aluminium ramen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen

Omdat ik niet echt veel verder kom met de zoekfunctie durf ik het aan mijn vraag gewoon als nieuw bericht te posten, met het risico dat hierover in het verleden al alles is gezegd.
Wij streven voor onze nieuwbouw (open bebouwing) naar k30 à k35.
Ik was eerst van plan om voor houten ramen te gaan, maar zou nu toch meer voor aluminium voelen omdat dat qua onderhoud natuurlijk een pak scheelt.
En nu de vraag. Aan welke thermische isolatievoorwaarde moeten die alu-ramen voldoen om geschikt te zijn voor een LEW. Wat is ongeveer het prijsverschil in % met goede houten ramen. En voor de privémail, zijn er firma's die gespecialiseerd zijn in prima geisoleerde alu-ramen?

Alvast bedankt voor het nadenken.
Groeten
Jimmy

Reacties

Bij zoeken moet je zoeken bij hoever terug "alle berichten" kiezen.

Dan vind je bvb deze thread

http://www.bblv.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1101902151&first=&last=

Best je vraag daar plaatsen

Gtx, Pierre

jimmy, die discussie is hier al uitgebreid gevoerd, en alu ramen komen daar niet bepaald goed uit als je naar lew wil.
Je kan ev. ook naar een combinatie van hout met daarbovenop alu profiel gaan.
Zoek eens naar nderwerp: LEW ramen in alu?

Beste,

Wens toch even te stellen dat de hout-aluminiumramen (MB) een zeer mooi alternatief zijn, als je ze kan betalen! Ze zijn nogal prijzig(ongeveer 1,5 x zo duur als de duurste/beste alu-profielen die ik ken, van onse Duitse buren S**co). Zeker als je met zeer grote glasoppervlaktes zit.

Zij hebben in hun gamma aluminium een versie High Insulation, waarbij de luchtspouw verkleint wordt door een isolatiestrip. Dit helpt een klein(!) beetje. De grootste Belgische fabrikanten R******s en RC S****** hebben ook een dergelijk profiel. De profielen hebben een U-waarde onder 2.0. Het kleinste raam in mijn woning (meeste aandeel profiel tov glas) heeft een globale U-waarde (raamkader + glas) van 1.6 W/m²K. De rest scoort onder 1.0, gezien het glasaandeel (0.6) groter is. Met hout zou dit natuurlijk nog veel beter zijn, zelfs met een slecht houtprofiel.
P***** alu-profielen hebben wel een degelijke dichting, maar hun thermische onderbreking is nog van PVC en hun profieldikte is miniem.

Bij mijn k-waardeberekening kom ik uit op K27. Met incalculatie koudebruggen K30, en mijn woning zal uitgevoerd worden met alu-profielen omdat de hout-aluprofielen te duur waren en de hoekafwerkingen (ramen hoek-om met opzetstukken, enz) niet zo esthetisch waren in mijn ogen.Laat het berekeningsprogramma nog wat fouten maken en de werkelijke K-waarde rond de 33 liggen dan heb ik voor mij persoonlijk een goede afweging gemaakt tussen het esthetische en het energetische.

En mijn portefeuille

mvg

ben

Wat mij vooral verontrust bij de alu-hout combinatie is wat Patrick Aerden schreeft in de thread: lew ramen in alu ''zat vorige week in het ziekenhuis achter een raam in
hout en aluminium. Toen de zon begon te schijnen
werd ik gek van het getik door het verschil in
uitzettingscoeficient tussen beide materialen. Kies
liever iets uit 1 materiaal.''
Dan liever alu-ramen en wat verlies dan ergerlijk getik aan je huis.

Jimmy DV

Dat zijn vermoedelijk nog ramen van de beginperiode. Vandaag staat het aluminium los van het hout, en kan vrij bewegen. En dan heb je dat soort problemen niet meer.

Hans

De schrijnwerkerij Andries-De Scheemaeker uit ertvelde levert ramen met een combinatie hout-aluminium waarin glas kan geplaatst worden tot 42 mm. Het hout heeft een dikte van 68 mm, zodat een erg lage U-waarde voor het raam bereikt wordt. Deze ramen zijn niet duurder dan een aluminium raam. Het aluminium is vrij opgesteld t.o.v. het hout, zodat er geen problemen voorkomen met verschillende uitzettingscoëfficiënten. Er worden standaard 2 dichtingen gemonteerd, en er is zelfs mogelijkheid voor een derde.
Deze ramen zijn reeds geplaatst in een nul-energiewoning.

Ben,

'... Het kleinste raam in mijn woning (meeste aandeel profiel tov glas) heeft een globale U-waarde (raamkader + glas) van 1.6 W/m²K. De rest scoort onder 1.0, gezien het glasaandeel (0.6) groter is...'

Welke raamkaders en welk soort glas gebruik je? En volgens welke rekenmethode heb je deze U-waardes bepaald?

Want als ik 3-kamer alu profielen (met thermische onderbreking) en superisolerend glas uitreken volgens de vereenvoudigde methode volgens de norm NBN B62-002, dan raak ik niet bepaald aan een U-waarde rond de 1,0.

kf = 0,75 . k(vc) + 0,25 . k(ch) + 3 . k(L)
kf = 0,75 . 2,0 + 0,25 . 3,5 + 3 . 0,05
kf = 2,525 W/m²K

k(vc) volgens NBN EN ISO 10077 dubbel glas met coating, 4-15-4 opbouw en argon spouw.

k(ch) forfaitaire waarde voor metalen ramen met thermische onderbreking

k(L) forfaitaire waarde voor beglazing met k(vc) >=2

Waar zit dan m'n fout?

groeten,
Nicolas

Niemand een verklaring? :p

groeten,
Nicolas

nicolas,

je 3,5 voor alu kader is wat achterhaald denk ik. heel wat producenten gaan een stuk beter.

groetjes
bert

euhm, je neemt 2.0 voor het glas, dat is wel weinig...
geen 1.1 ?

allen,

neem je dan bij de k(ch) de door de fabrikant opgegeven waarde?

voorbeelden:

alu - Reynaers de TS67 met 2.0 < U < 2,8 (3 kamers)
pvc - Kömmerling - Elegance met U= 1,40 (5 kamers)

Voor k(vc) kan ik bij Solitherm glas vinden van U= 1,10
Er bestaat uiteraard nog beter.

Als ik dan herreken kom ik voor aluminium aan:

kf = 0,75 . k(vc) + 0,25 . k(ch) + 3 . k(L)
kf = 0,75 . 1,10 + 0,25 . 2,0 + 3 . 0,07
kf = 1,535 W/m²K

En voor pvc (andere formule volgens de norm):

kf = 0,70 . k(vc) + 0,25 . k(ch) + 3 . k(L)
kf = 0,70 . 1,10 + 0,30 . 1,40 + 3 . 0,07
kf = 1,400 W/m²K

De vraag blijft dus: hoe kom je aan kf= 1,0 W/m²K of nog beter?
Ik zal nog eens alles herrekenen volgens de 'exacte' methode, misschien kom ik daar wel aan de 1,0 aangezien deze rekening houdt met de oppervlakte glas tov profiel.

groeten,
Nicolas

met weinig (isolerend!) bedoel ik dus eigenlijk "veel" (warmteverlies)

Begin eerst met swiss spacers (therm. onderbroken afstandhouder) of zo (kL < 0.07). Dat scheelt al gauw 0.1 tot 0.15 op de uiteindelijk K-waarde !

Ik zou opteren voor de CS-serie van reynaers. Voor de k(ch) neem je best de slechtste waarde van de norm.
CS68 is dan 2.8, CS78 is dan 2.0 (kan ook CS77 heten?)

Maar toch: aluminium afstandhouders in het glas (standaard) zijn een koudebrug die je K-waarde zeer hoog houden, meer en meer naarmate je beter glas en kader kiest.

Steven,

het is CS77. Je kan bij Reynaers de specifieke U-waarde opvragen per profielcombinatie (Deur, raam, draaikipraam, verborgen vleugel, ...).

Wij hebben dit profiel gekozen omdat wij commercieel gezien een beetje verplicht zijn om met Reynaers te werken, en bij mijn weten is dit het best isolerende aluminiumprofiel op de markt. Wij gaan dit combineren met 1.1 glas.

Ik ga nu nog eens navragen wat de meerprijs voor de Swiss Spacer afstandhouders is. Bij Saint-Gobain Glass kan je die 'in optie' met het glas bestellen.

Wij hebben wel een groot schuifraam vervangen door een draaikipraam, omdat schuiframen qua luchtdichting slechter scoren, maar dat is natuurlijk een andere discussie.

Wout

Ook voor schuiframen moet je het best isolerende kiezen. Met 155mm inbouwdiepte heb je k(ch) van 2.0. Alle dunnere varianten isoleren HEEL slecht (k van >4.0).

Je kan ook voor de CP38 gaan (heel dunne kaders, ontworpen ter vervanging van stalen ramen). k(ch) is dan wel 3.5, maar het kader is heel dun (38mm breed bij vast raam). Daardoor weegt het glas veel meer door.

Steven,Wout

Mijn architect stelt voor profielen CS 68 voor met glas 1.1
Voor swiss spacers komt er 950€ btw in bij.(ong 100m glasomtrek)

Is dit volgens jou een verantwoorde investering of kies ik beter voor CS 77 profielen?
Combinatie van beide is natuurlijk het beste maarja...€€€.

Jerry,

wij hebben uiteindelijk geen Swissspacer. Iemand die het kan weten heeft het nut hiervan in twijfel getrokken bij aluminium ramen, omdat je daar aan de glasrand toch ook al met het profiel zit dat wat meer koude zal doorlaten als het glas.

Mocht ik het opnieuw doen, dan koos ik voor houten ramen met alu langs buiten, en 0,6 glas met swiss spacer....

Wout

Wout

Bedankt voor snelle respons.

Waar vind je ergens betaalbaar glas van 0.6 of 0.8 in België?

Voorlopig zit ik met een meerprijs van ong 8000€ voor 50m2.
Ik wil wel wat minder gas verbruiken maar de investering moet ook nog een beetje economisch zijn

Als jij adressen van leveranciers met redelijke prijzen hebt kan je die even doormailen?

Jerry,

Stond een 2 maand geleden ook in dezelfde situatie. Houten ramen en 0.6 glas kwam in mijn geval neer op een meerprijs van +/- 7000 euro. Ben zoveel mogelijk bezig m'n best te doen om zo ecologisch mogelijk en energiezuinig te verbouwen maar er blijft natuurlijk nog altijd een budget. Je wint het op (zeer) lange leeftijd waarschijnlijk wel terug maar je moet het er natuurlijk wel op 1 moment kunnen leggen.
Ik heb toen maar de keuze gemaakt voor CS77 profielen en het schuifraam is de CP155-LS geworden. Deze heeft het 'Lift & Slide' mechanisme. Dit betekent dat in gesloten toestand de deur zakt tot op het onderste profiel waardoor deze beter sluit dan een standaard schuifdeur. Zal nog altijd wel iets minder isoleren (of winddicht zijn), maar is toch weer de betere keuze geweest, ondanks de meerprijs.
Zo probeer ik in alles waar moet gekozen worden toch voor de energiezuinigste keuze te gaan en toch enigszins binnen budget te blijven.

Yoeri.

jerry,

ik zou nog maar offertes vragen voor het betere aluminium en afstandshouders want ik val achterover van jouw meerprijzen.
- Afstandshouder kost +- 3 euro/lm of 8 euro/m² (ex btw)
- 3voudig glas vind je al aan 75 euro/m² (ex btw)
- meerprijs voor 3voudig glas en verbeterd aluminium profiel bedroeg in ons geval +- 25 %

Jan

Jan,

Kan je me het adres doormailen van jouw glashandelaar(s).

Ik heb bij enkele prijsgevraagd waarvan ik de adressen op het forum had gevonden(was wel even geleden gepost)
Antwoord was dikwijls van:U vraagt een dure beglazing, wij leveren niet aan particulieren,prijzen 200 a 250€/m2,...

Wat een firma uit Meer antwoorde: U vraagt ...terwijl er goedkopere goede alternatieven bestaan zoals Super isolatieglas met een U-waarde van 1,1 W/m²K. De K-factor is te bereiken met 3 ruiten van ... De U-waarde daarvan is 0,7 W/m²K.
Deze glassoort is in feite achterhaald door het Super isolatieglas.

Achterhaald?

Hallo,

Wie kan me zeggen of het investeren in het CS77-hi profiel van r*** een goede investering is.
lijkt me wel iets, hoewel ik niet weet hoeveel het extra kost t.o.v. het standard CS77 profiel

Alvast bedankt voor de commentaar.
(ps ik wil geen reklame maken maar ik ben gewoon op zoek naar input.)

johan

Jerry

" Voorlopig zit ik met een meerprijs van ong 8000€ voor 50m2. "
Dat is stevig gerekend, glas 0.6 met thermix afstandhouders kost normaal hooguit 150 euro, bij jou ligt alleen de merprijs al hoger!

Hans

Johan,

Zelf hebben we gekozen voor de CS 77 (voor een kleine meerprijs van circa 2% tov de CS 68); in de folder die we erbij gekregen, zag ik HI-versie waarbij de middelste kamer volgespoten was maar dat bleek, alhoewel al in de folder, volgens de installateur nog een conceptversie te zijn.

De cijfers die je weergeeft, komen die van hun website want ikzelf heb ze daar niet gevonden.

Ik vind het opvallend dat het verschil van 77 met de 68 veel groter is en dat op basis van jouw gegevens de HI-versie het eigenlijk niet veel beter doet. Dus prijs vragen om te weten wat en of er een meerprijs is, zou ik zeggen!

Joost

Joost

Joost

De cijfers die je weergeeft, komen die van hun website want ikzelf heb ze daar niet gevonden.

--> http://www.reynaers.be/nl/images/EPB-brochure.pdf

Ik vind het opvallend dat het verschil van 77 met de 68 veel groter is en dat op basis van jouw gegevens de HI-versie het eigenlijk niet veel beter doet.

--> voor de grotere ramen is dit inderdaad niet zo'n groot verschil, maar voor de kleinere ramen wel vind ik.
Trouwens wat is de Uf waarden van hout en PVC voor deze 3 types van ramen : kleinste /middelgroot / grootste raamkader ?

Johan

hallo iedereen,

Kan het kloppen dat het nieuwe alu profiel van schuco de 75HI+ een U-waarden van 1.4 heeft. als dit zo is, dan evenaren ze de pvc en houten profielen wel heel veel.

Bij mij worden binnenkort die 75HI+ gestoken met 0.6 en anti-inbraak (4lagen) beglazing.
Dus 4-15-6-15-44.4 voor grote ramen (zoals het schuifraam ) of 4-15-4-15-33.4 voor de kleinere ramen.
Ik heb ook met de cs77 vergeleken, maar er is verschil hoor.
Als ik me niet vergis is er een rubber dichting van de cs niet rondom rond omdat ze geen verborgen scharnieren hebben.
Bij de 75HI+ is er ook pu in de kern en isolatie rond het glas.
Die meerprijs lijkt mij idd erg overdreven.
Voor een heel huis (4 gevel) betaal ik bv 344 euro extra voor isolerende afstandhouders (Warm-E) me deze beglazing (dus 2 spouwen per raam).
Volgens mij hebben ze er een lap bij gedaan omdat ze deze dingen niet gewoon zijn en liever niet doen.
Er is een groot schuifraam bij, maar hun 160HI versie. Een schuif-kip werd mij afgeraden omwille van het gewicht,dat zou op lange termijn problemen kunnen geven.

Ik wilde voor Alu omwille van het uitzicht, maar ik ook was ook minder tevreden van de U waarden en twijfelde.

Maar als je grote ramen hebt die je met een sterk Alu in 1 vleugel kunt maken ipv 2 (met goedkopere Alu of andere materialen) en met 0.6 glas gaat de U-waarde (en de prijs) naar beneden. Bovendien heb je zo meer licht.

Dit heeft voor mij de doorslag gegeven.