koelen van een passief huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,
met een AWW kan je voor koeling zorgen in een passief huis (hoe bereken je eigenlijk de exacte diameter of ligt dit vast/is dit afhankelijk van de nodige koeling of luchtverversing?); zijn er behalve dit nog (goede) koelsystemen? Kan je bvb. gewoon koelen met behulp van een kruipkelder of door een toestel dat bvb. warmte opneemt ipv. afgeeft ??

Reacties

in een goed ontworpen woning (PH of niet) moet er niet gekoeld worden.

een AWW is enkel om te verluchten, echt koelen kan je niet

AWW ongeveer 40 m lang en diamet 160 tot 200 mm liefst aangelegd in grondwater, ...

gebruik de zoekfunctie eens voor de rest

Stefan

hoi,

je kan via de site van passiv haus instituut in duitsland een programmatje downloaden (ph luft), waarmee je de juiste diameter en lengte van je grondbuis kan berekenen.

Steven

Een passiefhuis koelen? Waarom denk je dat dat nodig is? Heb je daarvoor een berekening gemaakt (en zo ja welke)?

In principe is dat niet nodig, maar zonwering is in de meeste gevallen wel een must.

Hans

hoezo zou je via een AWW niet kunnen koelen:

in de zomer wordt warme buitenlucht aangezogen. Daar de grond een vrij constante temperatur heeft van ong. 10°, zal de aangezogen lucht zijn warmte afstaan aan de grond, waardoor ze afkoelt,...is dit nu koelen of is dit koelen?

en de lengte van een AWW berekenen? Dat is nergens goed voor. De max lengte is 36-40m. Na die 40m zal er praktisch geen energie meer uitgewisselt worden,...

Ik heb nog geen berekening gemaakt omtrent de noodzaak van het koelen maar het ziet er wel naar uit (via ruwe "berekening" php) dat er koeling zal nodig zijn; dit is ook meestal het geval bij een passief huis dacht ik (?) en naar verwarming + verluchting toe zie ik niet in waarom ik niet met grondbuizen zou werken...
Het programma Luft heb ik reeds maar nog niet geïnstalleerd (blijkt een 7dagen versie te zijn + in het duits...)
Alvast bedankt voor de reactie !

Jimmy

Nee, dat kan je niet, want daarvoor is het debiet van een balansventilatie veel te klein. Met 150 m³/h en een delta T van 10 (25° binnen, ingeblazen lucht 15°), kan je een 500 watt koelen, dat is de helft van wat door 1 m² glas binnenkomt!

de lengte van een AWW berekenen? Dat is nergens goed voor. De max lengte is 36-40m. Na die 40m zal er praktisch geen energie meer uitgewisselt worden,...
Klopt niet helemaal, als je de aww verlengt van 40 naar 50 meter win je 10% warmte, maar de weerstand vergroot wel met 25%.

Steven

" Ik heb nog geen berekening gemaakt omtrent de noodzaak van het koelen maar het ziet er wel naar uit (via ruwe "berekening" php) dat er koeling zal nodig zijn; dit is ook meestal het geval bij een passief huis dacht ik (?) en naar verwarming + verluchting toe zie ik niet in waarom ik niet met grondbuizen zou werken... "
Als dat het geval is heb je geen passiefhuis, of je moet ergens een kemel hebben geschoten in het concept of in de berekening!

Hans

zolang er nog geen zonnewering is voorzien kan koeling idd nodig zijn, maar in het concept passiefhuis gaan we er net vanuit dat TEGEN die zomerzon een zonnewering wordt geplaatst (mag mobiel zijn hé). en een screen met doorkijk kan ook voldoen als zonnewering! binnenkort komen er bij ons 2 screens zodat ik ook het effect van "door een screen kijken" kan tonen tijdens de opendeurdagen

een AWW moet je ook berekenen voor je debiet van het ventilatietoestel: een AWW van diameter 200mm heeft bij een ventilatiedebiet van 250 m3/u ongeveer 0,3 pascal weerstand dacht ik. over 50m is dat dus 15 pascal (en dat is al 1/10 van de weerstand die mijn ventilatietoestel maar aankan bij dan debiet). dus hoe meer weerstand (=buizenlengte en bochten) er in je binneninstallatie zit, hoe minder weerstand je overhoudt voor AWW-lengte. enige berekening voor de weerstand KAN dus ook nodig zijn.

een AWW zorgt er in een (passief)huis voor dat de woning niet verder opwarmt tijdens het verluchten, maar een echte koeling bij een oververhit huis zal dat niet zijn.

groeten,
christophe

Dat is allemaal wel ok wat jullie hier schrijven; niet echt koelen,.... maar de vraag is dan waarom grondbuizen plaatsen + is het dan wel interessant om daar een AWW op aan te sluiten? Wat er me hier voorlopig alleen nog rest om grondbuizen te steken is omwille van de verluchting maar zijn er hiervoor ook geen andere oplossingen ?? (behalve iedere keer manueel een venster open te zetten natuurlijk)
groeten,
Steven

steven,

de AWW (=grondbuis) HEEFT een koelend vermogen, maar dat vermogen is redelijk beperkt. ZONDER de AWW kan een passiefhuis ook oververhitten, met de AWW wordt het geklimatiseerd. het is gewoon in de juiste context plaatsen: een "slechte" woning heeft 10 keer zo veel koeling nodig dan een passiefhuis... dus dat KAN je NIET koelen met een AWW. maar een huis dat is ontworpen voor een goed zomercomfort, daar volstaat de AWW om de interne warmtewinsten af te koelen (een lamp, PC, strijkijzer, mensen,... stralen allemaal warmte af, en in de zomer is dat er allemaal te veel aan, en DAT is de overlast die de AWW kan koelen. dus is WEL nuttig)

groeten,
christophe

Oké, heel erg bedankt; ik miste misschien nog iet of wat overtuiging en die heb ik nu wel gevonden.
Nu nog de diameter en lengte berekenen en prijs vragen.
Groeten,
Steven

Steven,

het openen van ramen om te verluchten is ook niet meer toegelaten met de huidige wetgeving, er moet een verluchtingssyteem (A, B, C of D) voorizen zijn.

Christophe,

In de wetgeving staat uitdrukkelijk dat deze van toepassing is in alle gebouwen voor wonen, ... die VERWARMD moet worden ...

Stel dat je nu een super-PH bouwt waar totaal geen verwarming nodig is? is de wetgeving dan van toepassing?

Stefan

Steven

" Dat is allemaal wel ok wat jullie hier schrijven; niet echt koelen,.... maar de vraag is dan waarom grondbuizen plaatsen "
De AWW is oorspronkelijk bedoeld om de buitenlucht in de winter op te warmen en aldus bevriezing (of electrisch naverwarmen) van de buitenlucht te vermijden. Het koelend effect is een nevenverschijnsel met heel beperkte mogelijkheden.

Hans

Inderdaad, zoals hans het zegt.

Voorkomen dat de warmtewisselaar (van de balansventilatie)in de winter bevriest, waardoor je anders elektrich zou moeten gaan ontdooien,( of met een bye-pass werken) is en blijft het allergrootste voordeel van een AWW

dirk