meest zuinige: geiser of boiler?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben er nog niet helemaal uit hoe we ons water gaan opwarmen.
Momenteel doen we het met een niet-modulerende gasgeiser op butaan.

We willen het water opwarmen met aardgas, later komt er eventueel een zonnecollector bij.
Mijn voorkeur gaat precies naar een modulerende gasgeiser als meest zuinige toestel.

Het idee er achter: om water op te warmen moet je er x-aantal joules (energie dus) insteken.
Wanneer je pas je water opwarmt als je het nodig hebt dan lijkt me dit zuiniger dan water op te warmen en warm te houden in een boiler. Of zit ik ergens fout?

Geplande gezinssamenstelling: 5 personen :-)

Reacties

Een geiser dichtbij de plaats waar warm water nodig is, is ideaal. Het principe van enkel benodigde hoeveelheid water verwarmen indien nodig, is correct.
Je kan ook het water opvangen dat nog niet warm genoeg is om iets anders mee te doen. Zo spaar je nog wat water ook.

Een ideale plaatsing is wel belangrijk. bvb tussen badkamer-en keukenkranen (en die dan nog liefst in elkaars nabijheid).

Groeten

John

een geiser is niet zo zuinig als je denkt direct opwarmen vraagt veel energie om ongeveer 7 l/min aan een temperatuur verschil van 45°c heb je 24 kw nodig een boiler op cv aangesloten voorzien voor een zonnecollector is de zuinigste oplosing als je een goede cv ketel bezit een open gasboiler
daar tegenover heeft een groot stilstand verlies door een blijvende koude luchtstroom door de boiler hopend u van dienst te zijn geweest