isolatie tussen plafond en vals plafond

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Nog een vraagje over isoleren
Ik dacht eerst mijn (schuin 30°) dak te isoleren.
Na het lezen van de verschillende posts hierover krijg ik wel wat schrik om dit te doen.
Bij het steken van te weinig isolatie wordt het alleen maar warmer (’s nachts – langere afkoelperiode met isolatie) in de zomer.
Qua energieverbruik (verwarming in de winter) is er steeds winst (dus dit is zowieso positief).
Om het probleem in de zomer op te vangen moet je blijkbaar echt wel met grote diktes gaan isoleren. Pas dan heb je voldoende buffereffect om de warmte buiten te houden, zodat het ook ‘s nachts doenbaar is om te slapen.
Papiervlokken schijnen hiervoor de beste optie te zijn.
Nadeel is dan weer het grote gewicht dat de dakstructuur en funderingen te verwerken krijgen.
Betere isolatie is ook de mogelijkheid dat er zich een grote hoeveelheid sneeuw op het dak kan verzamelen (nog meer extra gewicht).
Dit alles kan oorzaak zijn dat bepaalde delen schade gaan oplopen, tot een instorting toe.
Misschien is het wel beter onder de plafond een isolatielaag te steken en een nieuw vals plafond eronder aan te brengen.
Om bovenaan (onder het dak - slaapruimte) de wintertemperaturen wat te verzachten kan dan eventueel een bijverwarming geplaatst worden.
Om te slapen moet de temperatuur ( ongeveer 10°c is nog wel doenbaar) niet zo hoog te zijn en is het warmteverlies bijgevolg sowieso minder (kleiner temperatuursverschil met buiten) al blijft het natuurlijk hoger dan wanneer er wel isolatie onder het dak zit.
Graag jullie mening hierover?

Reacties

Wil, als ik je goed begrijp, heb jij slaapkamers onder het dak en wil je dat dak niet isoleren omdat je bang bent dat door te wéinig isolatie de slaapkamers te warm worden in de zomer? Is géén isolatie dan niet te wéinig isolatie???

Hallo Gerry

Geen isolatie, maakt dat de ruimte zeer snel warm wordt maar ook nog redelijk snel afkoelt, hetgeen met weinig isolatie minder snel zal gebeuren (bijgevolg hogere slaaptemperaturen).
Pas als de isolatie voldoende dik is blijft de ruimte koel genoeg tot het afkoelingsproces van de nacht begint.
Maar dan treden andere gevaren op die ik in mijn inleidende vraag reeds geschetst heb, vandaar mijn twijfels?

Wil,

Je idee is eigenlijk niet zo slecht van opvatting. U gaat enkel in de winter de benedenverdieping verwarmen naar comforttemperatuur en de andere ruimtes, slaapkamer daar houdt u de temperatuur tot aanvaardbare. Maar ik zou wel opteren voor uw zolder toch het minimuum aan isolatie aan te brengen. Onder kun je dan extra isoleren met een vals plafond. Is 20 cm haalbaar op de benedenverdieping?

Je zal het volgende winter wel merken aan je verbruik.

Wil, niet isoleren is de slechtste en minst comfortabele oplossing. Waarom?
- Zeer warm in de zomer (tot >30°C)
- Zeer koud in de winter (waar ik nu woon, deze winter zelfs tot 6°C!!!)
- Condens in de winter (hoge relatieve vochtigheid door de koude lucht)

Overschat de afkoeling tijdens de nacht zeker niet. In de zomermaanden verloopt de afkoeling zelfs zo traag dat de temperatuur pas tegen de ochtend tot een aangenameré (maar nog steeds té hoge) waarde gezakt is.

En ik spreek uit ervaring (zie temperaturen hierboven), ik slaap momenteel nl onder een niet-geïsoleerd (kunst)leien dak.

Wil, Hans,

Het isoleren van de tussenverdiepingsvloer is idd een goed idee, HET NIET ISOLEREN VAN HET DAK IS DAT NIET! Best is een combinatie van beide.

hans, gerry

20 cm zal moeilijk zijn, plafond is 255 cm hoog, dacht eerder aan een kleine 10 cm verlaging (bvb 6cm isolatie en ongeveer 1cm voor planchetten of zo).
hierboven is nog een betonnen welfsel met een houten loopvloer (schroten). Deze vloer bevindt zich reeds onder het dak (bungalow type woning). Wij slapen reeds enkele jaren onder dit ongeisoleerde dak (wel onderdak (folie) en binnenkant kepers afgeslagen met soort hardboard.
In de winter is dit idd behoorlijk koud en in de zomer soms zeer warm.
Alleen denk ik dat door het dak een beetje te isoleren (bvb 6 cm) het nog langer zal duren eer het 's nachts afkoelt (thermos effect) de warmte zal ook wel trager binnenkomen, ipv om 15u zal het nu mss maar na 18u zijn piek bereiken.
Als ik dan nog wil slapen kan ik mss maar beter gelijk een airco installeren.
Dit is dan ook niet de bedoeling omdat het oogmerk energiebesparing is.
En een airco vreet ook energie toch?
Dus isoleren om in de winter wat minder te verstoken maar in de zomer dan weer moeten koelen vindt ik niet het ideaal.
Ik las hier al meermaals dat je om dit te vermijden je voldoende dik moet isoleren, 20cm en liefst nog meer, en cellulose zou de beste buffercapaciteit hebben?
Als ik dit echter doe dreigen weer de nadelen die ik eerder opsomde.
Echt niet gemakkelijk dus hé.

Wil,

255 hoog op gelijkvloers. Als je daar 20 cm afdoet heb je nog 235. Dan kom jij toch nog niet aan het plafond, hoop ik.

En op de zolder dan 6 cm isoleren.

Wil,
vermits energiesparen je hoofddoel, moet je zeker niet twijfelen: zoveel mogelijk isolatie voor de tussenverdiepingsvloer (erop of eronder), en zoveel mogelijk isolatie in en/of tegen je dak (wat overdag niet opgewarmd is, moet 's nachts niet afkoelen). Wel dampschermen niet vergeten!

Bijkomend en niet onbelangrijk voordeel is een verhoogd comfort.

gery en hans
Bedankt voor jullie raad, zal die zeker meenemen in mijn overwegingen.

Graag gedaan, Wil.
Succes!

Hoeveel cm rotswol zou je dan moeten steken in het dak, om warmtedoorslag in de zomer te voorkomen???

Ik heb eens gelezen dat de warmtedoorslag bij 20cm te verwaarlozen is. Ik kan da echter (nog) ni uit ervaring bevestigen.

Wat betreft die slaapkamertemperatuur bij een niet geïsoleerde slaapkamer: ik kan die andere poster hier enkel maar bijtreden in zijn ervaring.
Momenteel zit ik in dezelfde situatie in afwachting dat m'n nieuw huis er staat. Laatst heb ik de temperatuur een paar keer gemeten en mijn minimum gemeten is 9°C maar ik zou er niet van verschieten dat er deze winter temperaturen geweest zijn van 5-6°C, de laatste weken vriest het immers al niet meer echt door 's nachts en overdag al helemaal ni meer.

Nu moet ik zeggen: een temperatuur van +/-10°C is zeker doenbaar voor mij om in te slapen maar er zijn toch een paar nadelen om rekening mee te houden:

Allereerst lijkt het me al zeker ni gezond: er is in onze slaapkamer zeer veel condensvorming. 's Morgens hangen de ramen vol, het plafond voelt vochtig aan, zelfs de buitenkant van ons bovenste deken voelt nat aan. Ook onze kleren die we uit de kleerkast halen voelen vaak klam aan.

Ik zeg het niet graag maar sinds we er wonen (nu 3 maanden) zijn er ook schimmelplekken op het plafond gekomen. Voordien zijn deze kamers jaren niet meer gebruikt geweest en waren ze er niet dus ze zijn er echt wel op die enkele maanden gekomen. Kan ook niet gezond zijn.

Ik zeg ook dat het voor MIJ doenbaar is om in te slapen, voor onze kinderen (3.5 en 5) is het da niet echt. Die slapen nu al een paar maanden samen in 1 bed met 2 donsdekens omdat ze't te koud hebben en worden er dan nog regelmatig wakker van. Ni echt leuk voor hen dus...

Onze nieuwe woning gaat ook wel geen verwarming hebben op de slaapkamers maar gaat wel een pak beter geïsoleerd worden (6cm in't plafond en dan nog 15cm op de zolder) en uitgerust worden met een balansventilatie met wtw waardoor konstant verse lucht van +/-18°C wordt ingeblazen. Moesten we daar het budget nu niet voor gehad hebben dan zou er toch zeker wel een radiatorke gekomen zijn in iedere slaapkamer.
En ondertussen tellen we maar duchtig af tot we hier weg zijn, hopelijk nog eind dit jaar...