rolluiken combineren met superisolerend glas?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

weet iemand of het nog veel zin heeft rolluiken te plaatsen in combinatie met goeg geïsoleerde ramen.
De k-waarde van het totale raam is 1,3 W/m²K.
Wat is de k-waarde van een gesloten rolluik pvc?

Vriendelijk bedankt,
Ruben

Reacties

Onze ramen hebben 1.1 glas, en toch voel je met deze buitentemperatuur goed dat het glas warmer aanvoelt met de rolluiken gesloten. Ik denk dat dit vooral komt doordat de wind het buitenste glas dan veel minder afkoelt.

Ruben,

meestal zullen rolluiken een negatieve invloed hebben op de isolatie van je huis. Zoek maar in het forum, er is er al veel over gesproken.

Voor luchtlekken is een probleem

Gtx, Pierre

zolang je maar voorzetrolluiken plaatst zal je een beter waarde krijgen dan zonder
inbouw geven inderdaad te veel luchtlekken en zijn daardoor minder geschikt

denk er aan dat 1.3k niet superisolerend is he
we spreken pas van isolatie van een waarde onder de 0.7k

Ook bij voorzetrolluiken komt er heel wat koude wind door dat zogezegde kleine gaatje alwaar het optreklint doorrolt.

Oplossing: zet voorzetrolluiken die elektrisch bediend worden! Ik zou het in het vervolg toch op die manier doen. De elektrische leiding van 4mm dikte zit in de muur ingewerkt en zal m.i. de tocht verijdelen en ook geen koudebrug zijn.

Ik zag mijn gemiddeld jaarlijks mazoutverbruik het jaar na de plaatsing van de rolluiken dalen.

@vega:

er bestaan geen ramen met een U-waarde onder 0,7. (theoretische waarden miss wel, maar geen praktische waarden)

Overrolluiken is hier idd al heel wat geschreven.
In feite is het niet zo'n goede oplossing.
Als je echt goede rolluiken wil dan, moet je kiezen voor geisoleerde lamellen, een goed afsluitend profiel langs onder en opzij, elektrische bediening liefst ook nog automatisch gestuurd, zodat ze ook sluiten als je niet thuis bent.
Dan begint daar per raam toch al een prijskaartje aan te hangen. De isolatie winst blijft hoedanook eerder bescheiden.
VOORAL omdat die extra isolatie er enkel is als het rolluik dicht is, en het grootste deel van de dag blijft rolluik toch open, tenzij je in een compleet verduisterd huis wil wonen ?
Ipv rolluiken kan je het uitgespaarde geld beter investeren in nog betere ramen met nog beter glas. De isolatiewinst daarvan is permanent en het comfortgevoel stijgt sterk (geen "koudestraling" -al is dat eigenlijk een verkeerd woord- meer als je voor het raam staat).

Als de rolluiken naar onder zijn dat is dit toch meestal 's nachts?? En 's nachts is het altijd kouder dan overdag ---> dus hou je de hele avond en morgen meer warmte in het huis. En in de zomer voorkomen ze oververhitting van je huis. Ze zijn toch wel heel nuttig, ook bv voor mensen die in shiften werken,...

ALS je de rolluik luchtdicht en zonder koudebrug kan inbouwen is dit zeker winstgevend!

in de winter is het 2/3° van de dag donker, dus 2/3° van de dag kan je de isolatiewaarde van je ramen verbeteren door de rolluiken te sluiten (en dat is echt wel een meerwaarde)
MAAR!:
- doe het elektrisch, want het lint is een echt tochtgat dat grote verliezen kan betekenen
- probeer ze langs buiten in te bouwen, zodat ze geen koudebrug en/of luchtlek vormen
- en als je ze toch op de klassieke manier plaatst, voorzie dan een dubbele kast met 15cm isolatie tussen én kleef de eerste kast goed luchtdicht af. het vervangen van de rol zal je dan wat meer werk kosten (2 kasten én luchtdichting losmaken) maar zo ben je wel zeker dat de rolluik niet voor koudebrug en tocht gaat zorgen.

en ook in de zomer is het een meerwaarde: als je ze aan de zonnekant naar beneden laat dan kan je oververhitting door zonneinstraling bestrijden

ik ben dus PRO rolluik ALS en slechts ALS het op een luchtdichte en koudebrugvrije manier wordt gedaan (=bij voorkeur in opbouw en elektrisch of buitenbediening). en dan zal je rolluik zeker een meerwaarde zijn! want je creeert zo een extra luchtlaag én extra isolatie aan de buitenzijde van je glas.

groeten,
christophe

Ik denk dat ik nu alle pro's en contra's gehad heb, afgezien van de prijs, is volgens mij nu het gebruik van een automatisch roluik de beste keus.

Thanks,
Ruben

Goed avond

Wij hebben nu ook isolerend glas laten plaatsen, nu hebben we ook onze rolluiken behouden die waren nog maar een paar jaar oud, het zijn de gewone met koord, hadden we het eerder geweten, ja dan zouden we ook wel de andere manier gedaan hebben, nu zijn onze rolluik kassementen nogal slecht afgewerkt, plus dat er nog een verschil is van kleur, verster ramen zijn in gouden eik, en de afwerking van rolluikkasten enz..die zijn dan in een donkere tint, die zouden ze niet meer in dezefde kleur maken, zo heeft men ons gezegd, wij hebben hierover natuurlijk onze bedenkingen?, maar waar kunnen we ons hier over informeren? er ontbreken nog allerlei makementen, de ene kassement is breder dan de andere, alles samen gevat slechte service, nu zitten we al 14 dagen te wachten op verdere afwerkingen omdat er vanalles nog wat ontbrak, moet een mens nu alles over zich laten gaan, of wat, of waar kan men hiervoor terecht! ja plezierig is anders, ondertussen, waait de wind hier toch maar goed in het rond! Misschien was het toch beter van geen rolluiken te laten plaatsen, of ja een beter service, we hadden eerste keus gevraagd voor ramen enz..de ramen zijn ok, maar.........de rest dat is derde keuze, dus het is de wind van voor!!!!!!!!!!!

Het al dan niet toepassen van rolluiken is eerder een "persoonlijke" keuze dan een "economische".
Voordelen van rolluiken:
- verduistering (vooral voor mensen die in shiften werken)
- zonwering
- verluchting (ramen op kipstand en rolluik lichtjes opgetrokken zodat de perforeringen open staan)
- geluidswering
- veiligheidsgevoel
- ...
Wat betreft de "slechte" luchtafdichting van de kasten en lintdoorvoeren: dit is met wat creativiteit op te lossen!
Trouwens, die lucht"lekken" spelen enkel een beduidende rol bij balansventilatie mét warmterecuperatie. In de andere gevallen is het louter muggezifterij.
Als je een lintdoorvoer al een probleem vind, wat dan met de deuren? Daar gaat méér koude lucht onderdoor!

Gery,
ik ben het TOTAAL ONEENS met wat je hier neerzet.
Bij al of niet toepassen van rolluiken spelen persoonlijke keuzes zeker ook mee, zo zie ik mijn glas in lood ramen aan de straatkant in de stad 's nachts ook liever achter een rolluik zitten.

dat is zowat het enige voordeel aan rolluiken
voor verduistering en zonwering kan je zonnestores an de buitenkant plaatsen.
een goed raam isoleert geluid voldoende, desnoods met speciaal geluidsisolerend glas, trouwens wat ga je doen met lawaai overdag, je rolluiken naar beneden doen ?

"Wat betreft de "slechte" luchtafdichting van de kasten en lintdoorvoeren: dit is met wat creativiteit op te lossen!
Trouwens, die lucht"lekken" spelen enkel een beduidende rol bij balansventilatie mét warmterecuperatie. In de andere gevallen is het louter muggezifterij."

Sorry, maar dat is je reinste onzin, man.
Ik spreek uit ervaring dat tocht via rolluikkasten een regelrechte ramp is, ook zonder balansventilatie.
Stof, lawaai, stinkende diesellucht van de straat, een onaangenaam tochtgevoel, enorm warmteverlies.
Als je met "creativiteit" bedoelt wat afdichten met plakband, ed, dat zijn oplossingen die 30 jaar geleden misschien voldoende leken.
De beste oplossing bestaat erin de kast aan de buitenkant te plaatsen, en hoe dan ook de kast zo goed mogelijk en luchtdicht isoleren.

Ventileren doe je op een gecontroleerde manier, niet via tochtspleten en -gaten. Dat is nu net waar we vanaf moeten.

Luc, graag wat meer creativiteit aub!

Hoe dicht jij de luchtspleet onder je buitendeuren af?

Heel eenvoudig,
door een scharnierende tochtstrip met een nokje, zodat de tochtstrip tegen de grond geduwd wordt als de deur dichtgaat.
Te verkrijgen in de betere doehetzelfzaak.

Maar eigenlijk valt dit buiten het onderwerp rolluiken.

Ikzelf heb geisoleerde schuifpanelen geplaatst langs de binnenzijde van de veluxramen. Goedkoop en werkt als winterisolatie en zonnewering. Je hebt natuurlijk plaats nodig naast het raam en of deur. Het kan niet goedkoper.
Mon

Luc, die deurafdichting heeft meer met de rolluiken te maken dan je zelf denkt. Laat je creativiteit nu maar werken!

Mon, een efficiënte zonwering zit aan de BUITENkant.

Gery,
Juist.
Maar wanneer je ramen en of veluxen hebt met een kipstand, dan werkt dat wel efficient. Er is bij kipstand genoeg ventilatie om de warme lucht weg te krijgen tussen het paneel en het glas. De panelen zijn wel geisoleerd met 60mm EPS in een u-kader. Dit systeem werkt ook bij vaste ramen maar is niet aan te raden.Oververhitting met als gevolg kans op thermische breuk van het glas .
Mon

Gery,

Rolluikkasten en linten zorgen voor GROTE luchtlekken in oude woningen.

Dit afdoen als muggezifterij toont alleen maar aan dat je niet weet waarover je praat.

dirk

Dirk, lees alles nog eens "in zijn kontext" en bekijk alles eens wat ruimer. Ik heb nl geen zin in kortzichtige en zinloze discussies.

rolluiken hebben altijd nut, alleen is het probleem om ze in te bouwen zonder koudebruggen. Wij hebben na lang twijfelen gekozen voor voorzetrolluiken. Hierbij hadden we helemaal geen risico op koudebruggen.. We hebben gekozen voor compacta Alfa minirol rolluiken (extra compact) zodat de kastjes aan de ramen toch beperkt bleven qua omvang. http://www.alfazonwering.be/alfa/producten/rolluiken.php