luchtdicht meten

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

een vraagje kan men meten of zo waar het huis niet luchtdicht zou zijn,of beter waar de gebreken zouden zitten
is maar een idee zoals met infrarood of zo

Reacties

Zoek in forum op blower (of blowerdoortest). Dat is de methode om luchtdichtheid te testen

Hoeveel kost dit normaal?

Voor het moment is dit nog helemaal niet van toepassing voor mij, maar misschien voor over een 1 jaarje

Mvg,
Geert

blowerdoor zegt niet waar de problemen zitten,..ze geeft enkel een algemene luchtdichtheidswaarde.

voor gedetailleerde meting bestaat er idd een systeem met warmtemeting. Je krijgt dan gekleurde beelden van je ruimte: de plaatsen die blauw zijn ingekleurd zijn weinig luchtdicht.

een ander systeem bestaat erin dat men via gekleurde rook gaat kijken waar de woning niet luchtdicht is, gebruikt men meestal bij raam en deuraansluitingen.

tom,
dit is ten dele wel juist , aangezien een "blower door" test in eerste instantie een kwantificering van de luchtlekkage beoogt, door middel van een berekening op basis van de waardes van de testen bij verschillen de onderdrukken en overdrukken (de n50-waarde).
meestal wil de opdrachtgever echter ook wel weten waar de problemen zich situeren, zodat tijdens de ONDERdruktesten met een rookgasbuisje op jacht gegaan kan worden naar de luchtlekkages .
in feite spreek je dan van een combinatie van de computerberekening enerzijds, en de visuele jacht op lekken anderzijds .
de procedures zijn uitvoerig beschreven in andere vraagstaarten over "blower door" of "luchtdichting" etc ...
er bestaat ook een vereenvoudigde test voor bijvoorbeeld renovatie-situaties, die bestaat enkel uit de visuele test met onderdruk , zonder computerberekening .
er bestaat ook een OVERdruktest, gecombineerd met grote hoeveelheden rookgas in de woning, die je dan van buitenuit de woning naar buiten kunt zien komen door de spleten .
voor een exacte localisatie van de problemen is deze techniek echter niet interessant , ONDERdruk werkt hiervoor veel beter .

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Geert,

vanaf 5000 BEF zijn ze te vinden, zonder rooktest

Stefan

Ik heb reeds een proef gedaan met een afzuiging van een zaagtafel, werkt perfect. Wel per kamer getest, oude binnendeur met gat erin, darm (100mm) aansluiten, deur afplakken en zuigen maar. Je voelt de fitten met de achterkant van je hand, en nog beter met een natte hand.
Het ergste was bij ons de pottekes van de lusters, en daar kwam ook een hoop stof uit.

Een ander alternatief is de motor van een springkasteel.
Pas op met zware stof of alleszuigers, ondanks het lage debiet gaat dat ook (voor een kamer), maar bij een perfecte luchtdichtheid kan de onderdruk gevaarlijk hoog worden.