rendement gaswandketels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hoi,

ben aan het overwegen om mijn oude mazoutketel (30 jaar oud) te vervangen door een gaswandketel.
Al deze HR Top toestellen hebben geweldige rendementen, nu is mijn vraag het volgende.
Deze rendementen worden enkel behaald bij ideale omstandigheden? de installatie zal continu in werking moeten zijn (modulerend en op lagere temperaturen). Dus is de winst er t.o.v een oude installatie als je continu je huis verwarmd 21 en s'nachts 15 graden.
Aangezien ik 'te grote' radiatoren heb hangen verwarmd de woning vrij snel op en omdat wij enkel de verwarming op zetten als we thuis zijn is ons verbruik nu ook heel laag.
S' nachts zette we de verwarming volledig af. We zitte nu aan een verbruik van 1800 liter per jaar.
In de badkamer wordt het water verwarmd met een geiser op propaan en in de keuken met een klein electrisch boiler (5 liter) voor de afwas.
Welk type raden jullie mij aan?
Indien ik een boiler zou nemen staat ie in een onverwarmde ruimte. Dus bij een toestel met ingebouwde boiler die slecht geisoleerd zijn en gezien de leiding verliezen is dit misschien geen goede keuze. We zijn een klein gezin (3 personen). Een doorstromer? Of een gescheiden systeem dus sanitair apart met een geiser en de cv met een gasketel zodanig dat je daar een veel kleiner vermogen kan nemen dan?
Meestal is het vermogen te klein voor sanitair en te groot voor verwarming, niet? Wat denken jullie?

Groeten.

Reacties

eerst een vraagje blijf je op propaan of schakel je over op aardgas ??
ik zouw je een atag combi ketel aanraden met buitenvoeler en
als je goed overweg kan met besturings thermostaten een brain er ook bij dan zal je wel niet meer aan of mogen leggen als je een groot rendement wil hebben een rendement van 103% is zo haalbaar ander een gewone aan/af thermostaat kan ook maar dan condenseerd je ketel een pak minder op propaan gas kan je toch maar een derde minder condenseren dan zouw ik een gewone ketel hr+ aangezien je de meerprijs toch nooit terug zal winnen of het moet uit je gevoel voor onze leef wereld voortkomen

william ik denk dat u zich ook blind staard op die 103 of 109 procent rendement,weet dan wel dat het een andere berekening is en zuiver een verkoops truk zo noem ik dat,en de ketels hoogstens werkelijk een rendement van een 98 procent hebben
en dat word alleen behaalt bij een temperatuur van 45/40 graden gaat u hoger stoken gaat er vlug een paar procenten af ,dus met sanitairwater is dat zo want dat moet minstens 60 graden zijn
als ik van u was ik zou aan de plaatser een bewijs vragen dat u met die temperatuur 45/ 40 het altijd warm kunt stoken
wil men dat niet zet een andere ketel, is goedkoper minder pech onderhoud en het werkelijke rendement gaat niet lager liggen.
u moet maar eens naar batibouw gaan en alle verdelers van ketels aflopen en hun vragen wat het rendement is van condensatie ketels als u stookt bij 50/45 en hoger
heb daar nooit een sluitend antwoord op gekregen,alleen ja maar zoveel scheelt dat niet
dan kan natuurlijk ook niet want anders gaan ze nog meer verbruiken dan gewone ketels
of zijn er hier mensen die het rendement exakt kennen bij hogere temperaturen
in geen enkele info kom ik dat tegen
ik ga zelf weer naaar batibouw en ga zeker bij elke firma langs om die juiste cijfers op papier te krijgen van die rendementen

40/45 is natuurlijk ideaal maar met gewone radiatoren bij mij enkel haalbaar als het buiten boven de 14° is dan heb ik wel een rendement van 119% en als het kouder is bij -3° is mijn atag begrensd op een vertrek temperatuur van 60° dan heb ik nog 98% rendement dus een gemidelde van 103% is haalbaar mijn radiatoren zijn wel overmeten ongeveer 40% tegroot om het warm te krijgen condensketels werken altijd met een premix brander dus als hij goed af gesteld is werkt hij altijd met een juist mengsel lucht/gas en de meeste gewone hr+ ketels is dit enkel goed als hij op zijn kleinst brand maar als je toch niet goed je condens ketel afsteld of hoog moet stoken is de winst op minder gas verbruik niet de moeite waar ik kom en de instelingen zie die sommige staan hebben en soms zelfs geen buiten voeler staan hebben
bij hun condens ketel dan konden ze beter een gewone ketel geplaatst hebben zo zouwden ze al van het begin geld gespaard hebben

juist dan heeft u bnog een rendement van98 berekend volgens de verkoper,maar dat is helaas niet de werkelijkheid en veel mensen weten dat niet
in werkelijkheid halen die ketels juist 98 procent en in uw geval is dat minder omdat u veel warmer stookt
laat men nu daar eens een komaf mee maken en niet naar de pijpen van de fabriek dansen
u haalt 119 procent zegt u,terwijl er warmte van 50graden dooor uw schouw verdwijnt naar buiten
zolang u warmte langs uw schouw buiten blaast haalt u nooit 100procent
man man man,
ps er is ook een formule die zgt dat 1+1 3is maar dat gelooft men toch ook niet

Marcel

Een goede gascondensatieketel kan wel 108% jaarrendement halen, maar dan inderdaad bij lage regime's (40/30). Maar ook bij hogere regime's kan je nog boven de 100% blijven. Maar dat is merkafhankelijk.
Zelfs al is het 'maar' 96%, wat bij sommigen zeker het geval is, is dat nog altijd een heel stuk beter dan een HR+ ketel. Deze halen een verbrandingsrebdement van 90%, het jaarrendement van dit soort ketels ligt eerder tussen 50 en 85%!
In Belgie wordt gerekend op kalorische onderwaarde, net zoals in de meeste Europese landen, vandaar die meer dan 100%.
119 kan inderdaad nooit, als je alles uit de rookgassen haalt kom je bij aardgas aan 111%.
Maar hoe je ook rekent, een condenstaieketel zal bij eender welk temperatuursregime altijd een pak meer halen dan een HR+!

Hans

Wat raden jullie mij aan, welk toestel.

Zou willen gaan voor een gaswandketel met doorstromer, en modulerend vermogen. Condenserend nemen of niet? Een gesloten systeem is zuiniger heb ik mij laten wijsmaken, maar wat als je al een schouw hebt van de oude ketel?

Klopt mijn volgende redenering, een condenserende ketel brandt bijna constant op een klein vermogen en lage temperaturen. Dus als je een doorstromer neemt en waterverbruik hebt gaat ie nooit op lage temperatuur kunnen draaien omdat het sanitair water toch 60 graden is.

Als je het systeem afzet en enkel verwarmd tijdens 3 periodes op een dag is het dan zuiniger om op lage temperatuur en vermogen de woning constant op temperatuur te houden of toch gewoon te verwarmen met timer op de momenten dat de thuis bent. Situatie bij mij, s'morgens 40 minuten, s'middags, 40 minuten en vanaf 18h tot 22h30 de verwarming op zetten.

Groeten William

William,

een condenserende ketel( een HR-top ketel) is zuiniger dan de traditionele Hoog rendament (HR+).
Een gasketel met ingebouwde doorstromer kan draaien op een verschillende temperatuur voor warm water en CV.
BV ketel temperatuur bij warm water productie van 70°C en bij verwarmingsvraag bv 60°C.

Ten tweede het verlagen van het vermogen naargelang de belasting, het moduleren van het vermogen, vindt je bij alle wandketels terug.

william,

Een aternatief is een nieuwe mazoutketel al dan niet condenserend. Met bv blauw vlam brander. Geen roet en als je kiest voor zwavelarme mazout dan is de zwavel uitstoot zo groot als bij aardgas. De rendamenten zijn vergelijkbaar met de soortgelijke ketels op aardgas. Let wel op gas heeft een max rendament van 111% waarbij mazout 107% (waarbij de 100% grens de onderste verbrandingsgrens is)bij dit maxiamaal rendament wordt er alle mogelijk warmte uit de verbranding van de brandstof gehaalt is theoretisch kan praktisch niet worden bereikt.
Je verbruik zal hierdoor ook zakken.

Ps als je bestaande schouw wil gebruiken moet ze voor gas en mazout getubeerd worden. Anders loop je de kans condens problemen te krijgen met gevolg van vlekken.

Ronny Hans,

het waterverbruik is, 1 douche, 1 lavabo, 1 kraan voor afwas.
welk debiet hebben we dan nodig voor een doorstromer, als je doucht en 1 andere verbruiker opent zonder koud water te krijgen. welk vermogen van ketel?
het verwarmingsvermogen is moeilijker uit te rekenen. we hebben heel grote radiatoren. regel op dit moment het water op 60° en bij de koudste dagen op 65°. s'nachts zetten we de verwarming uit en dan zakt de temperatuur toch naar 12 a 14 graden. we verwarmen de living 35 m2, keuken 12m2, badkamer 5,5m2 en de veranda 15m2. op de slaapkamers (3 stuks, totaal 50m2) staan de radiatoren dicht. Zolder is niet geisoleerd (ga binnenkort wel de zoldervloer isoleren). Boven is het enkel glas. Beneden is het dubbel glas met heel goed houten schrijnwerk. Veranda is enkel glas. als we ni thuis zijn staat de verwarming af.
Oppervlakte van ramen, living 10m2, veranda 22m2, keuken 3m2, slaapkamers 9m2.
Het is een huis van 1960 en weet ni hoe de muren geisoleerd zijn. Het is in zeer goede staat en altijd perfect onderhouden. Het warmwater wordt voorlopig met een geiser verwarmd in de badkamer, ons verbruik valt mee 1500 liter mazout. Dit lage verbruik doordat we s'morgens enkel de badkamer (5m2) electrisch verwarmen. s'middags wordt er een 45 minuten verwarmd en s'avonds van 17h tot 22h30.

We zouden een condenserende gaswanketel opteren maar weten niet goed welk vermogen we nodig hebben.

De ramen vervangen door dubbel glas boven zal voor ten vroegste volgend jaar zijn.

Groeten .

William,
het is hier al zo veel gezegd, als je ketel nog werkt en niet te veel problemen geeft, werk dan eerst aan de isolatie van je woning (ramen, zolder...).
Daarna kan je naar een lichtere (goedkopere) ketel gaan zonder het risico dat je een winter niet de gewenste temperatuur gaat halen.
Als je temp 's nachts zakt tot 12 a 14° heb je nog veel werk...

-De meeste woningen van rond 1960 hebben een open spouw.
-Je hebt nooit 'te grote' radiatoren staan.
-As je het 's nachts zoveel laat afkoelen ga je bedrogen uitkomen met een lichte ketel, dat beest van 30 jaar kan gerust 50KW zijn.
-Kan je voor de badkamer geen boiler op de zolder kwijt?
-je bent een boiler gewoon in de keuken, je gaat niet blij zijn met een doorstromer.

Mijn mening, voor wat die waard is.
Mark

william,

vermogen van de ketel: ik zou denken tussen 24-30kW .
echter om een precieze beeld te hebben zouden we een verliesberekening moeten uitvoeren. Echter uit ervaring weet ik dat een 30kw ruim genoeg, meestal nog te groot.

Echter om zoals u vraagt voldoende diebiet te hebben uit 2 tappunten raad ik u aan om te opteren voor een boiler die op de ketel wordt aangesloten. met een volume 100 maximum 150l.
Want ketels met doorstroomprincipe hebben een debiet afhankelijk van hun vermogen.Liever een ketel met een klein vermogen en boiler dan er één met doorstroompricipe voor warm water met groot vermogen

William,

Volg het advies van markie op: isoleer eerst je huis, laat dan een correcte warmteverliesberekening doen en kies in functie daarvan een (condenserende) ketel.

Je schiet er niks mee op als je er nu één koopt die dan na isolatiewerken veel te zwaar blijkt te zijn ( modulatiegrens).

Werner

een ketel in de categorie 24 à 26kw is normaal meer dan voldoende.
Deze ketels zijn , volgens mijn mening , nooit te zwaar aangezien deze gaan moduleren van +/- 9 tot 26kw
9kw = ongeveer 3 radiatoren die openstaan , dat staat meestal minumum wel open.

Ikzelf het nog nooit problemen gehad met een ketel die té zwaar zou zijn...

Maar te zwaar gaan kopen is belachelijk , 80% van de standaardwoningen heeft voldoende aan 26kw.

Thomas

"9kw = ongeveer 3 radiatoren die openstaan , dat staat meestal minumum wel open."
Waar slaat dat op? Indien de installatie juist berekend is hebben die radiatoren hooguit 5 dagen per jaar hun maximum vermogen nodig. dat betekent dus 360 dagen pendelen.
9kw als ondergrens is hoog, het kan beter...