Condensatieketels en regime 75/65

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Alle gegevens over de warmteafgifte van radiatoren of convectoren zijn gestandaardiseerd op een regime 75/65/20.
Condensatieketels zijn echter pas interessant als ze kunnen werken bij lagere temperaturen. Eigenlijk kun je de radiatoren dus nooit volgens hun normrendement gebruiken, wat toch wel een rare toestand is.

Mijn vraag is dan : wat is wel een ideale toevoer- en retourtemperatuur. 65/50, 60/50, 65/45, 60/45, 55/45 ? Eigenaardig genoeg vind ik hier nergens informatie over.

Reacties

Bob

Daar is al meerdere keren over geschreven, ook bij 75/65 is en blijft een goede gascondensatieketel interessant, zelfs dan haal je nog 102% en meer (merkafhankelijk).

Hans

Bob,

In de goedkope, veelal sociale woningbouw, werd gerekend met temperaturen van aanvoer 90 en retour 70 graden (snelle overdracht van vermogen, lage investerings kost, maar geen condensatie in de ketel dus).

Kon het wat makkelijker, werd een instalatie uitgelegd op 60 en 40 graden.

Wat vermogen betreft, en dat bij de conditie van een buiten temperatuur van -10 graden.

Dus heel kort, bij een buiten temperatuur van min 10 heb je een bepaald radiatorvermogen nodig voor een ruimte, vastgesteld via de transmissie berekeningen.

Dat benodigd vermogen is te herleiden naar de aanvoertemperatuur en het verschil waar de radiator mee werkt, meestentijds ca. 20 graden (das dan de aanvoer - de retour temperatuur, het verschil noem je de delta T, als er geen verschil is kan er ook geen stroming optreden). I.q. de capaciteit van die radiator, bij die temperaturen.

Besef je dus dat deze geschetste situatie putje winter is. -10 graden dus. Daarom is de opgave van capaciteit der radiator bij die condities.

Nou, en hoe vaak/ lang hebben we het buiten zo koud? Hooguit 15% van het stookseizoen...

En naarmate het buiten warmer wordt, zullen alle waardes in aanvoer en retour mee gaan zakken.

Kortom, meestentijds (de overige 85%) is bij juiste/ overdimensionering van je radiatoren, je retour aan de ketel onder de 45 graden.

Met als gevolg dat een condenserende ketel in staat gesteld wordt wat ie moet doen, het condenseren van de rookgassen!

En dat geeft het hogere rendement.

Ga ik het nog maar even niet hebben over onder- en bovenwaarde, zijn al hele volksstammen van gek geworden.

Groet, Cp

CP: "Ga ik het nog maar even niet hebben over onder- en bovenwaarde, zijn al hele volksstammen van gek geworden."

Tiens ik dacht dat dit door cartoons kwam.

On topic

Wat ook helpt is uw debiet verminderen. Daardoor blijft het water langer in de radiator en koelt het meer af. Dus mindere retourtemperatuur.

Ha Johan,

Eindelijk een die um eens juist vat, haha.

Benieuwd of we ook over jouw stelling op dezelfde lijn zitten.

-Wat ook helpt is uw debiet verminderen. Daardoor blijft het water langer in de radiator en koelt het meer af. Dus mindere retourtemperatuur.-

Zo zie ik dat natuurkundig ook, geeft dus een grotere kans op condensatie in de ketel. Het uitnutten van de toegevoegde warmte in de radiator.

Daarom vindt ik ketels, c.q. besturingen die moduleren op retourwater temperatuur dus ook helemaal niks, hoe laag ze ook terug kunnen in vermogen.

Die krengen gaan bij een lagere retour temperatuur dan juist harder branden!

En ook daar zijn er dus nog hele volksstammen die dat de hemel in prijzen… .

Daarom dat ik radiatoren ‘over’ dimensioneer ifv wat ik esthetisch kwijt kan.

En dan nog liever een T 10 over de hele lengte van een gevel, dan een T 33 alleen onder een raam.

Als het maar esthetisch verantwoord blijft, dan kan het me niet groot genoeg zijn.

Wist je dat er een elementaire opslag in capaciteit van radiatoren nodig is, als je werkt met thermosstatische radiatorkranen, ten einde een stabiele regeling te krijgen? Ik werk, momenteel met een opslag van 25% t.o.v. het rekenblad van Bjorn.

(de natuurkundige grap is dat de radiatoren dermate groot moeten zijn , zodat de thermische kraan idd kan regelen of nijpen, anders gaat die weer pendelen, zonder eigenlijk maar wat te sturen).

Twee vliegen in een klap met die ‘over’ dimensionering.

Ben weer benieuwd hoe anderen hier in functie van de fysica mee omgaan!

Groet, Cp

Eén van de installateurs die bij ons komen kijken is, vertelde me dat we best een verwarmingsketel van 35 kw nemen, omdat onze radiatoren nogal groot zijn en dat dit anders een probleem zou kunnen geven.
Bij de berekening van de warmteverliezen (zonder rekening te houden met ventilatieverliezen) kom ik op 17 KW (met een delta T binnen - buiten van 32°) en het volledige huis opgewarmd.
Ik dacht eerder aan een 25 kW ketel, gezien we het grootste gedeelte van de tijd de woning maar voor de helft verwarmen/gebruiken.
Klopt het dat kleinere wandketels problemen hebben om de hoeveelheid water te laten circuleren?

Me,

Doorstromer of boiler?
Indien boiler, inhoud?

Johan, CP,

Debietsverlaging bij gelijkblijvende watertemperatuur zorgt idd voor een lagere RETOURtemperatuur, MAAR HET VERMOGEN VAN DE RADIATOREN DAALT, bijgevolg minder warmtetoevoer in de ruimtes!!!!

Gery

Klopt,, maar door een hogere vertrekt° kan je dat euvel wel oplossen. Zonder je energieverbruik te verhogen, essentieel is dat de retourt° zo laag mogelijk blijft. Verhoog dus de vertekt°, en verklein het debiet dusdanig dat de retourt° hetzelfde blijft. Een regime 90/50 (ik geef toe, in de woningbouw ga je dat niet vinden) is eigenlijk beter dan een regime 60/50.

Hans

Gery,

nu is er een afzonderlijke doorstromer. Bedoeling is dat er een zonneboiler komt van 300 liter

"Eén van de installateurs die bij ons komen kijken is, vertelde me dat we best een verwarmingsketel van 35 kw nemen, omdat onze radiatoren nogal groot zijn en dat dit anders een probleem zou kunnen geven."

Er zijn nogal wat installateurs die denken dat een ketel minstens zo zwaar moet zijn dan de som van het vermogen der radiatoren. Waar die logica vandaan komt mag joost weten, maar 'k zou met zo iemand niet in zee gaan...

In mijn vorige woning stond voor 43kw aan radiatoren, en m'n oude Junkerscombiketel van 24Kw voelde zich daar heel goed bij!