isolatie, cellenbeton

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,

We starten binnenkort met nieuwbouw.

We geraken er niet goed uit.

We denken te verwarmen met een warmtepomp.
Isolatie blijft belangrijk.

We dachten te bouwen met massieve cellenbeton (Ytong van 30 cm) en daarop een gevelbepleistering (kalkpleister), zonder extra isolatie (want anders vrij duur voor ons).

Is massieven cellenbeton voldoende als isolatie? Bepleisteren op buitenisolatie drijft de prijs heel sterk omhoog.
Nu eens horen we dat cellenbeton voldoende isoleert en dan weer niet.

Graag uw mening,

met vriendelijke groet

Peter

Reacties

Ytong isoleert veel te weinig. Er is geen twijfel over dat je nog bij moet isoleren. Minimum 10 cm maar kies liever direct voor meer, daar krijg je zeker geen spijt van. Er staat reeds veel info op het forum over Ytongmuur + isolatie + pleister.

Ytong isoleert veel te weinig. Er is geen twijfel over dat je nog bij moet isoleren. Minimum 10 cm maar kies liever direct voor meer, daar krijg je zeker geen spijt van. Er staat reeds veel info op het forum over Ytongmuur + isolatie + pleister.

Peter,

als je problemen hebt met je budget om correct te isoleren, schrap dan zo snel mogelijk die warmtepomp. Ga voor de goedkoopste verwarmingsinstallatie die je kan vinden, maar zorg dat je in je muren minstens 10cm bovenop je 30cm cellenbeton kan plaatsen. Of kies toch voor de 'gewone' muuropbouw van snelbouw, minstens 12cm echte isolatie en een gevelsteen.
Als je later ooit veel geld hebt kan je dan nog steeds die WP gaan installeren, maar investeer nu in de eerste plaats in een correct constructie met voldoende isolatie. Daar ga je veel meer plezier van hebben dan van je WP.

walter

idd: "warmtepomp + ytong" & "beperkt budget" ?? dat is een contradictio interminis!!

bouw dus met de goedkoopste snelbouw, plaats 12 à 15cm isolatie in de spouw, en zet er dan een gevelsteen voor OF een snelbouw met crepi op (is ongeveer even duur!).

en dan heb je een GOEDE isolatie en kan je voor een GOEDE verwarming kiezen met ineens een veel ruimer budget

groeten,
christophe

Peter,
de nodige commentaar is reeds gegeven, maar wat mij interesseert, hoe kom je eigenlijk aan dit idee?

Je woning isoleren met cellenbeton is inderdaad lastig, maar het is weldegelijk heel goed mogelijk. Tasta Bouw te leeuwarden (NL) bouwt al jaren met enkel cellenbeton als thermische schil. Hiermee kunnen Rc-waarden (=warmteweerstand) van 2,5 m2.K/W gehaald worden. Hogere waarden zijn echter zonder extra maatregelen niet haalbaar. Persoonlijk ben ik als bouwkundige en bouwfysicus niet zo'n voorstander van een dergelijk systeem, omdat de behaalde warmteweerstand eigenlijk minimaal is. Daarnaast kunnen er in de loop der jaren vochtproblemen ontstaan bij de aansluitdetails van bijvoorbeeld kozijnen (als deze niet secuur en correct zijn uitgevoerd wordt je muur zichtbaar vochtig rondom de kozijnen). Daarnaast is cellenbeton relatief broos en wordt hierdoor het ophangen van een decoratief object (bijv. een schilderij) iets lastiger dan bij traditionele bouw. Mocht je toch graag iets meer willen weten over dergelijke bouwmethoden dan raad ik je aan om Tasta Bouw te Leeuwarden (NL) te bellen. Dit bedrijf is het enige bedrijf dat ik ken met zeer veel ervaring op dit gebied.

Peter,

Als je gevelbepleistering blijft overwegen (en als daar estetische motieven bij komen kijken)dan dien je m.i. zeker de bepleistering aan te brengen op isolatie (drukvaste panelen) want anders riskeer je barsten, met alle estetische gevolgen maar ook gevolgen op vlak van kieren en verlies aan winddichtheid.

groeten,

Stef

De lambdawaarde van cellenbeton draait rond de 0.14 waar die van PU rond 0.035 ligt.
En inderdaad, bezetten moet zeker op een isolatielaag gebeuren om zettingsbarsten op te vangen.

Dames en Heren

Na het volgen van deze interessante discussie meen ik voorbeelden te kennen van huizen en gebouwen die in cellenbeton zijn geplaatst met professionele gevelbepleistering. Alleen al de cellenbeton van een densitiet van 400kg/m3 geeft een Lambda-waarde van 0.10 (hoe kleiner de Lambda, hoe beter geïsoleerd), Rc=3 bij een dikte van 30 cm.

Over het feit dat cellenbeton dient bepleisterd te worden, ben ik het eens. Met bovenstaande waardne is isoleren echter niet meer nodig. Gelieve deze wel de nodige rusttijd te geven alvorens te bepleisteren.

Om de prijs beheersbaar te houden, meld ik even dat er ook alternatieven bestaan voor Ytong als cellenbeton. Bijvoorbeeld: cellenbeton van Solbet met naar mijn bescheiden mening een betere prijs-kwaliteit verhouding als Ytong. Ik verwijs bijvoorbeeld naar de website van Alfa gevelbepleistering, tevens plaatser en leverancier Solbet cellenbeton.

Met vriendelijke groeten,
Geert

^^^^ Geert,

streven naar een hogere R-waarde is eigenlijk een must. En vergeet je koude bruggen niet bij (enkel) Ytong, of dacht je het budget laag te houden met de U-latijen?

Natuurlijk kiezen we voor gevulde U-lateien. Deze worden bij het opvullen vooorzien van een islatie van 4 cm dik. Bijgevolg: isolatiewaarde opnieuw gelijk en budgetvriendelijk.