vv en invallend zonlicht

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb volgende theoretische vraagje:

Als de zon schijnt in een ruimte met vloerverwarming zodanig dat de lucht snel opgewarmd wordt door de zon. Zal de retourtemperatuur van de vv dan snel oplopen omdat er geen warmtetransport meer is van vloer naar de omgevingslucht in de kamer omdat die warmer is dan de vloer zelf? Zodat de ketel snel zal uitschakelen als er zonlicht binnenvalt?

Situatie: living met groot raam westelijk gericht en met tegelvloer, ik denk dan vooral aan 's avonds als de zon laagzit en diep in het huis binnendringt.

Reacties

Mathias,

ik denk met jouw gegevens dat het een eerder theoretische vraag zal zijn. In het stookseizoen zal de zon in het westen te laag staan om binnen te schijnen en te zwak zijn om mogelijke problemen te geven met te veel temperatuur.
Ik zou me in jouw plaats eerder zorgen maken over de zomer.
Het zwakke westenzonnetje in de winter daar ga je alleen maar van geniet.
Verder zegt de theorie idd dat de ketel zal merken dat de retour temperatuur hoger is en zal hij minder vermogen leveren.

Walter

ik zou ook even willen opmerken dat invallend zonlicht de binnenlucht nauwelijks (lees: ontzettende minimaal) opwarmt. Dit is een misvatting.
De invallende straling gaat muren en wanden opwarmen.

Dat wil dan zeggen dat de temperatuur in de living niet snel zal stijgen als er zonlicht binnenvalt?

Dat wil dan zeggen dat de temperatuur in de living niet snel zal stijgen als er zonlicht binnenvalt?

Mathias,

Als de zon "vol" door je westelijk raam naar binnen schijnt is het stookseizoen voorbij.

Als dat niet zo is kan je best nog extra isoleren.

Tom,

Als we het hebben over laagenergiewoningen (of passiefhuizen) kan er wel degelijk een serieuze opwarming zijn van de binnenlucht !!

In een slecht- of matig geïsoleerde woning (waar de muren koud staan) zullen de muren inderdaad een groot deel van de warmte snel opnemen.

Een vloer(in een LEW) die al warm is door vloerverwarming zal de extra zonnewarmte die hij opneemt meteen beginnen uitstralen waardoor de luchttemperatuur stijgt.

Alles is natuurlijk afhankelijk van de oriëntatie en de afmetingen van de ramen, en van de isolatiegraad, ... en van de toegankelijkheid van de "massa"

dirk