit forum zowel energie-bewust als prijs-bewust zijn. Energiezuinig zijn gaat voor mij ook samen met evenwichtig investeren!

Op middellange en zeker op lange termijn zal echter blijken dat het lew-project een ‘must’ is waar men gewoonweg niet onderuit kan. Het is alleszins al positief dat hun machogedrag overal gessprekken op gang brengt. Reclame voor het beoogde doel?

Groeten,
Rudy